Félszemű Angelina Jolie extrákkal

2007.12.23. 08:20
Kincskereső ismerősöknek még nem késő venni karácsonyra egy dvd-tartót, tele jobbnál jobb kalandfilmekkel. De melyikek a jobbak?

A sivatagban vagy Afrika szívében ősi relikviákat kutató borostás férfiak filmjeit két kategóriára oszthatjuk, attól függően, hogy az Az elveszett frigyláda fosztogatói előtt vagy után készültek. Az első csoportba tartozó Tarzan-filmek, vagy a Sierra Madre kincse mind visszaköszönnek valamilyen formában a Frigyládában, a Múmia vagy A nemzet aranya pedig már Indy-utánzatok. Dvd-vásárlás esetén ez azt jelenti, hogy a lelakatolt dobozban tárolt négylemezes Indiana Jones-trilógiáért mélyen a pénztárcába kell nyúlni, a többi kalandfilmért pedig az akciós korongok között kell megverekednünk.

Az ezerforintos túrkáló kincsei

Aki nem bírja ki május 22-ig kristálykoponyák nélkül, annak kitűnő ajándék lehet a Titkok könyvtára 2: Salamon király rejtélye. A film nyitójelenete, amiben Flynn Carsen (Noah Wyle) ellopja az egyik csillogó halálfejet egy ásatásról kísértetiesen hasonlít az Utolsó keresztes lovag elejére. Carsen egy szerencsétlen fickó, akinek a lába alatt mindig a legrosszabbkor roppan meg egy ág, és sohasem tud rendesen felugrani a lova hátára.

A sok röhögés mellett lazán figyelmen kívül hagyhatjuk a nem túl eredeti történetet: a főhős és a mellé csapódó archeológusnő (Gabrielle Anwar) Salamon király kincseit keresik, akárcsak Richard Chamberlain és Sharon Stone 1985-ben. Érdemes a Titkok könyvtára 2 mellé csapni az első részét is, amiben a Végzet lándzsáját keresik, már 990 forintért elvihető. Extra egyik korongon sincs, de a Vészhelyzet-rajongóknak jó hír, hogy Noah Wyle magyar hangja itt is Alföldi Róbert. (Titkok könyvtára 2: Film: 6/10, megjelenés: 2/10, ár: 1990 Ft)

Ha kalandfilmről van szó, természetesen nem maradhat ki a dvd-k sorából az őserdő sápadtbőrű hőse, Tarzan sem. Burroughs regényeit sokan feldolgozták már, nekünk mégis azok a kedvenceink, amikben a főszereplő a temesvári születésű úszóbajnok, Weismüller János. Az 1932-es Tarzan, a majomemberben Jane elkíséri az apját elefántcsontra vadászni Afrikába. Itt találkozik a kidolgozott felsőtestű vademberrel, és ennyi elég is ahhoz, hogy párducbőrből varrt bikinire cserélje a kosztümjét. A folytatásban (Tarzan szökése) az angol rokonság vissza akarja vinni Janet a civilizációba, de persze ordibáló ura ezt nem hagyja annyiban. A két filmet 1190 forintos fapados kiadásban vehetjük meg a Corában. Akit viszont olyan extrák is érdekelnek, mint egy 70 perces dokumentumfilm Tarzanról, annak a négylemezes gyűjteményt javasoljuk: 9000 forintért hat klasszikus kalandfilm nem is olyan rossz vásár. (Tarzan, a majomember + Tarzan szökése: Film: 9/10, megjelenés: 2/10, ár: 1190 Ft)

Mindig német a főgonosz

A Sky kapitány és a Holnap Világa nem egy tipikus Indiana Jones-történet, bár mindkettő az 1930-as években játszódik, amikor csak egyetlen hős képes megállítani a világuralomra törő németeket. Jude Law cápavigyoros vadászgéppel üldözi a soha nem látott óriásrobotokat, akik az ördögi Dr. Totenkopf parancsára játsszák el a Világok harcát New Yorkban. A régi Blackhawk- és Buck Rogers-képregények hangulatát idéző, egyébként szokatlanul vicces filmben a pilóta-fenegyerek természetesen csak a szőke riporterlány (a kivételesen nem idegesítő Gwyneth Paltrow) és a másik exe, a félszemű pilóta (Angelina Jolie) segítségével tud eljutni a főgonosz titkos bázisára ami természetesen mi más lenne, mint egy vulkánsziget.

Ide a készítők a retróláz jegyében a 33-as King Kong-film dinoszauruszait és egy Flash Gordon-űrhajót is beraktak. A dvd extrái között werkfilmek és audiókommentárok mutatják be, milyen technikával készültek a régi fotóalbumra emlékeztető képsorok. Metropolis-rajongóknak, és a steampulp stílus csupa szegecs acéltárgyait imádóknak kötelező vétel. (Film: 9/10, megjelenés: 9/10, ár: 990 Ft)

Hasonló stílust képvisel a Disney családi filmje, a Rocketeer is, amiben a fiatal pilóta (Bill Campbell) egyik nap megtalálja a farmján a ponyvairodalom legendás szuperfegyverét, a sugárhajtású hátirakéta prototípusát. A szerkezetet persze az FBI és egy náciügynök (Timothy Dalton) is keresi - Hitler ugyanis egy hátirakétás rohamcsapattal akarja lerohanni Amerikát.

Habkönnyű romantikát, vicces mellékszereplőket, nyaktörő légimutatványokat láthat az, aki ajándékba kapja a filmet, és akkor még nem is említettük minden idők legjobb filmvégi leszámolás-jelenetét, amikor a főhős és a főgonosz egy Zeppelin tetején verekednek meg egymással. A Rocketeernek sajnos csak az ősrégi, extrák nélküli változata van forgalomban. A magas ár viszont ne riasszon el senkit, néhány Media Marktban már kétezerért hozzá lehet jutni. (Film: 9/10, megjelenés: 2/10, ár: 4690-1990 Ft)

Minden idők legjobb kalandfilmje

Az Indiana Jones trilógia sikerét a fenti alkotások egyike sem tudta megismételni. Pedig Lucas és Spielberg nem csinált mást, csak egybegyúrta a Sierra Madre kincsét, a Spy Smasherrel, a Tarzan filmekkel és a 30-as évek kaladfilmsorozataival. A régészprofesszorból bőrdzsekis kincsvadásszá vedlő Indy ugye két filmben is ősi ereklyéket kereső nácikkal harcol, a középső részben pedig gyerekeket menekít ki egy emberáldozó szekta templomából.

Hogy miért szeretjük? Indynek minden részben más nője van, lóhátról ugrik át a teherautókra, és néha több pofont kap, mint amennyit kioszt. A díszdobozos kiadás negyedik korongja tele van werkfilmekkel és interjúkkal, nemcsak Spielberg-rajongóknak, hanem minden filmőrültnek kötelező vétel. Az ára ugyan kicsit húzós, de az elmúlt években 18.000-ről már majdnem lecsökkent a felére. (Film: 10/10, megjelenés: 10/10, ár: 9990 Ft)