Hétfőn jelentik be az Arany Málna legújabb díjazottait

2006.01.29. 10:04
Január 30-án jelentik be Los Angelesben a legrosszabb filmeknek és szereplőknek járó Arany Málnát. A díj most már 26 éves és vannak saját rekorderei.

Január 30-án jelentik be Los Angelesben a legrosszabb filmeknek járó "kitüntetés", az Arany Málna idei jelöltjeinek listáját.

Kiérdemelt siker

A szerény kezdet után - az első díjkiosztóra szűk baráti körben, az alapító nappalijában került sor - az immár huszonhat éves Arany Málna ismert, a legnagyobb televíziók és hírügynökségek, lapok által is figyelemmel kísért eseménnyé vált. Becslések szerint világszerte mintegy egymilliárd ember értesül arról, melyek is voltak a legkínosabb momentumok az előző év filmtermésében.

Az Arany Málna (Golden Raspberry, Razzies) díjat 1980-ban alapította egy John Wilson nevű cinikus filmőrült, miután egy ülésben végigszenvedte a Can't Stop the Music és a Xanadu című filmmusicaleket. Az élmény nyomán született az ötlet, hogy az Oscar-díjnak szánt fricskaként megszavaztassa barátait az előző év legrosszabb filmes teljesítményeiről. Az eredményt a legrondább kölcsönzött frakkba öltözött Wilson lakásában egy kartonpapír dobogón hirdette ki. A tréfából hagyomány lett, a jelöltek és a győztesek bejelentését is egy nappal a "nagy testvér" - az Oscar - bejelentése elé időzítik. A jelöltekről és díjazottakról az egyre gyarapodó Arany Málna Alapítvány tagjai döntenek.

Az igazsághoz tartozik, hogy a gálák rendesen az ünnepeltek távollétében zajlanak. Néhányan utólag átvették a díjat (Bill Cosby egy külön neki készített "de luxe" kivitelű, 27 ezer dolláros arany és márvány málnát kért és kapott), azonban a sztárok közül csak 2002-ben Tom Green komikus és tavaly Halle Berry vette a bátorságot, hogy személyesen tegye tiszteletét. Berry köszönő beszédét egyik kezében a neki ítélt málnát, másik kezében az Oscar-díjat szorongatva mondta el. A "győztesek" egy műanyagból készült, arany festékkel beszórt málnát kapnak, amelynek értéke az inflációt is beszámítva már majdnem öt dollár körül jár.

A legrosszabb

Az elmúlt huszonöt évre visszatekintve megállapítható, hogy toronymagasan a legjobb legrosszabb Sylvester Stallone, aki harminc jelöléssel büszkélkedhet(ne), ebből tízet díjra is váltott. 1985-ben a Rambo és a Rocky soros részéért egyszerre lett a legrosszabb színész, rendező és forgatókönyvíró, 2000-ben pedig megkapta az évszázad legrosszabb színésze címet is. A férfiak mezőnyében legközelebbi riválisa Kevin Costner 16 jelöléssel és 6 díjjal. A nők között Madonna tarolt: neki szinte minden mozis próbálkozását honorálták, 15 jelölést és 9 díjat gyűjtött össze, persze ő az évszázad legrosszabb színésznője is.

A női örökranglistán a második Bo Derek 11 jelöléssel és 6 díjjal. Minden idők legszörnyűbb filmje holtversenyben a John Travolta által tető alá hozott, és minden komoly kritikus szerint borzalmas Háború a földön és a Showgirls 7-7 díjjal. A mérleg nyelve mégis az utóbbi felé billen, mert a Showgirls 13 jelölésével abszolút csúcstartó és ez lett az évszázad legrosszabb filmje is.

Két olyan sztár van, akit ugyanazért a szerepért egyszerre jelöltek Oscarra és Arany Málnára: James Coco (1982, Only When I Laugh) és Amy Irving (1984, Yentl) - de egyikük sem nyerte meg egyik díjat sem. Egyetlen ember él Hollywoodban, Brian Helgeland forgatókönyvíró, aki ugyanabban az évben kapta meg az Oscar-díjat és az Arany Málnát, igaz nem ugyanazért a filmért. Ben Affleck színésznek 2004-ben a Larry King Show élő adásában nyújtották át a három filmjével "kiérdemelt" díjat, amit a színész ott helyben a földhöz vágott és összetört. (A maradványokat az interneten árverezték el.)

Különleges díjak

A díjkiosztót sokáig bűvészboltban, iskolában, szállodai különteremben rendezték, tavaly azonban a negyedszázados évfordulóra való tekintettel egy színházat béreltek ki és az idén is ez lesz a helyszín. A jubileum alkalmából különdíjakat is kiadtak: a From Justin to Kelly (Justintől Kellyig) lett a 25 év legrosszabb musicalje, a Gigli a legrosszabb vígjáték, a Háború a Földön pedig a legrosszabb dráma.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó a legrosszabb Arany Málna-vesztes címre érdemesült, miután 25 év alatt nyolcszor jelölték Arany Málnára, de egyszer sem kapta meg azt. A "rendes" gálán az amerikai kormány tarolt: Michael Moore Fahrenheit 9-11 című dokumentumfilmjében nyújtott alakításáért George W. Bush elnök lett a legrosszabb férfi szereplő, a díjat Condoleezza Rice külügyminiszterrel is megkapta mint a legrosszabb páros, a legrosszabb mellékszereplőnek járó málna pedig Donald Rumsfeld hadügyminiszternek jutott.