Nem fütyültek ki!

2006.05.27. 17:10
A Vírus díjat kapott Cannes-ban, de Kocsis Ági legszívesebben filmeket nézne. Hajdu Szabolcs eloldalgott a Fehér Tenyeret ünneplő tapsviharból, a filmjében főszerepet játszó tornász öccse pedig áll az újabb felkérések elébe, és akár Puskás Öcsit is eljátszaná. Közben kiürült a Croisette, az 59. Cannes-i Filmfesztivál a végét járja, mi pedig szereztünk végre Friss levegő-dezodort.
Kocsis Ágnes meglepetésre nem a Friss levegővel, hanem a Vírus című rövidfilmjével futott be Cannes-ban. "A rendezőnő a Cinefondation szekcióban megosztott harmadik díjat kapott egy amerikai rendezővel pénteken - tájékoztatta az Indexet a szintén Cannes-ban tartózkodó Vezér Éva, a Filmunió igazgatója. - A második díjat egy német animáció, az elsőt pedig egy argentin film, a Ge és Zeta vitte el." A vacsorával egybekötött díjátadót 26-án este tartották az előkelő Martinez hotelben, az okleveleket Andrej Koncsalovszkij adta át. Kocsis Ágnes a színpadon mondott köszönetet a kollégáinak.

Tényleg ő volt a legjobb!


Tekintse meg képeinket!
"Bár felhívtak előtte, a díj meglepetésként ért, mert a Vírus nem az a könnyű film - mondta el a rendezőnő az Index kérdésére, mikor a Palace teraszán a Cinefondation rendezőinek társaságában végre szombat délben elértük, és közben még szereztünk Friss levegő promóanyagot is, vagyis egy dezodort.

"A többi filmből csak az első helyezettet láttam, érdekes volt, olyan Tim Burton-os." Az Ollókezű Edward rendezője egyébként a Good Bye Lenin!-ben ismertté vált Daniel Brühl mellett tagja volt a Cinefondation zsűrijének. A fotocallra összegyült rövidfilmesek később az Indexnek azt magyarázták, hogy Kocsis kisfilmje tényleg kiemelkedett a mezőnyből.

Időközben a Kritikusok Hete díjait is kiosztották, az ebben a szekcióban vetített Friss Levegő című nagyjátékfilmet nem díjazták. "Az már túl szép lett volna - mondta erről a rendezőnő - Az Arany Kamera-díjakat holnap adják ki, elvileg azt is megkaphajta a Friss levegő, de idén ott nagyon sok film volt, és csak egy díjat osztanak. Most inkább végre filmeket szeretnék nézni!" - tette hozzá.

Laza ez a szekció


Hajdu Szabolcs
egy Taxidermia-plakát előtt
"Nem először vagyok Cannes-ben, öt évvel ezelőtt egy zenekarral jártuk a világot, és itt is megálltunk zenélni" - magyarázta az Indexnek Hajdu Szabolcs a Fehér tenyér apropóján rendezett szolid, pezsgős fogadáson.

"A fesztivál nem jelentett meglepetést, bár többen vannak, akiket a sztárok érdekelnek, mint azok, akiket a filmek. Sokan állnak sorba a hoteleknél, hogy hírességeket fotózhassanak, de azért úgy tűnik, a filmekre is járnak, mert teltházas vetítéseink voltak." A Fehér tenyérnek egyébként három vetítése volt a sajtóvetítésen kívül, ami átlagosnak mondható. De hogy az mennyire általános, hogy ezek teltházasok voltak? Tapasztalataink szerint teljesen rapszódikus a filmek nézettsége, többnyire sztárfüggő, de az is igaz, hogy inkább a helyhiány a jellemző az idei fesztiválra. A kevés és kis vetítőterem miatt át is építik jövőre a Palace épületét.

"Ez a szekció kicsit lazább, kellemes csalódás volt, pedig féltem, hogy a puccról fog szólni" - mondta arra a kérdésre, hogy milyen a Rendezők Két Hete, amiben ugye a filmje fut, majd a közönség reakciójára térve hozzátette: "a vetítés után sokan odajöttek hozzám, hogy szerintük a Fehér tenyér a legjobb film ebben a mezőnyben. Nemcsak végigülték, de nem fütyülték ki, ami pedig itt Cannes-ban nem ritkaság. A sajtótájékoztatón is sokan voltak, és jó kis beszélgetés alakult ki. A premier tényleg várakozáson felüli volt, hosszú vastapsot kaptunk a nyolcszázötven fős teremben, a végén már kellemetlenül éreztük magunkat, úgyhogy kioldalogtunk."

"Nagyon jól sült el a sajtóvisszhang, nagy lapoktól kerestek meg minket lelkes újságírók, például a Film France, vagy a Time of Peace, ami mindössze évente kétszer jelenik meg, és tízezer előfizetője van, de köztük van Putyin és Spielberg is. Ők címlapra akarják tenni a filmet, másfél órás interjút adtunk nekik". És a forgalmazás? "A filmnek már megvan a világforgalmazója, és már elég sok országba eladták a filmet." Ez az Onama forgalmazó, ami egyébként információink szerint eddig a thaiföldi, a malajziai, az indonéziai és a vietnami forgalmazásról állapodott meg.

Se hall, se lát Dongó


Hajdu Zoltán Miklós
szerepajánlatokra várva
"Nagyon komoly dicséreteket kaptam, többen mondták, hogy szeretnének viszontlátni a vásznon" - kezdte a beszélgetést a Fehér tenyér tornásza, Hajdu Zoltán Miklós. Szemléltetésként interjú közben odajött hozzánk egy francia úr: "meglásd, holnap éjfélig legalább egy tucat szerepajánlatot fogsz kapni" - mondta. A kanadai Cirque du Soleil tagjaként tevékenykedő extornásznak mindenesetre a válaszban nyoma sem volt a Fehér tenyérben "kicikizett" angoltudásának. "Most, hogy kipihentem magam, a Szabi is megjegyezte, hogy milyen jól megtanultam angolul. A forgatáson az volt a lényeg, hogy minél természetesebben legyen, és hát fáradt voltam, és ilyenkor se látok, se hallok, se beszélek". Egyébként nem csak újságírók ostromolják. "Számtalan emailt kaptam, köztük rengeteget tinédzserektől".

Az intermezzo után megkérdeztük a Dongót játszó tornászt, eljátszaná-e Puskás Öcsit az előkészületben lévő életrajzi filmben, mire a családra jellemző optimizmussal azt válaszolta: "lehetne, mert hasonló a karakter, és focizni is tudok". Később a színészi teljesítményével kapcsolatban elárulta, hogy először voltak fenntartásai, de "másodszori nézésre jobb volt". "A két bemutató között volt egy kis idő, hogy ülepedjen és megértettem, hogy ezt már nem lehet változtatni". Mikor jeleztük, hogy nálunk nem aratott sikert a film, megjegyezte: "Elsőre nekem sem tetszett 100 százalékosan."

Esélylatolgatás

Az Un Certain Regard díját szombaton este adják át, ebben a programban szerepel Pálfi György Taxidermiája. Az 59. Cannes-i Filmfesztivál záróünnepségét következő este tartják Vincent Cassellel, itt hét díjat osztanak ki a versenyfilmek között, és a legjobb első filmnek járó Arany Kamera díj nyertesére is ekkor derül fény.

A szaklapok értékelései szerint az Arany Pálmára a mexikói Alejandro Gonzalez Inarritu a legesélyesebb, aki a Brad Pitt főszereplésével készült Bábellel versenyzik, de még a spanyol Pedro Almodóvar Volver című filmje és a török Nuri Bilge Ceylan Climates című filmje is nyerhet.

Magyarkodásmentes Hajdu-film készül
a "romániai magyar jelenről"
Hajdu Szabolcs következő filmje egy erdélyi magyar nőről fog szólni, "aki a jobb megélhetés reményében otthagyja Romániát, és a gyerekét, majd Franciaországban köt ki, ahol nagyon kemény helyzetekbe kerül". Már a forgatókönyve is elkészült. Közbevetésünkre, miszerint a téma nem aktuálpolitikamentes, Hajdu Szabolcs rávágta, hogy "abszolút aktuálpolitikai a téma, de nem lesz benne semmi magyarkodás. Nagyon zavar az, hogy Romániában sok film forog, de egyik sem a romániai magyar jelenről. A film fősztereplője Orsolya lesz, a feleségem, aki romániai magyar, de lesznek benne románok, gábor cigányok, erdélyi magyarok, egy-két magyar és persze franciák." Hajdu főiskolás korában egy erdélyi filmes táborban ismerkedett meg Török Illyés Orsolyával, aki ott vásárhelyi színészhallgatóként volt jelen. Előző két filmjének (Macerás ügyek és Tamara) is ő játszotta a főszerepét. A román film kapcsán a magyar rendező még megjegyezte, "a románok nagyon jó filmeket csinálnak, és nyernek is, tavaly Cannes-ban a Mr Lazarescu halála című román film nyerte az Un Certain Regard fődíját."