Stallone nagyfater a héten felégeti Burmát

2008.02.07. 12:42
A héten kiderül, hogy szürreális dolog Tom Hanksszel meztelenkedni, és megtudjuk, hogyan kell jó negyedik részt csinálni (Rambo), és hogyan lehet rosszat (Fűrész). Akit Carmen Electra idomai jobban lázba hoznak, mint a sok bélkiontás és fejlevágás, válassza inkább a Cukrosnénit.

Rambo 4.

Tavaly Rocky Balboát vártuk a centit vágva, idén afganisztáni bevetés után újra megköti a fejkendőt, és egy szál késsel nekiáll kiirtani a rosszfiúkat, ezúttal a népnyúzó burmai (avagy mianmari) hadsereget. A végeredmény fél órányi bölcselkedés ("Ölni ugyanolyan könnyű, mint lélegezni") és hatvan perc tömény akció lett, amit a rajongók imádnak (8-as IMDb-átlag), a kritikusok meg nem (csak 32 százalékot kapott a Rotten Tomatoeson). "Ez a Schindler listájának B-filmes mészárszékváltozata" - írja a Seacoast Newspaper, a Premiere Magazine pedig "halálpornó" címkével illette a filmet, és ezt nem dicséretnek szánta. A Geekzblog kritikusa viszont pont az erőszakban tobzódó jeleneteket emelte ki pozitívumként: "A Ryan közlegény partraszállós jelenete buddhista körmenetnek tűnik a Rambo 4 után." Mindhármuknak igaza van: a Rambo 4-ben összesen 236 ember hal meg (több, mint a korábbi három részben együttvéve!), a mészárolós jelenetekben pedig nem csak úgy elterülnek a lelőtt katonák, hanem literszám fröccsen a művér a sebeikből a kamerába. Az 50 millió dollárból forgatott film eddig 32,4 milliós bevételt hozott Harvey Weinstein producernek a január végi bemutató óta, ezért néha olyan hír röppen fel, hogy lesz Rambo 5, máskor meg bejelentik, hogy nem.

Fűrész IV.

Művérből jutott bőven a Fűrész-sorozat legújabb darabjába is. Annyi, hogy a vetítését csak három budapesti mozi (a Corvin, a Sugár és a Cinema City Arena Plaza) merte bevállalni az egész országban. Az "extrém erőszakos" kategóriába került horrorokat 25 százalékos kulturális járulékkal terheli a törvény, és ez már nagy érvágás (haha) a hazai forgalmazóknak. A horrorrajongók egyébként nem sokat veszítenek: akik eddig látták a Fűrész 4-et, azoknak ez a rész tetszett legkevésbé (6,3 pontot kapott az IMDb-n), a kritikusok pedig jobban lehúzták, mint a Rambo 4-et: csak 20 százalékon áll a Rotten Tomatoeson. A Reel Views publicistája szerint "ez a Fűrész-kvadrológia legrosszabb és legcéltalanabb epizódja", a Globe and Mail pedig azt írta: "Az első rész még elgondolkodtató volt, a mostani csak egy véres orgia." A 31 millióból forgatott Fűrész 4 eddig 63 milliós bevételre tett szert Amerikában (a teljes összeg a nemzetközi jegyeladásokat is beleszámítva 116,7 millió, ezért októberben jön a Fűrész 5. Igaz, azt már nem Darren Lynn Bousman rendezi, de Tobin Bell újra eljátszhatja benne a kivégzősdi-mániás Jigsaw-t.

Charlie Wilson háborúja

Végre megtudhatjuk az igazságot: nem Karol Wojtyła pápává választása rengette meg a Szovjetunió megbonthatatlannak hitt bástyáját, és nem a csillagháborús fegyverkezési verseny elvesztése miatt hullott később darabokra a vörös birodalom. Az egészet egy bulizós kongresszusi képviselő (Tom Hanks) intézte el, sok pénzzel és még több hazudozással, hogy a habzó szájjal kommuistázó szeretője (Julia Roberts) kedvében járhasson. Azért persze segített neki egy komplexusos CIA-ügynök (Philip Seymour Hoffman) is, aki szintén nagy rutinra tett szert kenőpénzek elfogadásában és jegyzőkönyv-hamisításban. Mike Nichols rendező három Oscar-díjast is felvonultat legújabb politikai szatírájában, ami leginkább két korábbi munkájának, A 22-es csapdájának és A nemzet színe-javának egybegyúrása: fájdalmasan mulatságos politikai szatíra, amiben az amerikai kavarásnak köszönhetően a szovjet csapatok kivonulnak Afganisztánból. A 75 millió dollárból forgatott film eddig 85 milliós bevételre tett szert, az IMDb-n és a Rotten Tomatoeson is abszolút pozitív a mérlege (7,6 pont, 82 százalék), Philip Seymour Hoffman pedig akár a második Oscarját is bezsebelheti majd az alakításáért. A filmben nem a női szereplők, hanem Tom Hanks vetkőzik a legtöbbet. A rendező a forgatáson körlevélben értesítette a stábot, hogy aki nem bírja az ilyesmit, maradjon otthon, Julia Roberts így is tett. A Hanksszel közös meztelen jeleneteket Emily Blunt is nehezen viselte. "Szürreális volt ott állni fedetlen keblekkel. De Tom egy igazi úriember, bár neki is nagyon kínos volt, hiszen az apám lehetne" - mesélte a 25 éves színésznő.

Cukrosnéni

A Garfield rendezője, Peter Hewitt és a tévés veterán Stephen Surjik megelőzték Kevin Smitht, aki Zack and Miri Make a Pornoban tervezte bemutatni, milyen nehéz (és vicces) dolog két lúzer suttyónak betörni a pornóiparba. A Cukrosnéni elég idétlen magyar cím, mert nem egy ronda, ballonkabátos Carmen Electra mutogatja a lógó melleit a grundon focizó kölyköknek - épp ellenkezőleg. A két főszereplő, Joe (Tom Riley) és Baggy (Tom Burke) forgatókönyvére senki sem vevő Londonban, egyedül egy elkeseredett producer hajlandó pénzt adni nekik. De csak akkor, ha megnyerik a filmhez a világ elsőszámú pornószínésznőjét, Candyt. A Cukrosnéni 5,8 potot kapott az IMDb-n, és 67 százalékot a Rotten Tomatoeson, a film a Guardian kritikusa szerint "kitűnő választás a hétvégi depresszió ellen". Az biztos, hogy a férfinézők vérnyomást nem növeli meg drasztikusan, mert Carmen Electra többet szerepel benne ruhában, mint ruha nélkül.