A litvánok elhalászták Daniel Craiget is

2007.12.07. 14:04
A felépülő kelet-európai filmstúdiók között éles verseny alakult ki, a magyar és román adókedvezmény mellett a csehek új óriás hangstúdióval keményítettek be. Legújabb szereplő Litvánia.

"A kelet-európai országok többsége hasonló színvonalú helyszíneket és szolgáltatásokat kínál, így döntő szempont a produkciós költség, és Litvániában mindez 20 százalékkal kevesebb, mint a térség konkurens országaiban" - állt elő új szereplőként az LKS litván filmstúdiók igazgatója. Idén egy 50 millió dolláros (mintegy 8,6 milliárd forintos) második világháborús produkciót halászott el a lengyelek és románok elől, így a Daniel Craig és Liev Schreiber főszereplésével készült Defiance című film jövőre litván gyártásban kerül a mozikba. A film producerei, Ed Zwick és Pieter Jan Bruggle elégedettek voltak az októberben befejeződött munkálatokkal, és kijelentették, hogy ajánlják Litvániát kollégáiknak.

A kilencvenes évek elején a hollywoodi producerek csupán a balkáni hangulat és a jelentős költségmegtakarítás miatt vadásztak kelet-európai helyszínekre, most már az adókedvezmény és az olcsóbb helyszín a legfőbb szempont több tízmilliós projektek kihelyezésekor a helyi technikai háttér és a stúdiók portfóliója mellett. Magyarország mellett Romániában is 20 százalékos adókedvezmény várja az érdeklődőket. Az efféle ösztönzés megtérül: jövőre egy sor komoly költségvetésű A-film készül majd Kelet-Európában, köztük a Transsiberian Woody Harrelsonnal és Ben Kingsley-vel.

A külföldi produkciók tavaly 76 millió dollárt (13 milliárd forintot) költöttek Csehországban a Barrandov filmstúdióban, ahol viszont idén már elpártoltak tőlük, a 22. Bond-film Angliában, a Hellboy 2 Etyeken forgott, holott épp tavaly nyitották meg Európa legnagyobb hangszigetelt stúdiját (közel 4200 négyzetméteres).

A román Castel Film marketingigazgatója szerint az utóbbi öt évben a külföldi filmstúdiók több mint 183 millió dollárt (közel 32 milliárd forintot) pumpáltak a helyi gazdaságba. Idén többek között az Adam Resurrected című film forgott a Castel gyártásában: a holokausztdrámát Paul Schrader rendezte, a főbb szerepeket pedig Willem Dafoe és Jeff Goldblum alakította a román helyszíneken.

A Budapest közelében épülő Korda-filmstúdió pedig 2008 nyarától már teljes kapacitással működhet, ígérte novemberben Krisán László, a komplexum vezérigazgatója. Guillermo Del Toro Hellboy 2-s pozitív tapasztalata több külföldi lapban megjelent, novemberben már digitális utómunka lehetőségét is kihelyezték a stúdióba. Több film is bejelentkezett, de filmcímeket nem árultak el.

"A digitalizáció korában a produkciók utaztatása nem okoz problémát és a filmeket ott fogják készíteni, ahol a legkedvezőbbek az adottságok. Ebben a tekintetben Kelet-Európa feladta a leckét a nyugati országoknak" - nyilatkozta a helyzetről Iain Smith, az amerikai polgárháborúról szóló, mégis teljes egészében Romániában forgatott Hideghegy című Oscar-díjas dráma producere.