Bruce Willis átszabta McClane-t

2007.05.14. 12:33
Az anonim alkoholista rendőr júniusban internetes terroristákkal veszi fel a küzdelmet a Die Hard-sorozat legújabb darabjában. De Bruce Willisnek köszönhetően eltűnt a korhatárkarika: John McClane-t leszoktatta a dohányzásról, és a szövegeit is átíratta.

"Hadd kérdezzek valamit, ha kiszállok, kire tudnák bízni John McClane szerepét?" - szegezte a stúdió egyik igazgatójának telefonon Willis, mikor a stúdió nem akarta megváltoztatni a szövegét a kérésére. A vonal másik végén erre hosszú szünet volt a válasz, mire Willis azt mondta: "Erről beszélek, akkor maradjunk is ennyiben" . A beszélgetésről Kevin Smith számolt be a Contactmusicnek, a Shop-stop rendezője ugyanis kisebb szerepet játszik a sorozat negyedik darabjában.

Az ötvenkét éves akciószínész emellett azt is kikötötte, hogy a Die Hard 4. - Legdrágább az életed című epizódban John McClane nem dohányozhat. "Ez egy rossz szokás, és nem akarom, hogy engem terheljen a felelősség, ha néhány kissrác csak azért rágyújt, mert tőlem is ezt látták a filmben" - jelentette ki Willis.

Az alkoholproblémát is keretek közé szorították most, míg a harmadik résznél másnaposan szedték össze a film elején McClane-t, és végig fejfájással küzdött, a negyedik epizód elején megtudjuk, hogy válása óta az Anonim Alkoholisták segítségével próbál leszokni. Ennek megfelelően az új részt minden korosztály megnézheti, míg a 95-ös Die Hard 3-ra tizenhét év alattiak csak felnőtt kísérővel válthattak jegyet.


Klikk!

Egy hacker is besegít

A filmet az Underworldöt jegyző Len Wiseman rendezi. New York megmentőjének lányát Mary Elizabeth Winstead játssza, pedig Jessica Simpson is pályázott a szerepre. McClane ezúttal a Nemzetbiztonságiaknál dolgozik, internetes terroristák ellen kell megvédenie az Egyesült Államok gazdaságát, és a feladat végrehajtásában egy fiatal hacker (Justin Long) támogatja. A bűnözők először New York közlekedését bénítják meg, majd a bankok hálózatait és a tőzsdét veszik célba. Az elsőbbség ezúttal is az akcióé és a látványos autóstrükköké, mire a játékidő lepereg, a fél város romokban hever. Már az előzetesben is összetörnek egy helikoptert, egy felüljárót, és legalább hét autót.

A három Die Hard film (1988, 1990, 1995) összesen 740 millió dollárt hozott világszerte, és már az első világsztárt avatott Bruce Willisből. A negyedik részt világszerte (nálunk is) júniusban mutatják be. Hazájában John McClane-nek a Pixar mesterien főző patkányával, L'ecsóval kell megküzdenie a közönség kegyeiért. A Hollywood Reporter május elején azt jósolta, hogy az Amerikában Live Free or Die Hard címen futó mozi lehet az év titkos befutója, ami a várakozásokkal ellentétben lenyomhatja a Pókember, a Shrek vagy a Karib-tenger kalózainak új epizódját. A lap arra figyelt fel, hogy Willis filmjével kétszer annyi blog foglalkozott, mint a többiekkel. Mások viszont arra figyelmeztetnek, hogy ez a jelenség Tarantino Grindhouse-ánál sem garantálta a sikert.