Valér
2 °C
8 °C

Veszedelmes a hollywoodi szex

2005.10.06. 16:20
Orvosok egy csoportja felelőtlenséggel vádolja Hollywoodot amiatt, ahogyan a szexet a mozivásznon ábrázolja. A kutatók az utóbbi 20 év legnagyobb kasszasikereit tanulmányozták át a védekezés szempontjából, és mindössze egyetlen filmben találtak utalást az óvszerre.

A Guardian cikke szerint a kutatók azt sérelmezték, hogy a megvizsgált 200 film közül egy sem törődött azzal, hogy a szereplők óvszert használjanak a szexjelenetek közben, és a sztoriban később senki nem lett terhes vagy kapott el valamilyen fertőzést. Az orvosok azt állítják a Royal Society of Medicine című szaklapban megjelent tanulmányukban, hogy a filmkészítőknek többet kellene foglalkozniuk a nem biztonságos szex és a tiltott drogok használatának valódi következményeivel.

"A filmipar emberek millióinak nézeteire, viselkedésére van hatással" - mondta Hasantha Gunasekera, a Sydney University professzora. "A globalizáció és a technológia fejlődésének következtében a filmek sokkal több emberhez eljutnak, mint korábban, és így nagyobb a filmesek felelőssége is.

Michael Douglas és Sharon Stone az Elemi ösztönben
Douglas és Stone
az Elemi ösztönben

Dr Gunasekera és két szerzőtársa, Simon Chapman és Sharon Campbell, az IMDb 2004-es toplistájára hivatkozva tanulmányozták a 200 legjobb filmet. A kutatók kizárták az 1983-nál korábbi filmeket, amelyek még az AIDS megjelenése előtt készültek. Szintén kizárták azokat a rajzfilmeket, amelyekben nem szerepeltek emberek, és azokat a filmeket, amelyek egyértelműen a gyerekeknek készültek. Így maradt mindössze 87 film, bennük 53 szexjelenet. A 87 film közül csak egyetlen egyben volt szó az óvszerről, mint a terhességmegelőzés egyik módszeréről; ez volt a Julia Roberts főszereplésével készült 1990-es Micsoda nő!. A többi filmben még utalás sem volt bármilyen fajta védekezésre.

A tanulmány arra is rámutat, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 40 millió HIV fertőzött él a világon, és hangsúlyozza: a filmekben látott modellek hatással vannak a viselkedésünkre, így arra is, hogy ne használjunk óvszert szeretkezés közben.

Dr Gunasekera és csapata elsősorban 3 filmet emel ki, amelyek felelősek lehetnek a védekezés nélküli szex terjedéséért. Az Elemi ösztönben 6 szexjelenet van, amelyek közül egyikben sem használnak óvszert, nincs szó a terhességmegelőzésről és az egészségügyi következményekről sem. Az Amerikai pitében 7 szexjelenet van, és az egyetlen következmény a társadalmi szégyen - írja a tudósítás. A huszadik James Bond-film sem jár élen az ifjú nézők nevelésében: a Halj meg máskor!-ban 3 szexjelenet van, mindegyik új partnerrel, és mindig védekezés nélkül.