Megelevenedik a Mézga család

2007.05.07. 13:50
Míg a Mézga család negyedik szériáját pénzhiány miatt lassan rajzolja újra a Nepp—Ternovszky-páros, Kapitány Iván és Szarvasi Zoltán producer játékfilmre ültetné át Aladár, Paula, Géza, Kriszta, Blöki, MZ/X és Máris szomszéd kalandjait. A jogokat már megszerezték.

A Mézga család, vissza a múltból munkacímen futó egészestés filmterv jogait már megvették a Romhányi-örökösöktől, Nepp Józseftől és Ternovszky Bélától. "Nem mondanám, hogy ez különösebben nehéz volt, a Harry Pottert keményebb lett volna megszerezni" - mondta erről Szarvasi Zoltán, a játékfilm ötletgazdája és a jogtulajdonos Savaris Kft. vezetője.

"A film kiindulópontjául az első széria szolgál - tért át az alapokra Kapitány Iván, a film tásproducere. "Köb Ükitől kapták a harmincadik századi technikai eszközöket, de ezek sehogy sem működtek az ő hatvanas évekbeli életükben." Az Üvegtigris és a Kútfejek rendező-producere ugyan leköbükizte a távoli rokont (Köb Ükinek MZ/X. hívta ősét, Mézga Gézát.), de mint hangsúlyozta, a terv még nagyon az elején tart: a forgatás legkorábban jövő év elején kezdődhet.

Egy jól eladható brand

Rajzfilmsorozatból készült játékfilm példájának az eredeti Hanna-Barbera rajzfilmből forgatott tucatmozit, a Flintstones-t hozta fel, hasonló témára pedig a Cartoon Network egyik legjobb sorozatát, a Dexter laboratóriumát, amit a Mézga-sorozat évtizedekkel előzött be. "Nemzetközileg pedig a Vukhoz hasonló sikere volt - tette hozzá Kapitány. - Végeztünk előzetes felmérést, hogy mennyire keresett ez a márka, és azt mondhatom, hogy ez egy jól eladható brand. Mézgáék a kelet-európai blokkban is elég ismertek, de Ausztriában és Németországban is." És kiknek szánják? "Elsősorban itthon szeretnénk jól megcsinálni és a magyar nézőknek örömet okozni úgy, hogy a film más országokban is élvezhető legyen."

"Jó brand valóban, a családtagok a rendszerváltás után például joghurtot is reklámoztak, nem csak Magyarországon, de Csehországban is - szólt közbe Szarvasi Zoltán. A Youtube-on egy cseh felhasználó is megosztotta a nagyközönséggel a három széria egy-egy zenés intróját:

Rodina Smolíkova: intró csehül

"A sztori viszont teljesen új lesz" - árulta el Kapitány. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire kockázatos vállalkozás a Romhányi által írt első színes magyar rajzfilmsorozat szövegeivel felvenni a versenyt, Szarvasi elmondta: "Kétségtelen, hogy szenvedünk, mert meg kellene találni a hidat a régi cucc, meg a mai állapotok között, és ha ez nem sikerül, akkor nem is lesz film". Mivel a valamivel több mint húszperces epizódok egész más dramaturgiát követnek, a moziverzióban Mézgáék karakterei fejlődni is fognak, és még azt is megérhetjük, hogy a csapnivalóan sakkozó bérszámfejtő családapa öregen megtanul sakkozni. A tervezett film elején viszont ugyanabban az alapállapotban találjuk őket, ahogy a rajzfilm hagyta: "Mézga Géza nem lehet hetvenöt éves, az ismert karaktereket szeretnénk megmutatni, és megőrizni azt, amit szerettünk bennük" - teszi hozzá Szarvasi. A forgatókönyvírók kilétét homály fedi, részben azért is, mert az eltelt két év alatt változott a csapat.

'Ártani nem használ'

"Ha jól sikerül a film, akkor nem rontja a Mézga-rajzfilm imidzsét - mondta Ternovszky Béla. Ha nem, akkor az lesz a sorsa, mint a Rejtő-filmeknek, és a kudarc arra hull vissza, akinek ez nem sikerült." A Macskafogó második részén dolgozó rajzfilmes egy 3D-s verzióhoz viszont már nem adta volna a hozzájárulását. A Nepp-Ternovszky páros nem csak ez egérmesét rajzolja tovább, a Mézga-sorozathoz is készülnek új kétdimenziós részek. Igaz, pénzhiány miatt csak két év per epizód sebességgel. A másodikat részben állami támogatásból, részben saját forrásból ebben a hónapban fejezik be, az elsőt csak a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon mutatták be, de adásba addig nem kerül, amíg mind a tizenhárom rész el nem készül.

A játékfilmről Nepp József, az eredeti forgatókönyvíró-rendezője tőlünk hallott először: „Az egészet Ternovszky és az ügyvéd intézi, én csak néha értesülök ezekről.” Nepp József az eredeti sorozatok után a most készülő negyedik széria első részeit is jegyzi (az elsőt Ternovszky, a másodikat már Lehotay Zoltán rendezte). „Az elsőnek megcsináltam a képes forgatókönyvét, a másodiknak már csak a sztoriját írtam – mondta kis unszolásra Nepp. Hogy miért nem rajzolt tovább? „Lusta voltam, és sikítani tudnék, ha valaki kimondja a Mézga nevet. A háziasszonyok is megunják egy idő után a leveskészítést.”

Mézgáék 1968-78
A hatvanas évek végén az akkori Művészeti és Filmfőosztály megrendelésére született a Mézga család első sorozata ( Mézga Család - Üzenet a jövőből, 68-69), amiben MZ/X, a távoli rokon különböző jövőbeli találmányokkal okozott fejtörést az elődöknek. A következő szériában (Mézga Aladár különös kalandjai, 71-72) Aladár éjszakánként pizsamában járta be a világűr nemlétező bolygóit, például Masíniát, Variát, vagy a Krimibolygót. A felfújható űrhajón tett utazásokra a korabeli geeket Blöki kutyája is elkísérte. A második, tizenhárom epizódos sorozat fájlcserélő hálózatokon is elérhető. 78-ban készül el a Vakáción a Mézga család, amiben a pereputty elhagyja az Ökörcsíny utcát, hogy Hufnágel Pista nyomába eredjen. Az utolsó nekifutás az év eleji mese-dvd-tesztünkön a mai gyerekeknél leszerepelt, azt viszont megállapítottuk, hogy a sorozat kordokumentumként kiválóan megállja a helyét.