Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megelevenedik a Mézga család

2007.05.07. 13:50
Míg a Mézga család negyedik szériáját pénzhiány miatt lassan rajzolja újra a Nepp—Ternovszky-páros, Kapitány Iván és Szarvasi Zoltán producer játékfilmre ültetné át Aladár, Paula, Géza, Kriszta, Blöki, MZ/X és Máris szomszéd kalandjait. A jogokat már megszerezték.

A Mézga család, vissza a múltból munkacímen futó egészestés filmterv jogait már megvették a Romhányi-örökösöktől, Nepp Józseftől és Ternovszky Bélától. "Nem mondanám, hogy ez különösebben nehéz volt, a Harry Pottert keményebb lett volna megszerezni" - mondta erről Szarvasi Zoltán, a játékfilm ötletgazdája és a jogtulajdonos Savaris Kft. vezetője.

"A film kiindulópontjául az első széria szolgál - tért át az alapokra Kapitány Iván, a film tásproducere. "Köb Ükitől kapták a harmincadik századi technikai eszközöket, de ezek sehogy sem működtek az ő hatvanas évekbeli életükben." Az Üvegtigris és a Kútfejek rendező-producere ugyan leköbükizte a távoli rokont (Köb Ükinek MZ/X. hívta ősét, Mézga Gézát.), de mint hangsúlyozta, a terv még nagyon az elején tart: a forgatás legkorábban jövő év elején kezdődhet.

Egy jól eladható brand

Rajzfilmsorozatból készült játékfilm példájának az eredeti Hanna-Barbera rajzfilmből forgatott tucatmozit, a Flintstones-t hozta fel, hasonló témára pedig a Cartoon Network egyik legjobb sorozatát, a Dexter laboratóriumát, amit a Mézga-sorozat évtizedekkel előzött be. "Nemzetközileg pedig a Vukhoz hasonló sikere volt - tette hozzá Kapitány. - Végeztünk előzetes felmérést, hogy mennyire keresett ez a márka, és azt mondhatom, hogy ez egy jól eladható brand. Mézgáék a kelet-európai blokkban is elég ismertek, de Ausztriában és Németországban is." És kiknek szánják? "Elsősorban itthon szeretnénk jól megcsinálni és a magyar nézőknek örömet okozni úgy, hogy a film más országokban is élvezhető legyen."

"Jó brand valóban, a családtagok a rendszerváltás után például joghurtot is reklámoztak, nem csak Magyarországon, de Csehországban is - szólt közbe Szarvasi Zoltán. A Youtube-on egy cseh felhasználó is megosztotta a nagyközönséggel a három széria egy-egy zenés intróját:

Rodina Smolíkova: intró csehül

"A sztori viszont teljesen új lesz" - árulta el Kapitány. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire kockázatos vállalkozás a Romhányi által írt első színes magyar rajzfilmsorozat szövegeivel felvenni a versenyt, Szarvasi elmondta: "Kétségtelen, hogy szenvedünk, mert meg kellene találni a hidat a régi cucc, meg a mai állapotok között, és ha ez nem sikerül, akkor nem is lesz film". Mivel a valamivel több mint húszperces epizódok egész más dramaturgiát követnek, a moziverzióban Mézgáék karakterei fejlődni is fognak, és még azt is megérhetjük, hogy a csapnivalóan sakkozó bérszámfejtő családapa öregen megtanul sakkozni. A tervezett film elején viszont ugyanabban az alapállapotban találjuk őket, ahogy a rajzfilm hagyta: "Mézga Géza nem lehet hetvenöt éves, az ismert karaktereket szeretnénk megmutatni, és megőrizni azt, amit szerettünk bennük" - teszi hozzá Szarvasi. A forgatókönyvírók kilétét homály fedi, részben azért is, mert az eltelt két év alatt változott a csapat.

'Ártani nem használ'

"Ha jól sikerül a film, akkor nem rontja a Mézga-rajzfilm imidzsét - mondta Ternovszky Béla. Ha nem, akkor az lesz a sorsa, mint a Rejtő-filmeknek, és a kudarc arra hull vissza, akinek ez nem sikerült." A Macskafogó második részén dolgozó rajzfilmes egy 3D-s verzióhoz viszont már nem adta volna a hozzájárulását. A Nepp-Ternovszky páros nem csak ez egérmesét rajzolja tovább, a Mézga-sorozathoz is készülnek új kétdimenziós részek. Igaz, pénzhiány miatt csak két év per epizód sebességgel. A másodikat részben állami támogatásból, részben saját forrásból ebben a hónapban fejezik be, az elsőt csak a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon mutatták be, de adásba addig nem kerül, amíg mind a tizenhárom rész el nem készül.

A játékfilmről Nepp József, az eredeti forgatókönyvíró-rendezője tőlünk hallott először: „Az egészet Ternovszky és az ügyvéd intézi, én csak néha értesülök ezekről.” Nepp József az eredeti sorozatok után a most készülő negyedik széria első részeit is jegyzi (az elsőt Ternovszky, a másodikat már Lehotay Zoltán rendezte). „Az elsőnek megcsináltam a képes forgatókönyvét, a másodiknak már csak a sztoriját írtam – mondta kis unszolásra Nepp. Hogy miért nem rajzolt tovább? „Lusta voltam, és sikítani tudnék, ha valaki kimondja a Mézga nevet. A háziasszonyok is megunják egy idő után a leveskészítést.”

Mézgáék 1968-78
A hatvanas évek végén az akkori Művészeti és Filmfőosztály megrendelésére született a Mézga család első sorozata ( Mézga Család - Üzenet a jövőből, 68-69), amiben MZ/X, a távoli rokon különböző jövőbeli találmányokkal okozott fejtörést az elődöknek. A következő szériában (Mézga Aladár különös kalandjai, 71-72) Aladár éjszakánként pizsamában járta be a világűr nemlétező bolygóit, például Masíniát, Variát, vagy a Krimibolygót. A felfújható űrhajón tett utazásokra a korabeli geeket Blöki kutyája is elkísérte. A második, tizenhárom epizódos sorozat fájlcserélő hálózatokon is elérhető. 78-ban készül el a Vakáción a Mézga család, amiben a pereputty elhagyja az Ökörcsíny utcát, hogy Hufnágel Pista nyomába eredjen. Az utolsó nekifutás az év eleji mese-dvd-tesztünkön a mai gyerekeknél leszerepelt, azt viszont megállapítottuk, hogy a sorozat kordokumentumként kiválóan megállja a helyét.