Piroska
-2 °C
5 °C

John McClane-nel Amerikában elbánt egy gasztropatkány

2007.07.02. 10:56
Kapcsolódó cikkek (1)
Koltai Lajos első amerikai rendezése, a visszafogott nődrámaként reklámozott Este a tizedik helyen nyitott. A L'ecsó című animációs film gasztroőrült patkánya lenyomta Bruce Willis-t, aki így is második lett.

A tizedik helyen debütált Koltai Lajos első amerikai rendezése, a kritikusok által lehúzott Estéje, amit egy nőközpontú drámaként reklámoznak. Kétszer annyi helyen (997) vetítették Koltai filmjét, mint a Michael Moore-féle Sickót, mégis 3,5 millió dollárt hozott csak. A Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon még mindig 28 százalékon áll a film, holott már 23 pozitív kritika jut 59 negatívra.

Összehasonlításképpen: Szabó István tizennyolc millió dollárból forgatott Csodálatos Júliája az első hétvégén 122 ezer dollárt produkált, pedig csak kilenc moziban mutatták be, így átlagban 13 ezer dollárt hozott, ami sokkal erősebb az eheti L'ecsónál is. Koltai filmjére mozinként 3595 dollárért vásároltak jegyet.

McClane is back

A hétvége győztese a Disney-Pixar legújabb animációs filmje, a L'ecsó (Ratatouille) volt a 5800 vetítésen elért 47,2 millió dolláros jegybevételével, de ez kevesebb a Verdáknál, ami 60 milliót csinált az első hétvége hétezer vetítésen 2006-ban. A L'ecsó forgalmazója, a Buena Vista ettől a filmtől várja az idei év legnagyobb fogását, amit alátámaszt az a mérés is, hogy míg a Verdák bemutatójánál a gyerekek hatvan százaléka nem ment iskolába, most a szünidő miatt minden gyerek otthon van.

A botrányairól híres dokumentumfilmes, Michael Moore az amerikai egészségügyről készült Sicko című filmjével is jónak mondható eredményt produkált: 441 vetítésen 4,5 dollárt hozott. A Fahrenheit 9/11 első hétvégéjén hozott 23 millió dollárt, a Kóla, puska, sültkrumpli összesen hozott 21 milliót.

A hét nagy visszatérője Bruce Willis volt, aki a kibervilágban és Washingonban tesz rendet. A hétvégi jegybevétele 33 millió volt, ezzel a második helyen végzett. Érdekes viszont, hogy a L'ecsónak és a Sickónak is jobb lett a mozinkénti átlaga, mivel mindkettő 10 ezer dollár feletti összeget ért el, míg Willisék 9727 dollárt. A 110 milliós költségvetésű Die Hard 4.0 pedig összesen 48 milliónál tart.

A nagyok

Hat hete mutatták be a Karib-tenger kalózai: A világ végén című epizódot, ami még mindig a nyolcadik helyen áll, és 5 millió dolláros jegybevételével eddig 295 millió dollárt gyűjtött össze.

A nyár másik sikerfilmje, a Harmadik Shrek 313 millió dolláros összesített jegybevételnél tart, míg a kilenc hete vetítik a Pókember önmagával való harcát, de annak ellenére, hogy kifutóban van már, elérte a 333 milliót. A nagyok között ott van még George Clooney és Brad Pitt Ocean's Thirteen című mozija, ami elérte a 102 milliót.