Rémálom, Nicole Kidman a neved

2007.12.13. 11:26
December második hetében két családi filmben is kincset kutatnak: egy arany iránytűt és egy ládányi elásott aranyat. Nicole Kidmantől rosszat álmodhatnak a gyerekek, Michael Douglas miatt meg majd feltúrják a kertet.

Az arany iránytű

Mivel ez egy tolkieni babérokra törő epikus fantasy, a naivan ártatlan, tízéves kislány ( a Holdhercegnőben is szereplő Dakota Richards) győzheti csak le a Magisztrátus gonosz úrnőjét, Nicole Kidmant. Ehhez boszorkány segítőtársakat, egy aranyozott ketyerét kap, sőt egy páncélba bújtatott csatamedvét is. A producerek arra számítottak, hogy a 150 millióból forgatott látványos mese a Gyűrűk Ura-trilógia nyomdokaiba lép majd, de csak 28,5 milliós bevételt produkált az első héten. Mondjuk a katolikus egyház vezetői a film bojkottjára szólították fel a nézőket, mert Philip Pullman, a regény szerzője a velejéig korrupt Magisztrátust bevallása szerint róluk mintázta. A kritikusoktól 43 százalékot kapott a Rotten Tomatoeson. "A filmet gyönyörű látványvilág, és epikus cselekményív jellemzi - írja a Guardian kritikusa -, de Nicole Kidman színészi játéka annyira szörnyű, hogy a gyerekeknek rémálmot okozhat." Az író Nicole Kidmant már tíz éve kinézte főszereplőnek, persze lehet, hogy akkor jó is lett volna. Az arany iránytű Északi-sarkon játszódó jeleneteit Svájcban vették fel, ahol Daniel Craig dublőr nélkül gurult le a jeges hegyoldalon egy gleccserbe vájt csúszdán.

Kalifornia királya

A diliházból frissen szabadult, bogaras apuka (Michael Douglas) elindul a lányával (Evan Rachel Wooddal) megkeresni a kertvárosban elrejtett spanyol aranyakat. A kincskeresést egy apró dolog nehezíti: a térképen X-szel jelölt ponton egy áruházlánc raktára tornyosul. Míg a 17 éves lány a Mekiben dolgozik, azért, hogy ne haljanak éhen, a vicces szakállú Michael Douglas csak vigyorog, mintha Richard Donner családi mozijában, a Kincsvadászokban lenne. A Kalifornia királyát bemutatták a torontói filmfesztiválon és a Sundance-en is, az IMDb-n 7,1 pontot kapott, a Rotten Tomatoeson 63 százalékot. Szinte minden kritikus megjegyezte, hogy a film nagyon szépen körbejárja az érzékeny gyermek-régen látott apa nagy vitákkal kezdődő, lassú egymásra találását - de ha nem Michael Douglas a főszereplő, ez biztosan nem sikerült volna. Mike Cahill maga írta és rendezte a Kalifornia királyát, és a forgatást is lezavarta 31 nap alatt. Michael Douglas egy interjúban elárulta, nem kellett diliházba vonulnia ahhoz, hogy kellőképpen átérezze a flúgos apa szerepét, pláne, mert a Száll a kakukk fészkére című film producereként sokszor tett tanulmányi kirándulást elmegyógyintézetekben, és erre még emlékezett.

Töredék

Egy katolikus kolostorban játszódik Maár Gyula töredék című filmje a második világháború befejezése után. Hitek és kételyek, szenvedélyek és letargia között élnek a konzervatív, öreg, a megszállottan dogmatikus, a fiatalabb reformer, az erkölcsi züllés útjára lépett papok. A 73 éves Maár Gyula igazi szerzői filmes: Hoppá című munkáját Berlin Arany Medvére jelölték 1993-ban, míg 1976-ban Cannes-ban Arany Pálmára a Déryné hol van című filmjét. A Töredék forgatókönyvét még az 1971-es Prés után írta Maár a fiatal, aszketikus, megszállott és lényegében Simone Weil filozófiáját hirdető papról, és a szociális fordulatban hívő dogmatikus paptársáról. Zsótér Sándor a legjobb színész díját nyerte el ezzel a szerepével a filmszemlén. Andorai Péter és Haumann Péter alakítja a kolostorban nőket fogadó részeges papokat. A papi világot megzavaró Cseh Annamária és Törőcsik Mari pedig már szerepelt együtt A fény ösvényei című Mispál Attila-filmben is.