Olivér
5 °C
8 °C

Robert Downey rasszista viccekben is jó

2008.09.04. 04:16
A Föld mélyétől a svéd hálószobákig ível az eheti filmkínálat, aminek a háborús Ben Stiller-film a legerősebb versenyzője. A viccesen szétrobbanó testrészek helyett a kiskorúak viszont 3D-s őshüllőkre izgulhatnak Brendan Fraserrel. Ezzel aztán vége is a nyári szuperfilm-sorozatnak, jövő héttől a magyaroké is a vászon. A sort majd a Cannes-ban díjazott Delta nyitja.

Trópusi vihar

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Megkésve, de végre hozzánk is eljutott Ben Stiller vietnami háborús vígjátéka, amiben Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) feketebőrűvé operáltatja magát a főszerep kedvéért. A 92 millió dollárból forgatott film már harmadik hete vezeti az amerikai bevételi toplistát, és 101 milliós bevételnél jár. Az IMDb-n 7,8 pontot, a Rottentomatoeson 83 százalékot kapott. A Newsweek máris a nyár legjobb vígjátékának kiáltotta ki a Trópusi vihart. "Robert Downey Jr. annyira zseniális, hogy még a rasszista viccekben is jó", írta a New York Magazine. Előre viszont a készítők sem tudták biztosan, hogy is fog ez elsülni. "Ha elszúrom, mind pokolra jutunk" - nyilatkozta Downeyt. A film ettől még Amerikában nemcsak a négeres, de a fogyatékos poénjaival is keltett egy kis értetlenkedést. "Rettenetesen érezném magam, ha az emberek azt hinnék, a feketéken vagy a fogyatékosokon gúnyolódunk - nyilatkozta a társ-forgatóköynvíró, Etan Cohen. - Nem az emberekből csinálunk viccet, hanem abból, ahogy Hollywood ábrázolja őket." Ben Stiller is a Hollywood-paródia vonalat hangsúlyozta: "Eddig mindig kihagytak a látványos háborús filmekből. Állítólag túl értelmiségi a fejem ehhez. Most bosszút álltam a műfajon." Ennek jegyében Rain of Madness címmel még egy kamu dokumentumfilmet is összehoztak a filmbéli vietnámi film forgatásáról (ez a Heart of Darkness paródiája, amit Coppola az Apokalipszis most forgatása alatt készített). Robert Downey Jr. beképzelt karaktere saját honlapot kapott, sőt, a klinika is, ahol átoperálták. A Trópusi viharban egyébként Tom Cruise is feltűnik, kopaszon, pocakosan, és kivételesen viccesen.

Utazás a Föld középpontja felé

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Otromba pixeldínó helyett végre egy majdnem valódi őshüllő üldözi Brendan Frasert legújabb filmjében, amit kötelező 3d-ben nézni a Corvinban vagy a Westendben. A Múmia-trilógia főhőse ezúttal az unokaöccsével (Josh Hutcherson) és egy dögös hegyimentővel (Anita Briem) veti bele magát a Verne-regényeket idéző kalandokba, bár a kritikusok szerint a térhatású jelenetek nélkül az Utazás csak egy bugyuta családi vígjáték lenne. A T-Rex felbukkanásakor viszont még a tekintélyes TIME kritikusa is beadta a derekát: "Ha a gyerek a moziban megszorítja a karodat, és azt üvölti, hasalj, apu!, akkor az a film megérte a jegy árát." A 45 millióból forgatott Utazás eddig 121 milliót szedett össze, a Rottentomatoeson 61 százalékot, az IMDb-n 6,4 pontot kapott. A 39 éves Brendan Fraser ezúttal már nem vállalt sok akciójelenetet: "25 évesen még könyörögtem a rendezőknek az őrült mutatványokért - mesélte egy interjúban - 30 évesen már húztam a számat, ha meg kellett ismételni valamit. Ha betöltöm a negyvenet, minden rázós jelenethez kaszkadőrt hívok." A film másik érdekessége, hogy az izlandi hegymászót alakító Anita Briem igazából is izlandi hegymászó, Eric Brevig rendező akkor találkozott vele össze, mikor vulkános-gejzíres forgatási helyszíneket kerestek a szigeten.

Miss Pettigrew nagy napja

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A mindenben tökéletes Mary Poppins szöges ellentéte az a bejárónő, akit itt a Fargo rendőrnője, az Oscar-díjas Frances McDormand alakít. Egy wannabe színésznőcskén (Amy Adams) keresztül mégis megnyílnak előtte a magasabb társadalmi körök kapui, és odabenn, pezsgővel a kezében vár rá egy sármos férfi. A Miss Pettigrew nagy napja mégsem szimpla romantikus film, hanem vígjáték is egyben, ami elsősorban a női közönséget akarja levenni a lábáról. A Rottentomatoes-on az egy nap eseményeit összesűrítő film 77 százalékot kapott, az IMDb-n 7,3 pontot. "Az életed nem változtatja meg, de pár órára megédesíti" - írta az Arizona Republic, ami ahhoz képest bíztató, hogy az indiai származású rendező eddigi legismertebb munkája a Holló 3. De ha nem egy filmes Ulyssesre számítunk, nagy baj nem lehet.

Jelenetek két házasságból

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A skandinávok már a spájzban vannak. Vagy legalábbis a mozikban, mert a múlt héten bemutatott norvég Szerzők után itt a svédek Jelenetek két házasságból című filmje. A 36 éves rendező, Simon Staho 2004-ben márt nyert egy díjat a szerelem és megcsalás örök témáját boncolgató Nappal és éjjel című filmjével. A Jelenetek két házasságból is hasonló: a címbéli párok útja keresztezi egymást, és a fellobbanó érzelmek tönkrezúzzák az addigi kapcsolatokat. Swinger klubra vagy Tágra zárt szemekre azért ne számítson senki, a film különben is csak 6,3 pontot kapott az IMDb-n. A MovieMartyr kritikusa viszont egyenesen Woody Allen Belső terek című drámájához hasonlította, úgyhogy a skandináv szakosok mindenképpen vigyék el a moziba Woody Allen-rajongó ismerőseiket.

Árnyékok

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Macedón horrort nem minden nap látunk, és az Árnyékok már csak azért sem mindennapi, mert vértócsák helyett egy fejkendős öregasszony hozza benne a frászt a Lazare nevű fiatal orvosra. A kísérteties elemeket heves szexjelenetek váltják, amikben az orvos felesége mellett egy érzéki lánynak is fontos szerep jut. A macedón rendező korábban már több fronton kipróbálta magát, az 1994-es Before the Rain az önálló Macedónia első nemzetközi filmsikere volt, ami Oscar-jelölést és egy Aranyoroszlánt is kapott. Az Árnyékok előtt még rendezett egy részt a Drót című sorozathoz, és a 90-es évek egyik hiphopslágeréhez, a Tennessee-hez is ő forgatott klipet. A 4,6 millió eurós költségvetésű Árnyékok 7,1 ponton áll az IMDb-n, és a macedónok Oscarra is nevezték. Jelölés ebből nem lett, de a Balkán-fanatikusok biztos nem fognak vele mellé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?