Robert Downey rasszista viccekben is jó

2008.09.04. 04:16
A Föld mélyétől a svéd hálószobákig ível az eheti filmkínálat, aminek a háborús Ben Stiller-film a legerősebb versenyzője. A viccesen szétrobbanó testrészek helyett a kiskorúak viszont 3D-s őshüllőkre izgulhatnak Brendan Fraserrel. Ezzel aztán vége is a nyári szuperfilm-sorozatnak, jövő héttől a magyaroké is a vászon. A sort majd a Cannes-ban díjazott Delta nyitja.

Trópusi vihar

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Megkésve, de végre hozzánk is eljutott Ben Stiller vietnami háborús vígjátéka, amiben Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) feketebőrűvé operáltatja magát a főszerep kedvéért. A 92 millió dollárból forgatott film már harmadik hete vezeti az amerikai bevételi toplistát, és 101 milliós bevételnél jár. Az IMDb-n 7,8 pontot, a Rottentomatoeson 83 százalékot kapott. A Newsweek máris a nyár legjobb vígjátékának kiáltotta ki a Trópusi vihart. "Robert Downey Jr. annyira zseniális, hogy még a rasszista viccekben is jó", írta a New York Magazine. Előre viszont a készítők sem tudták biztosan, hogy is fog ez elsülni. "Ha elszúrom, mind pokolra jutunk" - nyilatkozta Downeyt. A film ettől még Amerikában nemcsak a négeres, de a fogyatékos poénjaival is keltett egy kis értetlenkedést. "Rettenetesen érezném magam, ha az emberek azt hinnék, a feketéken vagy a fogyatékosokon gúnyolódunk - nyilatkozta a társ-forgatóköynvíró, Etan Cohen. - Nem az emberekből csinálunk viccet, hanem abból, ahogy Hollywood ábrázolja őket." Ben Stiller is a Hollywood-paródia vonalat hangsúlyozta: "Eddig mindig kihagytak a látványos háborús filmekből. Állítólag túl értelmiségi a fejem ehhez. Most bosszút álltam a műfajon." Ennek jegyében Rain of Madness címmel még egy kamu dokumentumfilmet is összehoztak a filmbéli vietnámi film forgatásáról (ez a Heart of Darkness paródiája, amit Coppola az Apokalipszis most forgatása alatt készített). Robert Downey Jr. beképzelt karaktere saját honlapot kapott, sőt, a klinika is, ahol átoperálták. A Trópusi viharban egyébként Tom Cruise is feltűnik, kopaszon, pocakosan, és kivételesen viccesen.

Utazás a Föld középpontja felé

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Otromba pixeldínó helyett végre egy majdnem valódi őshüllő üldözi Brendan Frasert legújabb filmjében, amit kötelező 3d-ben nézni a Corvinban vagy a Westendben. A Múmia-trilógia főhőse ezúttal az unokaöccsével (Josh Hutcherson) és egy dögös hegyimentővel (Anita Briem) veti bele magát a Verne-regényeket idéző kalandokba, bár a kritikusok szerint a térhatású jelenetek nélkül az Utazás csak egy bugyuta családi vígjáték lenne. A T-Rex felbukkanásakor viszont még a tekintélyes TIME kritikusa is beadta a derekát: "Ha a gyerek a moziban megszorítja a karodat, és azt üvölti, hasalj, apu!, akkor az a film megérte a jegy árát." A 45 millióból forgatott Utazás eddig 121 milliót szedett össze, a Rottentomatoeson 61 százalékot, az IMDb-n 6,4 pontot kapott. A 39 éves Brendan Fraser ezúttal már nem vállalt sok akciójelenetet: "25 évesen még könyörögtem a rendezőknek az őrült mutatványokért - mesélte egy interjúban - 30 évesen már húztam a számat, ha meg kellett ismételni valamit. Ha betöltöm a negyvenet, minden rázós jelenethez kaszkadőrt hívok." A film másik érdekessége, hogy az izlandi hegymászót alakító Anita Briem igazából is izlandi hegymászó, Eric Brevig rendező akkor találkozott vele össze, mikor vulkános-gejzíres forgatási helyszíneket kerestek a szigeten.

Miss Pettigrew nagy napja

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A mindenben tökéletes Mary Poppins szöges ellentéte az a bejárónő, akit itt a Fargo rendőrnője, az Oscar-díjas Frances McDormand alakít. Egy wannabe színésznőcskén (Amy Adams) keresztül mégis megnyílnak előtte a magasabb társadalmi körök kapui, és odabenn, pezsgővel a kezében vár rá egy sármos férfi. A Miss Pettigrew nagy napja mégsem szimpla romantikus film, hanem vígjáték is egyben, ami elsősorban a női közönséget akarja levenni a lábáról. A Rottentomatoes-on az egy nap eseményeit összesűrítő film 77 százalékot kapott, az IMDb-n 7,3 pontot. "Az életed nem változtatja meg, de pár órára megédesíti" - írta az Arizona Republic, ami ahhoz képest bíztató, hogy az indiai származású rendező eddigi legismertebb munkája a Holló 3. De ha nem egy filmes Ulyssesre számítunk, nagy baj nem lehet.

Jelenetek két házasságból

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

A skandinávok már a spájzban vannak. Vagy legalábbis a mozikban, mert a múlt héten bemutatott norvég Szerzők után itt a svédek Jelenetek két házasságból című filmje. A 36 éves rendező, Simon Staho 2004-ben márt nyert egy díjat a szerelem és megcsalás örök témáját boncolgató Nappal és éjjel című filmjével. A Jelenetek két házasságból is hasonló: a címbéli párok útja keresztezi egymást, és a fellobbanó érzelmek tönkrezúzzák az addigi kapcsolatokat. Swinger klubra vagy Tágra zárt szemekre azért ne számítson senki, a film különben is csak 6,3 pontot kapott az IMDb-n. A MovieMartyr kritikusa viszont egyenesen Woody Allen Belső terek című drámájához hasonlította, úgyhogy a skandináv szakosok mindenképpen vigyék el a moziba Woody Allen-rajongó ismerőseiket.

Árnyékok

Klikkeljen ide a Flash lejátszó letöltéséhez!

Macedón horrort nem minden nap látunk, és az Árnyékok már csak azért sem mindennapi, mert vértócsák helyett egy fejkendős öregasszony hozza benne a frászt a Lazare nevű fiatal orvosra. A kísérteties elemeket heves szexjelenetek váltják, amikben az orvos felesége mellett egy érzéki lánynak is fontos szerep jut. A macedón rendező korábban már több fronton kipróbálta magát, az 1994-es Before the Rain az önálló Macedónia első nemzetközi filmsikere volt, ami Oscar-jelölést és egy Aranyoroszlánt is kapott. Az Árnyékok előtt még rendezett egy részt a Drót című sorozathoz, és a 90-es évek egyik hiphopslágeréhez, a Tennessee-hez is ő forgatott klipet. A 4,6 millió eurós költségvetésű Árnyékok 7,1 ponton áll az IMDb-n, és a macedónok Oscarra is nevezték. Jelölés ebből nem lett, de a Balkán-fanatikusok biztos nem fognak vele mellé.