Görög Zita: 'Lepofoztam Pindrochot'

2005.09.02. 14:40
Már két hete forgatják a Fej vagy írás című romantikus filmet, amiben Görög Zita szívtelen modellt alakít. Egy budai stúdióban faggattuk Zitát és a rendezőt, Lengyel Andort. Kiderült, hogy Havas Henrik csak szeretne szexjelenetet a műsorvezetővel, aki kevésért is vállalta a romantikus vígjáték főszerepét.
A Fej vagy írás című filmet már két hete forgatják, és az egyetemi, irodai jelenetek miatt több belvárosi helyszínen is jártak, mégis távolabb, a Szabadság-hegy felé vezető úton, egy stúdióban tartották meg a héten a darab sajtónapját. A nap fő attrakciója, Zita sajtószereplése az öltözőjében zajlott: az interjúk négypercesek lehettek, akárcsak Christopher Lambertnél, de olyan sokan voltunk, hogy én például másfél órát várakoztam Zitára a stúdió előtt a betonon. De a hír, hogy Havas Henrikkel közös erotikus jeleneteik lesznek, türelemre intett.


Tekintse meg képeinket!
Mivel a "nem tévés médiát" délután kettőre hívták, éppen amikor a hosszú ebédszünet kezdődött, a többi sajtómunkással és a produkció kutyájával várakozás közben jobb híján azt néztük végig, ahogy a harminc fős stáb a sajtos és/vagy paradicsomos spagettit fogyasztja. Szórakoztatásunkról csak a Zita menedzserét alakító Pindroch Csaba gondoskodott. "Ha megfordulnak a nemi szerepek, akkor én állandóan aludni fogok, és fájni fog a fejem" - magyarázta például, amikor megkértük, hogy segítsen kávét önteni, mert beszorult a termosz teteje.

"Nagyon megtekertük Zitát"

A rendezőhöz viszont nem kellett sorba állnom, ebéd után azonnal a rendelkezésemre állt. "Ma Zita megtépi a húgát, Barbit" - magyarázta az aznapi történéseket Lengyel Andor, akinek ez az első játékfilmje és reklámfilmeken, klipeken kívül eddig egy kísérleti filmet készített, a Kistestvért.

A Fej vagy írás romantikus film története a Sztárom a páromra hajaz, ismerte el, "amennyiben értelmiségi félszeg fiú, és híres, fotogén nő szerelme az alapszitu, és közben szerelmi csalódás jelenti a hullámvölgyet. Csak mindez magyar viszonylatokban." Hogy a mozinak pesti humora lenne? "Én vidéki vagyok, és értem a film poénjait" - válaszolta.

Havas Henrik is szerepel a filmben. Miért? "Mert a forgatókönyvben volt egy tanárszerep, amiről mindannyian azonnal éreztük, hogy az a Havas. Felkértük, és azonnal igent mondott. Egy napot forgatott, szerepe szerint keveset beszélt, flegmán nézett, tökéletesen eljátszotta a műegyetemi professzor szerepét." Pedig még egy akciójelenete is volt: "kitör a vécéből, ahova bezárja a főszereplő fiú (Keller János, a szerk.)".

A női főszerepet egyébként Schilling Zoltán producer és egyben forgatókönyvíró kifejezetten Görög Zitára írta. "Bár ezt Zoli sokáig nem vallotta be, és amikor igen, akkor fél napig castingoltuk Zitát, nagyon megtekertük - magyarázta a rendező. - Mikor Zita mindezt bírta és még az apró instrukciós változtatásokat is jól követte, nagyon megnyugodtunk, és megkapta a szerepet. Azóta sem nehéz vele dolgozni: fogékony az instrukciókra, és a színészekkel segítik egymást."

Szerelem vagy karrier?

"Nem a pénz miatt vállaltam el" - kezdte Zita az interjút, miután bejutottam, és arra kért, hogy az arckorrekció után fotózzam csak le, mert fáradt. ("Napi 12 órát vagyunk összezárva két hete. Fárasztó"). Az biztos, hogy modellként többet keres, és az is, hogy ebben a filmben a megjelenésén kívül nem kell sokat mutatnia az eredeti szakmájából: "Csak egyszer látszik, hogy modellkedek, és az a mai napon van" - mondta, majd azt is elárulta, hogy vetkőzni ezúttal nem fog.


Klikk a képre!
"Tetszett a történet" - válaszolja meg, hogy miért vállalta el a kisköltségvetésű film főszerepét. Az alapsztori szerint a híres, közkedvelt modell autóval elüt egy egyetemista fiút, aki rajong érte. "A való életben nem jövünk be egymásnak a Janival, de jól játssza a filmben a rajongó kisfiút".

Zita a szerepét nem kedveli annyira. "Mariann kicsit sem hasonlít hozzám. Túl kemény lány. Választás előtt áll: szerelem vagy karrier, és nem tud dönteni. Nálam ez sosem volt, mindig tudtam a választ". Karrier?, kérdezem. "Nem, szerelem." Majd hozzáteszi: "de a végére jó fej csaj lesz".

"Vannak nagyon jó pofozkodós részek, lepofoztam Pindrochot." Havast is?, kérdezem. "Nem. Nincs a filmben közös jelenetünk." Pedig Havas azt is nyilatkozta, hogy ezek erotikus jelenetek lesznek, erősködök. "Csak szeretné" - válaszolja. Amúgy a viszonyuk "pikírt, mint Havas maga".

Zita korábban nemzetközi produkciókban volt epizodista, és most ugye magyar filmben alakít főszerepet, de nem tartja magát színésznek, ehhez még egy hasonlatot is felhoz: "Ha kiadsz egy CD-t, még nem vagy énekes". Castingolni sem jár se itthon, se külföldön. "Ha hívnak, megyek, de nem küldök sugarakat a világba, hogy vagyok" - mondta. "Lejárt az idő" - jött be egy asszisztens. "Két tuti beállítás lesz".

A végén mégsem sikerült lefotóznom Görög Zitát. Míg kijöttem, hogy kisminkeljék, kiderült, hogy "mégis a hajmosós" jelenet következik. "Mondtam, hogy legalább egy óra kell ahhoz, hogy erre felkészüljek" - mondja Zita az asszisztensnek és eltűnt az öltözőben. Ezt az órát már nem vártam ki.

Lengyel Andor még elmondta, hogy szerethető, romantikus vígjátékot próbál készíteni, és "nem szenvedős belehalósat". Minderre 80-100 millió forintja van. Persze szeretné, ha sokan megnéznék a filmet, de egyelőre csak a munkára koncentrál. "A terv szerint szeptember 12-ig kell végeznünk a forgatással, de ez nagyon optimista terv, úgy látom, még egy hétre lesz szükségünk. November 10-én pedig már premier."