Nem tetszik az uniónak a filmtámogatásunk

2007.10.16. 18:42
Az unió elsősorban a támogatások intenzitásával és a közvetett támogatások kulturális megalapozottságával kapcsolatban fogalmazott meg ellenvetéseket a 2008-2009-es időszakra vonatkozó magyar filmtámogatási rendszerről.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) jelenleg is egyeztet az EU-val. A szabályok finomítását várják el, emellett jelentős változás nem várható a magyar támogatási rendszerben, hiszen az Európai Bizottság ez év júniusában döntött arról, hogy a tagállamok legalább 2009-ig fenntarthatják filmgyártásuk támogatását, írja a Napi Online.

Elsősorban azért, hogy lépést tudjanak tartani a hollywoodi dömpinggel. Az unió a film költségvetésének 50 százalékáig engedélyezi az állami támogatást, ami a kisköltségvetésű és a nehéz filmek - a művészileg értékes vagy korlátozott nyelvi területtel rendelkező országokból származó filmek - esetében ennél magasabb is lehet.

Magyarország ezt kihasználva eddig 50 millió forint alatt 100 százalékban, 500 millió forintos büdzsé alatt, illetve művészi vagy finanszírozási okokból akár legfeljebb 90 százalékban is támogathatta a "nehéz filmeket". Hazánk közvetlenül és közvetve - azaz adó- és befektetési kedvezmények, valamint kamattámogatás útján - támogatja a filmeket.