Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eva Longoriát csak saját felelősségre

2008.04.30. 15:00
A forgalmazók hét új filmet időzítettek a négynapos ünnepre. Lucky Luke a Dalton-fivérekkel küzd meg, Robert Downey Jr. a terroristákkal és az alkoholizmussal. Még Eva Longoria is visszatér a halálból. De ez utóbbit inkább csak hardcore Született feleségek-rajongók nézzék.

Vasember

Tony Stark, a Marvel rakétacsizmás bádogembere a csajoknál csak a drága italokat szereti jobban, állítólag az utóbbi miatt döntött úgy John Favreau, hogy a korábban alkohol- és drogproblémákkal küzdő Robert Downey Jr. kapja meg a Vasember főszerepét. A 186 millió dollárból forgatott kétórás filmet imádják is a nézők: 8,3 pontos az IMDb-n (bár eddig csak 740-en szavaztak rá, mivel az amerikai premier május 2-án lesz), a Rottentomatoeson 91 százalékon áll. Itt tízből kilenc kritika Robert Downey Jr.-t élteti. A Cinematical szerint "övé a legjobb popcornmozis alakítás Johnny Depp Sparrow kapitánya óta." Mondjuk az eddigi sikerekhez hozzájárulhatott a többi szereplő is, elvégre melyik másik filmben láthatjuk együtt Gwyneth Paltrowt, Jeff Bridgest és Terrence Howardot? A rendező egyébként már újabb Vasember-filmekben gondolkodik: "Robert zseniálisat alakít. Érdemes lenne trilógiát csinálni vele, mert az ő Vasembere gúnyos, intelligens, és akkor is szórakoztató, amikor nem a gonoszokkal verekszik."

Lucky Luke - Irány a vadnyugat

Mikor már azt hittük, a franciák 2005-ös agymenése után soha többé nem készül film Lucky Luke-ról, elővágtat a semmiből egy rajzfilmes, hogy megmentse az árnyékánál is gyorsabban lövő cowboy mítoszát. Olivier Jean Marie és 120 fő (akik korábban már elkészítettek egy Lucky Luke-tévésorozatot) 15 millió eurós költségvetésből, 20 hónapon át rajzolták szorgalmasan az ördögszekereket, a 3d-s postakocsikat és a mindig pánsíp-alakzatba fejlődő Dalton fivéreket. Bár az új rajzfilm viccesebb és pörgősebb, mint a korábbiak, a képregényrajongók kiakadtak azon, hogy eltér Goscinny klasszikusaitól: az Irány a vadnyugat 5,4 pontot kapott az IMDb-n, míg az 1971-es Daisy Town és a 78-as A Daltonok balladája (amiket még az eredeti képregények írója rendezett) 6 pont fölött áll. A magyar szinkronszínészek azért jól szórakoztak a stúdióban: "Vicces volt, hogy Stohl Andris üldöz, Ganxsta Zolee meg a tesóm" - mesélte L.L. Junior, a hadarós Dalton fivér magyar hangja. A másik két testvért Hajdú Steve és Csuja Imre személyesíti meg, Rantanplan, a seriffcsillagos, buta kutya pedig Kálloy Molnár Péter.

A Föld

Alastair Fothergill és Mark Linfield igazi szélesvásznú látványmozit készítettek David Attenborough híres TV-sorozatából, a Bolygónk a Földből, seggest ugró jegesmedvével és mátrixosan belassított óriáscápával. És még Picard kapitányt (Patrick Stewart) is sikerült megnyerniük narrátornak. A dokufilm öt évig készült, 15 millió dollárból, több mint 200 helyszínen. Ezalatt a forgatócsoport ugyanúgy bejárta az Északi-sarkot, a Szaharát, és a botswanai Okawango folyó vidékét, mint Emmerich mamutvadászai az I.e. 10000-ben. 7,5 pontot kapott az IMDb-n, Bogey Awardot nyert Németországban, ráadásul ebben láthatunk először olyan légifelvételeket a Mt. Everestről, amiket a nepáli hadsereg kémrepülőjével készítettek.

21 - Las Vegas ostroma

"Amikor az alkotók leültek a blackjack asztalhoz játszani, akkor nem kockáztattak, csak a biztonságra mentek" - írja az egyik kritikus a 21-ről, amit az utóbbi évek kártyaőrületét megovagolva készített el Robert Luketic. A megtörtént sztoriban öt egyetemi tanuló a professzoruk vezetésével kitalálja, hogyan nyerhetnének rengeteg pénzt. Ben Campbell (Jim Sturgess) a híres MIT-ről szeretne átkerülni a Harvardra, de tudja, soha nem lesz 300 ezer dollárja erre. Egyik este aztán Rosa professzor (Kevin Spacey) bevezeti őt a blackjack rejtelmeibe, majd megtanítja őket játszani is, végül elindítja a csapatot a Las Vegas-i kaszinótúrára. Az egyik kritikus szerint nemcsak iskolásokról szól a film, de 35 millió dolláros produkciós költségvetés ellenére iskolás módon is van elkészítve. Jelenleg 100 millió dollár feletti bevételnél tart. A valódi történetben az egyetemisták ázsiaiak voltak, a filmben mégis főleg fehérek szerepelnek helyettük, amiből volt is konfliktus. Viszont a statiszták az egyetemi jelenetekben igazi egyetemisták, amit csak üdvözölni tudunk, ahogy Laurence Fishburne feltűnését is.

Paris

A profi táncos Pierre szívátültetésre vár, ami miatt teljesen újraértékeli életét, meg másokét is. Váratlanul az élet érdekes és színes dolog lesz, amit meg kell ismernie, a professzor, a pék, a táncos és a hajléktalan is sokkal értelmezhetőbbé válik számára. Mikor minden ennyire bizonytalan lesz az életében, oda költözik hozzá nővére, Elise (Juliette Binoche) a három gyerekével, hogy ápolja. A 14 millió euróból készült filmben Pierre 24 óra alatt kénytelen szembenézni a halállal. A csodálatos színésznő, Binoche ötször kapta meg a legjobb színésznőnek járó cannes-i díjat, és a kritikák szerint nagyon jól játszik a Párizsban.

Csak a testeden át!

Az aktuális hét aktuális romantikus vígjátéka a Szellemekkel suttogó sorozatnak a TV2-n is vetített epizódját koppintja le a Jóbarátokban Phoebe barátjaként szerepelt Paul Rudd és a Született feleségek kitartott nimfománja, Eva Longoria szerelmi kavalkádjával. Rögtön azzal kezdődik minden, hogy Eva Longoria meghal az esküvő napján, amit a vőlegény, Henry képtelen feldolgozni, ezért látnokhoz fordul, akivel összejönnek. Csak egy baj van, hogy a halott menyasszony visszajár kísérteni. A sztori nemcsak lopott, de lagymatag, az amerikai kritikusok (13 százalékot adtak rá) és nézők (4,5/10 az IMDb-n) szerint a film is. Ezek után nem meglepő, hogy a 11. helyen kezdett a premier hétvégéjén a vígjáték 4 millió dolláros bevétellel. Nehezen ajánlható, mégha az Amerikai Pité-s Jason Biggs is játszik benne.

Testvérem egyedüli gyerek

Ha két olasz testvér más-más politikai nézeteket vall, attól csak néhány decibellel lesz hangosabb a vasárnapi családi ebéd. De ha mindketten ugyanarra a feltűnően helyes és szép hangú lányra hajtanak, akkor a latinos temperamentum könnyen vendettába csaphat át. Daniele Luchetti drámája a 60-as, 70-es évek munkás- és diáktüntetésektől forrongó Olaszországában játszódik. A film már túl van az amerikai bemutatón, 89 százalékot kapott a Rottentomatoes kritikusaitól. Az itteni vélemények szerint rendkívül erős a forgatókönyv, aminél már csak a színészek jobbak. A karlengető főszereplőt, Elio Germanót a legjobb színész díjára jelölték az Európai Filmakadémia tagjai, és Donatello-díjat is kapott.