Eva Longoriát csak saját felelősségre

2008.04.30. 15:00
A forgalmazók hét új filmet időzítettek a négynapos ünnepre. Lucky Luke a Dalton-fivérekkel küzd meg, Robert Downey Jr. a terroristákkal és az alkoholizmussal. Még Eva Longoria is visszatér a halálból. De ez utóbbit inkább csak hardcore Született feleségek-rajongók nézzék.

Vasember

Tony Stark, a Marvel rakétacsizmás bádogembere a csajoknál csak a drága italokat szereti jobban, állítólag az utóbbi miatt döntött úgy John Favreau, hogy a korábban alkohol- és drogproblémákkal küzdő Robert Downey Jr. kapja meg a Vasember főszerepét. A 186 millió dollárból forgatott kétórás filmet imádják is a nézők: 8,3 pontos az IMDb-n (bár eddig csak 740-en szavaztak rá, mivel az amerikai premier május 2-án lesz), a Rottentomatoeson 91 százalékon áll. Itt tízből kilenc kritika Robert Downey Jr.-t élteti. A Cinematical szerint "övé a legjobb popcornmozis alakítás Johnny Depp Sparrow kapitánya óta." Mondjuk az eddigi sikerekhez hozzájárulhatott a többi szereplő is, elvégre melyik másik filmben láthatjuk együtt Gwyneth Paltrowt, Jeff Bridgest és Terrence Howardot? A rendező egyébként már újabb Vasember-filmekben gondolkodik: "Robert zseniálisat alakít. Érdemes lenne trilógiát csinálni vele, mert az ő Vasembere gúnyos, intelligens, és akkor is szórakoztató, amikor nem a gonoszokkal verekszik."

Lucky Luke - Irány a vadnyugat

Mikor már azt hittük, a franciák 2005-ös agymenése után soha többé nem készül film Lucky Luke-ról, elővágtat a semmiből egy rajzfilmes, hogy megmentse az árnyékánál is gyorsabban lövő cowboy mítoszát. Olivier Jean Marie és 120 fő (akik korábban már elkészítettek egy Lucky Luke-tévésorozatot) 15 millió eurós költségvetésből, 20 hónapon át rajzolták szorgalmasan az ördögszekereket, a 3d-s postakocsikat és a mindig pánsíp-alakzatba fejlődő Dalton fivéreket. Bár az új rajzfilm viccesebb és pörgősebb, mint a korábbiak, a képregényrajongók kiakadtak azon, hogy eltér Goscinny klasszikusaitól: az Irány a vadnyugat 5,4 pontot kapott az IMDb-n, míg az 1971-es Daisy Town és a 78-as A Daltonok balladája (amiket még az eredeti képregények írója rendezett) 6 pont fölött áll. A magyar szinkronszínészek azért jól szórakoztak a stúdióban: "Vicces volt, hogy Stohl Andris üldöz, Ganxsta Zolee meg a tesóm" - mesélte L.L. Junior, a hadarós Dalton fivér magyar hangja. A másik két testvért Hajdú Steve és Csuja Imre személyesíti meg, Rantanplan, a seriffcsillagos, buta kutya pedig Kálloy Molnár Péter.

A Föld

Alastair Fothergill és Mark Linfield igazi szélesvásznú látványmozit készítettek David Attenborough híres TV-sorozatából, a Bolygónk a Földből, seggest ugró jegesmedvével és mátrixosan belassított óriáscápával. És még Picard kapitányt (Patrick Stewart) is sikerült megnyerniük narrátornak. A dokufilm öt évig készült, 15 millió dollárból, több mint 200 helyszínen. Ezalatt a forgatócsoport ugyanúgy bejárta az Északi-sarkot, a Szaharát, és a botswanai Okawango folyó vidékét, mint Emmerich mamutvadászai az I.e. 10000-ben. 7,5 pontot kapott az IMDb-n, Bogey Awardot nyert Németországban, ráadásul ebben láthatunk először olyan légifelvételeket a Mt. Everestről, amiket a nepáli hadsereg kémrepülőjével készítettek.

21 - Las Vegas ostroma

"Amikor az alkotók leültek a blackjack asztalhoz játszani, akkor nem kockáztattak, csak a biztonságra mentek" - írja az egyik kritikus a 21-ről, amit az utóbbi évek kártyaőrületét megovagolva készített el Robert Luketic. A megtörtént sztoriban öt egyetemi tanuló a professzoruk vezetésével kitalálja, hogyan nyerhetnének rengeteg pénzt. Ben Campbell (Jim Sturgess) a híres MIT-ről szeretne átkerülni a Harvardra, de tudja, soha nem lesz 300 ezer dollárja erre. Egyik este aztán Rosa professzor (Kevin Spacey) bevezeti őt a blackjack rejtelmeibe, majd megtanítja őket játszani is, végül elindítja a csapatot a Las Vegas-i kaszinótúrára. Az egyik kritikus szerint nemcsak iskolásokról szól a film, de 35 millió dolláros produkciós költségvetés ellenére iskolás módon is van elkészítve. Jelenleg 100 millió dollár feletti bevételnél tart. A valódi történetben az egyetemisták ázsiaiak voltak, a filmben mégis főleg fehérek szerepelnek helyettük, amiből volt is konfliktus. Viszont a statiszták az egyetemi jelenetekben igazi egyetemisták, amit csak üdvözölni tudunk, ahogy Laurence Fishburne feltűnését is.

Paris

A profi táncos Pierre szívátültetésre vár, ami miatt teljesen újraértékeli életét, meg másokét is. Váratlanul az élet érdekes és színes dolog lesz, amit meg kell ismernie, a professzor, a pék, a táncos és a hajléktalan is sokkal értelmezhetőbbé válik számára. Mikor minden ennyire bizonytalan lesz az életében, oda költözik hozzá nővére, Elise (Juliette Binoche) a három gyerekével, hogy ápolja. A 14 millió euróból készült filmben Pierre 24 óra alatt kénytelen szembenézni a halállal. A csodálatos színésznő, Binoche ötször kapta meg a legjobb színésznőnek járó cannes-i díjat, és a kritikák szerint nagyon jól játszik a Párizsban.

Csak a testeden át!

Az aktuális hét aktuális romantikus vígjátéka a Szellemekkel suttogó sorozatnak a TV2-n is vetített epizódját koppintja le a Jóbarátokban Phoebe barátjaként szerepelt Paul Rudd és a Született feleségek kitartott nimfománja, Eva Longoria szerelmi kavalkádjával. Rögtön azzal kezdődik minden, hogy Eva Longoria meghal az esküvő napján, amit a vőlegény, Henry képtelen feldolgozni, ezért látnokhoz fordul, akivel összejönnek. Csak egy baj van, hogy a halott menyasszony visszajár kísérteni. A sztori nemcsak lopott, de lagymatag, az amerikai kritikusok (13 százalékot adtak rá) és nézők (4,5/10 az IMDb-n) szerint a film is. Ezek után nem meglepő, hogy a 11. helyen kezdett a premier hétvégéjén a vígjáték 4 millió dolláros bevétellel. Nehezen ajánlható, mégha az Amerikai Pité-s Jason Biggs is játszik benne.

Testvérem egyedüli gyerek

Ha két olasz testvér más-más politikai nézeteket vall, attól csak néhány decibellel lesz hangosabb a vasárnapi családi ebéd. De ha mindketten ugyanarra a feltűnően helyes és szép hangú lányra hajtanak, akkor a latinos temperamentum könnyen vendettába csaphat át. Daniele Luchetti drámája a 60-as, 70-es évek munkás- és diáktüntetésektől forrongó Olaszországában játszódik. A film már túl van az amerikai bemutatón, 89 százalékot kapott a Rottentomatoes kritikusaitól. Az itteni vélemények szerint rendkívül erős a forgatókönyv, aminél már csak a színészek jobbak. A karlengető főszereplőt, Elio Germanót a legjobb színész díjára jelölték az Európai Filmakadémia tagjai, és Donatello-díjat is kapott.