Megsérült a Hellboy-dublőr szemgolyója

2008.08.21. 15:18
Guillermo Del Toro fantasyt forgatott akciófilm helyett Hellboy 2 címen, Kusturicának viszont már nem megy olyan jól a rendezés. Meg itt a 40 éves szűz Mr. Bean-es ügynökfilmje. Minden infót összeszedtünk a magyar mozikba kerülő eheti premierekről.

Hellboy II. - Az aranyhadsereg

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Guillermo del Toro annyi habszivacs gnómot és trollt vonultat fel legújabb filmjében, hogy a néző azt hiszi, az Oscar-díjas A Faun labirintusa második részére ült be. A tavaly nyár óta 72 millió dolláros költségvetésből, Etyeken forgatott produkcióba a teljes hazai filmipar bedolgozott: a maszkmesterektől a díszleteseken át a színészekig. A forgatás a stábbeszámolók szerint családi hangulatban telt, ezúttal a magyarok munkáját is elismerte a mexikói-amerikai-angol csapat. A legnagyobb botrány az volt, hogy megsérült Hellboy dublőrének szemgolyója, ekkor egy napra le is állt a forgatás, a sérült kaszkadőr pedig egy hónapot hagyott ki a hat hónapos forgatásból. A Hellboyt alakító Ron Perlmant mindenki imádta, közvetlen volt, a Bros-iker Luke Goss (aki Nuada herceget alakította) nagy szívtipró volt, többször is becsajozott a munka során. Selma Blairről (Liz Sherman, a piromán ügynöknő szerepében) a külföldi kritikák is rosszul vélekednek: állandó bizonytalankodása sok jelenetre hatott negatívan: "Guillermo azt mondta, menjek el Amszterdamba, és szerezzek egy kis LSD-t, az majd rendbe teszi a fejemet" - mesélte a színésznő. Ez persze vicc. A magyar beszámolók szerint elvonóról érkezett, így még az alkoholt és a nagyobb stábbulikat is kerülte. Sokat hisztizett a munka alatt, általában elégedetlen volt a magyarokkal, csak a néhány vele készségesen kommunikáló kollegával volt kedves, mint például a barna parókás Oroszlán Szonjával (aki a filmben gyermekét félti a szuperhőstől.)

Bár a második részből kimaradt a ponyvairodalom leghálásabb témája, az okkult náci vonal, a tündérmeséket idéző Aranyhadsereg 34,5 millióval nyitott Amerikában az első hétvégén, és azóta egészen 99,8 millióig menetelt (72 millió volt az összköltségvetése). A film 7,7 ponton áll az IMDb-n (az első rész csak 6,8-at kapott), a Rottentomatoeson pedig 87 százalékon áll. "Nem tudtad, hogy a Brooklyn Bridge alatt egy Trollpiac van? Del Toro lenyűgöző látványvilágú filmje megmutatja neked" - írta a Wall Street Journal. "Jöhet a harmadik rész!" - lelkendezett a Cinema Crazed kritikusa. Egyedül a Film Snobsnál fanyalogtak: "Ez sajnos csak egy erőpróba volt Del Torótól a Hobbithoz." A Universal stúdió egyébként már a magas nyitóbevételnél eldöntötte: trilógiává bővítik a Hellboyt, és a harmadik részben visszatérnek a nácik is.

Zsenikém - Az ügynök haláli

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Steve Carell, aki volt már 40 éves szűz, Peter Segal legújabb filmjében olyan kémet alakít, akit egyetlen titkosszolgálat sem vetne be szívesen. A Csupasz pisztoly 3 rendezője ezzel visszatért a paródia műfajhoz, és 80 millióból leforgatja Mel Brooks 1965-ös tévésorozatának remake-jét. A Zsenikém 38,7 millióval nyitott a júniusi bemutatóját követő hétvégén, azóta pedig 205 milliós összbevételnél jár. A nézőknek jobban bejött, mint Austin Powers (7,3 ponton áll az IMDb-n), de a Rottentomatoeson csak 53 százalékot kapott. "Óránként egyszer nevettem fel a filmen, és már nem is emlékszem a poénra" - írja a Wall Street Journal publicistája. A Zsenikém a fiataloknak mindenesetre bejött (valószínűleg a hideg ügynöknőt, korábban meg neveletlen hercegnőt alakító Anne Hathaway miatt), a film idén megkapta a legjobb nyári vígjátékért járó Teen Choice Awardsot. A készítők már a forgatókönyv írása közben Steve Carellt képzelték a főszereplő helyére. A színészt viszont nagyon megviselte a forgatás: "Száguldó vonaton rángattak, drótokon lógtam, felnyársalt egy kardhal és egy százötven tagú stáb előtt kellett megmutatnom a fenekemet." A komikus kijelentette, hogy ezentúl csak kábítószer-függőket, sorozatgyilkosokat és gyászoló férjeket hajlandó eljátszani.

Az ígéret szép szó

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Emir Kusturica ismét elővette a Balkán vásári bazár hangulatát és megfejelte néhány lúzer maffiózóval, meg a népmesék legkisebb királyfiával. Bár Az ígéret szép szót tavaly Cannes-ban Aranypálmára is jelölték, a zenész-rendező ezúttal nem tudta megismételni a Macskajaj zajos sikerét. Kusturica új filmje 6,7 pontot kapott az IMDb-n (a Macskajaj 8-at) kritikusunk szerint pedig "olyan, mint a Koltai Róbert-féle Megy a gőzös, csak összehasonlíthatatlanul rosszabb". Az egyik kedvenc külföldi filmes honlapunk, a Cinematical pedig ezt írta: "Túl rajzfilmszerű ahhoz, hogy komolyan vegyük, és túl erőszakos ahhoz, hogy röhögjünk rajta". A fanatikus Kusturica-rajongók bátran próbálkozhatnak vele, őket nem érheti meglepetés.