József, Bánk
-6 °C
0 °C

Rákocskák, VIP-ek, hetes busz

2004.11.12. 20:16
Egy született VIP leleplezi tudósítóink alantas származását, ennek ellenére végigélvezzük Szabó István amerikai filmvígjátékának díszbemutatóját, sztárostul, Annette Beningestül és lazacostul. Olvassa el beszámolónkat és a két interjút a rendezővel és a női főszereplővel!
Nézze meg a képeket!
Leszáll az este, az Uránia mozi bejárata felett reflektorfények, a pesti flaszteron kiterítve a Vörös Szőnyeg. Mint Hollywoodban; kétoldalt felállt a kamerák, szőrős puskamikrofonok, méla, cigerattázó fotósok sora. A meghívottak meglepődnek a különleges fogadtatáson, legtöbben zavartan, sebesen osonnak a főbejárat felé. A 7-es, a 7A, valamint a 78-as busz menetrend szerint közlekedik, ha kettő érkezik egyszerre, a második hátsó ajtaja mértani pontossággal szórja ki a csütörtök esti pestieket a vörös szőnyeg másik végébe.

Van, aki marad, és úgy dönt, megnézi magának Annette Beninget, de leginkább Jeremy Ironsra várnak. Legalábbis ezt veszem ki a hátam mögött toporgó rajongók szavaiból. Nem tudják, hogy Irons Velencében forgat, és az utolsó pillanatban lemondta a budapesti programot.

A sajtótájékoztató

Nézze meg a képeket!
De mi ezt már délután megtudtuk a Four Seasons hotelben tartott sajtótájékoztatón. Ahol az újságírókkal beszélgetve az is kiderült, hogy a napközben készíthető rövid interjúkban Szabó István rendezőnek mindenki ugyanazt a három kérdést tette fel: "Milyen volt Annette Beninggel és Jeremy Irons-szal dolgozni?", "Mephisto mennyiben ellentétpárja a Csodálatos Júliának?" és "Rendező úr, miért választott politikai témájú filmjei után életében először egy vígjátékot?".

Robert Lantos producer szerint a legutóbbit tették fel a legtöbben, így meg is válaszolta: "Nem hinném, hogy ekkora tehetséggel csak nyomasztó témákat lehet filmezni!". A rendezőt a miniinterjúk miatt a díszteremben rendezett sajtótájékoztatón senki sem kérdezte, Annette Beninget viszont annál inkább, a ráncaitól kiejtésén át a rendezővel való kapcsolatáig. Úgy volt ugyanis, hogy senkinek sem ad exkluzív interjút, aztán később hirtelen elhatározásból az Indexnek mégis adott. Olvassák el itt, a Szabó István-interjúval együtt.

Csillagok

De térjünk vissza a vörös szőnyeghez, ahol éppen feltűnik a Szabó-Koltai páros, aztán Robert Lantos. Türelmesen válaszolgatnak az orruk elé nyomott mikrofonoknak. Újabb vendégek érkeznek. Nem tudom, mikor terjedt el az a téves elképzelés, miszerint a farmer elegáns, ha közben szőrmét tekerünk a nyakunk köré. Mindegy, mert már itt van a három fiatal sztár, Shaun Evans, Tom Sturridge és a valószerűtlenül karcsú Lucy Punch, utóbbival villáminterjú készül, kattognak a vakuk és a mobiltelefonok.

Nézze meg a képeket!
Jönnek az illusztris vendégek: Medgyessy Péter, Bárándy Péter, Szakácsi Sándor, Ónódi Eszter, Halász Judit, Friderikusz Sándor, Kiss Mari, Bálint András, Deák Krisztina, Réz András, Für Anikó és még sokan mások. Végül Bening is megérkezik, egyszerű, fekete bársonyzakóban, fekete nadrágban, készséges mosollyal oszt autogramot. Bening integet, bemegyünk utána mi is.

A színpadon Várkonyi Andrea, a TV2 hírolvasója. A délutáni sajtótájékoztatón Mauglinak ejtette Maugham nevét, különben is, Várkonyi vérfagylaló divatfiaskó. Akkor fekete miniszoknyában és dominacsizmában jelent meg, az Urániában az alkalomhoz nem illő, neontégla színű, testhez tapadó nadrágruhában sokkolja a társaságot.

Nem baj, indul a film. Hálás közönség, kuncognak, sóhajtoznak, az egyikük, Für Anikó barátnője, merev arccal rászól a kolleganőmre, hogy ne izegjen-mozogjon, mert "láthatóan nem VIP, úgyhogy ne ugráljon". A kasztosodás jeges szele megérint, és elmerengek a VIP- és nem VIP-világ között feszülő határvonal kegyetlen valóságán. A filmnek közben vége, dübörög a taps. Szabó István kerek, szép mesét csinált, a nézők hálásak a színházas moziért. Az Oscar-díjas rendező a színpadra szólítja Koltait és Lantost, sorba állnak a színészei, meghatódunk.

Este

Nézze meg a képeket!
Az Uránia dísztermében epret tűznek a pezsgőspohár oldalára, elégedetten zsong a tömeg. A filmsztárok kordon mögött mulatnak, fogynak a hidegtálak. Nagyon magas, nagyon barátságos lány minyont kínálgat, megesszük, aztán megint a pezsgő, egy kis gesztenyeszív, rákocskák, camembert-kockák, gyümölcskosár, gyomorrontás, szóda.

Termetes, jókedélyű pincér újabb tállal támad jobbról, nem lehet nemet mondani neki, inkább beszélgetni kezdünk vele.
"Tetszett a film?"
"Ja, nem láttam, most a vetítő másik oldalán foglaltam helyet."
"Miért, maga a mozigépész?"
"Nem, csak úgy értem, hogy dolgoznom kellett, nem értem rá mozizni. Majd megnézem jövő héten. De a Beninget, azt imádom. Látta a Szerelem a Fehér Házbant? Amikor a Michael Douglasszal játszott? Szuper volt. Az Amerikai szépséget nem szeretem, nagyon lenyomott az a film."

Tizenegy felé Bening és a többiek a kijárat felé indulnak, le a lépcsőn, be a bérelt kocsiba. Szabó István Sándor Pállal beszélget a lépcsőfordulóban, ezüstruhás, fáradt hosztesszek álldogálnak egyik lábukról a másikra. Az egyikkel együtt ásítunk, csak ő marad, én meg mehetek haza.