Romániához pártol át tőlünk Hollywood?

2008.08.13. 15:55
A Filmiroda után a külföldi koprodukciók, bérmunkák magyar gyártását intéző cégeinél is körbekérdeztünk: milyen stábok várakoznak a magyar a forgatással, miért várakoznak.

"Sok külföldi film várakozik. Hogy ezek még miért nem forognak, annak két okát vélem felfedezni: a sztrájkot és a forint erősödését - mondta Sipos Kornél, a Laurinfilmtől. - A színészsztrájk miatt, ha valakinek amerikai forgalmazója van, az nem mer elindulni. Az észak-amerikai jogokat is nehéz értékesíteni emiatt, így a sztrájk alatt nem is áll össze a finanszírozás. Például a Fabrication című filmet is ide várjuk, a főszereplője, Don Johnson a szakszervezet elnöke, úgyhogy amíg nem állapodnak meg, addig ha akarna, sem tudna eljönni. "

"A hollywoodi produkciók vonzásában a forint erősödése sem segít - folytatta. - Amit tavaly 180-as dollárral adtunk ki költségvetést, az most 240. Ez több százezer dollár veszteség egy ilyen filmnek. Ezért sokan nem törődve a frissen elfogadott adókedvezményünkkel, inkább elmennek Romániába, mert ott kevesebb a veszteség az átváltásnál."

"Amiben nagyon bízunk, az a Great Ghost Resque, ez bármikor elindulhat, napi kapcsolatban vagyunk velük - mondta a 20 millió dolláros költségvetésű filmről. - Orlando Bloom és René Russo a főszereplők, ők két szellemet játszanak, és Liam Neeson is szerepel." A történet szerint egy skóciai kastélyból egy felújítás miatt kiszorulnak a szellemek, aztán fogják magukat, és elindulnak a királynőköz és a miniszterelnökhöz.

"A külső forgatások Londonban lesznek, ott kezdenek szeptemberben, és október végén érkeznek Magyarországra. Nálunk azt angol vidéken, erdőkön, mezőkön játszódó részeket veszik fel, és a belsőket is itt építik fel a műteremben. Vagy a Kordába, vagy az Astra stúdióba megyünk, ami most épült fel Mogyoródon. Az nagyon kellemes, közel van Fóthoz, és közelebb van Pesthez, mint Etyek. Csak kisebb."

"Szeptember végétől foroghat a nagyon kicsi költségvetésű Men Don't Lie, amiben Guillaume Depardieu és Michael Madsen a főszereplők. Magyar színésznőket szeretnénk melléjük a Budapesten játszódó szerelmi történetbe." Van még a Last Warrior, ami egy 21-22. században játszódó scifi: "a teljes film Magyarországon forog, és az utómunka is itt lesz. Ha minden jól megy, ez még idén elkezdődik."

"A The A-Team remake-et már három hónapja készítjük elő, de Bruce Willis neve eddig még nem merült fel a Szupercsapattal kapcsolatban - mondta Howard Ellis már a Mid-Atlantictól, bár az IMDb adatlapján Bruce Willis áll főszereplőként. A cég további Magyarországon készülő filmtervéről csak annyit árult el, hogy "több film előkészítésén dolgozunk, ezeknek a forgatása 2009-ben kezdődhet".

"Szeptemberben kezdjük a Krod Mandoon című tévésorozat forgatását - tette hozzá Howard Ellis. A cég tavaly a Hellboy 2-t, korábban az Eragont hozta Magyarországra, és idén a Robin Hood-sorozat munkálatait folytatják itt egészen decemberig. A Comedy Central annyit már beharangozott, hogy a középkori vígjáték főszerepét Sean Maguire kapja, aki a Meet the Spartans című 300-paródiában Leónidaszt alakította. "A történetben a Krod Mandoon nevű, érzékeny lelkű szabadságharcos az utolsó remény egy régmúlt világ küzdelmében, de a nagy feladat nem lelkesíti" - írja a sorozatot vetítő BBC egy közleményben.

"Hollywoodi produkcióval is tárgyalunk, de konkrét gyártásra még nem jelentkeztek be. Viszont a függetlenfilmek és az európai koprodukciók ugyanabban a mennyiségben várhatóak most is" - mondta Cirkó József, a HCC-től. "Az Évára várva című angol-német dráma helyett egy hazai magyar filmünk lesz, és szeptember-októberben elindul egy 3D-animáció-sorozat, ez élőszereplős 3D-animációval. A címét még nem mondhatom el. Ez nagyobb költségvetésű, két éven át gyártják nálunk. Kanadaiak, németek vannak benne, és valamilyen szinten amerikaiak is."

"Az amerikai színészsztráj és a forgatókönyvírók sztrájkja az oka a késlekedéseknek, a filmtörvénynek ehhez semmi köze - mondta Zákonyi Tamás, a Spielberg-féle München forgatását intéző Flashbacktől. - Akikkel én tartom a kapcsolatot, azok nem is hallottak róla."