Végleg sírba száll Christopher Lambert magyar vámpírfilmje

2007.11.28. 17:20
Már több mint egy évvel halasztották el Christopher Lambert főszereplésével készült Metamorfózis című magyar koprodukcióban készült vámpíros mozi premierjét. Sőt annyira elhalasztották, hogy a film csak dvd-n jelenik meg.

"A tervek szerint a Paradigmafilm forgalmazásában még karácsony előtt megjelenik Hódi Jenő különös hangulatú horrorfilmje a magyar dvd-piacon" - áll pár lelkes sor a film forgatókönyvírójának, Fonyódi Tibornak a honlapján. Tavaly ott hagytuk félbe a német-magyar-angol-osztrák-kanadai mű mozis bemutatójának sorsát, hogy 2006 októberre ígérte a filmet forgalmazó Paradigmafilm, de a premierre szóló sajtómeghívó csak nem érkezett meg. Úgy tűnik, már nem is fog.

Az első féléves halasztás oka az Index információja szerint a szintén Christopher Lambert főszereplésével készült magyar koprodukció, A harag napja thriller elhasalása volt a mozikban. A hivatalos nyilatkozat szerint a Metamorfózis produkciója "üzleti döntés miatt" visszavásárolta 2006 novemberben a forgalmazási jogot a forgalmazó Paradigmafilmtől .

Dvd-borító

"Gyakorlatilag ez a világ egyetlen többszörös fesztivál-díjas, soha sehol nem látható, művész-vámpírfilmje, ami helyenként olyannyira B, hogy az már A:)))" - írta a forgatókönyvíró az Indexnek most a Metamorfózisról, amit 2005 szeptembertől forgatott itthon az Amerikában élő magyar származású Hódi Jenő. Hódi eddigi rendezéseit az IMDb adatbázisában elég rossz pontszámokkal díjazták. (A Triplecross tévéfilmjére kapta a legtöbbet: 10-ből 4,6-ot.) A Metamorfózis sajtónak rendezett kápolnás jelenetének forgatásán egyébként sok viszontagság érte az Indexet amiatt, hogy a film forgalmazója akkor már a sajtóügyek intézésétől viszalépett: rossz időpontra hívtak minket, elfelejtették, hogy a főszereplő Lambert két héttel az esemény előtt külföldre utazott, így nem tudott interjút adni, és akik ott voltak a helyszínen a stábból, nem mertek nyilatkozni.

A film alaptörténete az egyetlen, amit első körben közölni mertek: három amerikai fiatal utazik Kelet-Európába (egyikük a fiatal kanadai főszereplő, Corey Sevier 1997-es Lassie-sorozattal lett ismert). A fiatalok útja egzotikusabb lesz a vártnál: vámpírokkal találkoznak, Thurzó nádorral (Christopher Lambert) és Báthory Erzsébettel (Irene A. Hoffmann), akiknek a filmben a XVI. századi őseik is megelevenednek (a buzogányos Koncz Gábor és az abroncsszoknyás Kováts Adél).

Képek a filmből!

Ma megint felhívtuk a forgalmazócég vezetőjét, Kovács Károlyt: "Visszavásárolták tőlünk a forgalmazását, most mégis a miénk, ennyi - jelentette be. - Majd a ténykedésüket is összefoglalta, megerősítve a forgatókönyvíró sorait: "Megcsináljuk a dvd forgalmazását. Karácsony előtt szeretnénk kijönni vele."

Hábermann Jenő, magyar társproducer azonban egy év csúszás és közelgő dvd-s megjelenés után sem adta fel a 8 millió euróból készült film mozipremierjének reményét: „Mozikban meg fog jelenni. Először Németországban jelent meg dvd-n, most itthon jelenik meg karácsony előtt. De ez csak bevezető, ami erősíteni fogja a moziforgalmazást.” A rövid beszélgetés így folytatódott:

- Hát elég szokatlan, hogy dvd után mozikban is bemutatják.
- Pedig van ilyen.
- Tudna példát mondani?
- Ez nem az én dolgom.
- De miért dvd-n jelenik meg először?
- Nem is tudom, mindenféle okok miatt.
-  Például?
- Nem tudok önnel beszélni, éppen Debrecenben vagyok, tárgyalásra megyek.

A harag napja című angol-magyar-spanyol kosztümös akcióthriller is előbb jelent meg dvd-n Amerikában, mint ahogy a magyar mozikba került, majd megbukott volna, de nem magyar dvd előzte meg a magyar bemutatót. A Miamiban, Gubás Gabi főszereplésével, kevés pénzből forgatott amerikai-magyar pszicho-thriller, a Könnyek völgye pedig szintén csak az itthoni mozis hasalása után került dvd-n is piacra.

A Metamorfózis forgalmazócégének vezetője egyébként biztos abban, hogy a film mozibemutatója végleg elmaradt. Mikor elmondtuk, hogy a producer nem így gondolja, azt válaszolta kitérően: „nem tudok interjút adni, éppen vezetek”.