Jenő
-3 °C
6 °C

Kéznyiszálás és horror a Szigeten

2005.08.16. 15:00
Fűrésszel nyiszálják le módszeresen egy kártyapartiban a vesztes tinilány bal kezét. Ennél a jelenetnél érkeztem a Szabadiskola sátorba, ahol a két létező magyar horrorrendező, a dunaújvárosi Bernáth Zsolt és a békésszentandrási Lóránt Demeter mutatta be éppen filmjeit a fekete pólós közönségnek. Nagyon értenek a daraboláshoz, és a képek sem rosszak, gondoltam. Éppen a Royal Flush ment.

"Vagy negyven év kiesett a magyar horrorfilmből. Az első és máig szinte egyetlen magyar horror a Vukán György-szintifutamokra épült, 1977-es Defekt, aminek Márkus László a főszereplője" - hangzott el a vetítés után a filmhu szervezte beszélgetésen, ahol jelen volt még a Sokk magazin egy munkatársa és Janisch Attila filmrendező is (kevés rendezőink egyike, aki thrillereket csinál). "Hehe, Márkus láncfűrésszel" - röhögött egy barátom, amikor melléültem, miközben Janisch még sorolta: "A Defekt működött: véres horror, nulla filozófia".

A két fiatal rendező már majdnem annyira elszontyolodott a beszélgetésen, mint Sinkovits Imre Vámos Miklós Lehetetlen című műsorában, amikor halála előtt egy-két évvel arról beszélt, hogy egész életművében nem hozták össze egy vászonra öccsével Sinkó Lászlóval. "Ha a nevezési díjakat megspóroljuk a nagyjátékfilmes pályázatokon, amiket több év alatt leadtunk, már egy normális költségvetésű film készülhetett volna belőle" - panaszolták. Lóránt és Bernáth amúgy még csak 23 illetve 32 évesek, bár öt illetve tíz éve filmeznek. Hivatalos eredményük szinte csak annyi, hogy rekorderek a Magyar Mozgókép Közalapítvány által elutasított pályázatok számában, öt, illetve nyolc elutasítással.

Janisch vígasztalta őket. Megoldásként egyik főiskolai tanítványával példálózott, aki "horroros" kisfilmet csinált, vagyis a független filmesek hagyományai esetleg a Színművészeti falai közé is beszivároghatnak, és így majd egyszer egy magyar horror nagyjátékfilm is készül. "Nézzük meg!"- mondta.

De kit érdekel?

#alt#
Royal Flush

De kit érdekel ez és kit érdekel a filmtámogatás utópisztikus jövőképe? Térjünk vissza inkább a két, évek óta alkotó rendezőhöz, akik fáradhatatlanul készítik "véres és kevésbé véres, olykor lélektani elemekkel, olykor vígjátékkal kevert" munkáikat.

Bernáth csoportja a Cruel World Team 1994-től áll elő sci-fi, horror és fantasy forgatókönyvekkel, filmekkel. Bernáth legnagyobb büszkesége a 2000-es Sohasevolt Glória című játékfilmje. "Ezt díjazták a független szemlén, és a közönség mellett a kritika is jól fogadta, még a legkonzervatívabb filmes lapoké is" - mondta a beszélgetés után az Indexnek, amikor leültünk egy padra hármasban.

"Azért főleg külföldön díjazzák az ilyen filmeket" - tette hozzá balomról Lóránt Demeter, akinek első komolyabb költségvetésű filmje, a Lag a New York-i rövidfilmfesztiválon a legjobb vágás díját kapta. A vetített Royal Flush egyébként Lóránt ötödik mozija, az operatőre Bernáth. Most a két rendező együtt forgatja a Bardo című kísérleti kisthrillert, ami szeptemberre már el is készül. Lóránt erről annyit árult el, hogy "a története nem megfogható, és dialógusok sincsenek benne".

Két horrorfilm a Szigeten

A beszélgetés után mindannyian rohantunk az éjjeli Nick Cave-re, de még volt egy tesztkérdésem: milyen horrort készítenének a Szigeten. Szigorúan tíz perc gondolkodási időt kaptak, íme:

A Sziget a vége felé tart, és a szigetelők tíz százaléka reggelre megsüketül, kezdte a sort Bernáth. Tele van ezzel a sajtó, de nem tudják kideríteni az okát. Annyi derül csak ki az orvosi vizsgálatok alatt, hogy hallanak ugyan, de más érzékelési tartományban, az emberi beszédet nem. Ugyanaznap lép fel a nagyszínpadon egy sátáni együttes, a Treshold, amiről ijesztő legendák jelennek meg a koncert előtt. Amikor elkezdődik a koncert, a hallgatók többsége nem hall semmit, nevetgél, elmegy más helyszínekre, de a süket kiválasztottak maradnak, mert ők értik a számokat. Még annyit árulok el, hogy egy sötét szövetség küld különleges üzenetet nekik, és itt kezdődik a cselekmény, a film címe: Treshold, vagyis Küszöb.

Az enyém egy klausztrofób történet, mondta Lóránt. Amikor bejössz a Szigetre, minden jónak és szépnek látszik, de egy nagyszínpad koncert elég ahhoz, hogy ez a kép megváltozzon. Ennyi idő és élmény kell ahhoz, hogy beszippantson a központi agy. A szigetelők agya ugyanis egy közös massza, amit egy gonosz agy irányít, ami a Sziget idejére rabszolgává változtatja az áldozatokat, akik zombiként mászkálnak. A film címe a Gyilkos brand. Az első tünet lehet mutáns bőrelváltozás vagy kilógó gerinc, vagy akár csak görcsös vigyorgás, ütemesen rugozó láb, fellökődő kezek a koncert közben, de mindenképpen kényszeres fogyasztással, vásárlással jár az átváltozás, és persze a kijárattól való félelemmel. Mindez a fesztivál végéig nem is múlik el, de valójában örökre megmarad az áldozatokban, és nem köti távolsági korlát az agy hatalmát. Ha egyszer elkapta az áldozatot, bármikor, akár a következő Sziget startjánál újra beindulhat a vonzása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?