Segítség, náci a családom!

2007.10.01. 14:30
Egy Mediáció munkacímű dokumentumfilmbe jelentkeztünk szereplőnek, miután mailben eljutott hozzánk az alkotók felhívása: politikai feszültségek miatt szétesett barátságok, szerelmek után kutatnak. Lightosabb történettel jelentkeztünk, a hónapok óta működő csapatnak még ez is érdekes volt.

"A rendszerváltás óta még nem készült olyan film, ami mélységében vizsgálta volna, hogy magánéletünkön milyen drasztikus, gyakran tragikus nyomot hagytak a politikai változások! Itt az ideje a szembesülésnek!" - kaptuk emailben a felhívást, amiben szereplőket kerestek Hajdú Eszter és Gát Balázs dokumentumfilmjébe. Az alkotók politikai ellentétek miatt összebalhézott emberek jelentkezését várják, hogy összebékítsék őket (lásd bővebben a keretest). Hónapok óta foglalkoznak a témával, intenzívebben két hete kutakodnak.

A nácik már a spájzban vannak

Hajdú Eszter

Telefont ragadtunk, és álnéven ajánlottuk be szereplőnek magunkat és kitalált történetünket: jobbos szüleinkről panaszkodtunk, akik a zsidó munkahelyünkről akarnak minket kirobbantani. "A szüleim vidéken élnek, és miután a kommunizmus elbánt velük, most jobbra húznak. Szerintük semmi jó nem sülhet ki abból, ha a zsidóknak dolgozom, mert ők úgyis egymás között osztanak le mindent. A kapcsolatunk is megromlott emiatt" - panaszkodtunk az alkotóknak, pontosabban a rendezőnő férjének, Mester Sándornak, aki egyébként a toborzásba segít be.

Miután vázoltuk sanyarú sorsunkat, a forgatás menetéről kérdezősködtünk:

- Először megismerkedünk a szereplőkkel, akik aztán leülnek beszélgetni egy mediátorral. Páronként 3-4 nap az egész.

- Mit csinál ez a mediátor?

- Én sem hallottam erről korábban, de olyan ez a beszélgetés, mint a párterápia elvált szülőkkel. A mediátor azért van, hogy ne legyen balhé, és ne menjen át az egész Mónika Show-ba. Az a cél, hogy ennek a gyűlölet dolognak a végére járjunk.

- És lesz majd valami beleszólásunk abba, hogy mi kerül be a filmbe?

- Hát, az tuti, hogy a rendezők nem szeretik, ha beleszólnak a vágásba. Múlt héten a cigányok nemzetközi királyának lányával forgatott az Eszter Romániában, ott rengeteg vita volt ebből.

- Akkor legalább megnézhetik a szüleim a végleges verziót, hogy rábólintsanak?

- Az nem jó, mert a filmet az MMK finanszírozza. Aztán ha a feleségem kiválaszt három párt, megcsinálja velük a filmet, és nemet mondanak, akkor üti majd a fejét az MMK, hogy hol a film. De ezzel általában nem szokott gond lenni.

- Jó, akkor beszélek velük, és ha belemennek, akkor visszajelzek.

- Oké, bár ha nem nagyon akarnak, én akkor is rájuk engedném a rendezőket.

Később felhívtuk a huszonéves rendezőnőt is, hogy leleplezzük magunkat és megmentsük valódi szüleinket egy stáb spontán forgatásától. Hajdú Eszter csalódott volt, hogy ugrott a lehetőség. Tetszett neki a kamusztorink, mert több barátjával esett meg hasonló, de azért a leleplezés után is lelkesen ecsetelte a részleteket, mielőtt a férjével beült volna Koltai Lajos új, romantikus-haldoklós filmjére.

Eszter nem Mónika

"Eddig öten-hatan jelentkeztek. Viszont legalább húszan írtak különböző történetekkel, hogy szeretnék, de kamera előtt nem tudják vállalni - sajnálkozott. - Bár most már elbizonytalanodtam, hogy a többiek valóságosak-e." Sokat amúgy sem akarnak markolni, három párral már bőven megelégszenek. A felhívást pedig csak szűk, ismerősi körben küldték szét mailben és a wiwen, mert a film "nem populáris, Mónika-show-szerű akar lenni, és nem akarjuk, hogy olyan emberek jelentkezzenek."

A mediátorosdi a rendezőtársnak, Gát Balázsnak jutott eszébe, és őt annyira magával ragadta a műfaj, hogy most éppen egy mediátori táboron vesz részt. Mint megtudtuk, a dolognak az a lényege, hogy a haragosok ne vádoljanak, hanem a saját érzéseiket mondják el, és a módszer Hajdú szerint nyugaton már nagy divat: "a peres ügyeket sokszor így rendezik, mielőtt bíróságra mennének." A rendezők egy párral már próbát is tettek, aminek az eredményét feltették a Youtube-ra. "Náluk abszolút működött, azóta egyáltalán nem balhéztak" - bíztatott minket, hátha akkor legalább az ismerősi körből tudunk ajánlani valakit.

Az embereket a guta kerülgeti?

A politika befurakodott az emberek magánéletébe téma viszont olyan régi lemez, hogy nem értettük, hogy lehet ebből valami közhelymenteset forgatni. "Lehet azt mondani, hogy lejárt, de amíg az embereket tényleg a guta kerülgeti, addig nem az" - jelentette ki a rendezőnő. A mi családunkat mondjuk már rég nem ütögeti a guta a másik politikai nézetei miatt, de lehet, hogy csak a mi problémáink változtak az utóbbi idők elképesztő közéleti eseményei után.

Ami az alkotók politikai nézeteit illeti, a filmjük pártatlanságát már a férj rögtön kihangsúlyozta, de Hajdú azért elismerte, hogy személy szerint liberális gondolkodású. Ennél mondjuk nagyobb elfogultságot sejtet, hogy korábban Bolgár György és Orosz Józses Klub rádiós műsorában dolgozott szerkesztőként. "Ez nagyon régen volt, és a szerkesztés nagyjából titkárnői feladatokból állt" - védekezett a rendezőnő, aki most az MTV-nél dolgozik be a Feszti körképbe, és a Filmművészeti Egyetem televíziós rendező szakára jár.

A Fórum Film gyártásában készülő lélekápoló dokura a 2007-es osztáson 3,7 millió forintot kapott a Magyar Mozgókép Közalapítványtól. Emellé még szeretnének magánpénzt is bevonni, Hajdú első filmjét, az Otthonom, Tarnabodot például a Ciánkáli támogatta. A vidékre költöztetett hajléktalanokról forgatott film aztán a 2006-os miskolci Cinefesten elhozta a kategória fődíját.

"Ha van néhány ember, aki erről őszintén beszél, az hatással van másokra. A családok, barátok elkezdenek erről beszélni, és kevesebb lesz a feszültség" - összegezte végül Hajdú a dokuemtumfilm heroikus célkitűzését, mikor a férje elkezdte betessékelni a vetítésre. Aztán ha tényleg élő problémára kínálják a mediátoros megoldást, akkor nem hiányzik majd nekik a mi képzelt családi balhénk. Úgyis dúskálhatnak majd a kiváló alanyokban. Ha meg nem, akkor hamarosan elkészülhet még egy érdektelen magyar dokumentumfilm.

A felhívás teljes szövege

A rendszerváltás óta még nem készült olyan film, ami mélységében vizsgálta volna, hogy magánéletünkön milyen drasztikus, gyakran tragikus nyomot hagytak a politikai változások! Itt az ideje a szembesülésnek!

Filmünk olyan emberek életének titkaiba vezet be, akik családtörténetük, személyes tapasztalataik miatt olyan helyzetbe kerültek, hogy politikai nézeteltérés miatt "szakításra" kényszerültek valakivel, aki nagyon fontos számukra. A film megmutatja, mik azok a ki nem mondott, sőt, talán fel sem fedezett sérelmek, amik lehetetlenné teszik a megbékélést "szeretteinkkel". Célunk, hogy megmutassuk, ha felszínre kerülnek a ki nem beszélt vagy akár fel sem ismert sérelmek, egymás megértésére van esély. Módszerünk a mediáció, ahol egy szakképzett mediátor segít abban, hogy a kimondott gondolatok mögött megértsék szereplőink saját és társuk félelmeit, szorongásait. Ez a módszer az ellentéte annak a világon mindenhol jól ismert televíziós kibeszélő show jelenségnek, ahol a megbékélés és megértés helyett a konfliktusok kiélezése a valós cél.

Szereplőket keresünk Hajdú Eszter és Gát Balázs dokumentumfilmjébe!

Keresünk:

- Olyan embereket, párokat, akik politikai okokból -legalábbis politikainak "hitt" okból- összevesztek szeretteikkel (családtag, barát, munkatárs), és szeretnék megérteni ennek okát, még jobb esetben kibékülni a társsal

- Munkaközösségeket, ahol a politika állandó feszültséget jelent

- Ismert embereket, akik politikai okból kerültek távol számukra fontos emberektől

- Szereplőket és ötleteket várunk filmünkhöz.