Leváltják az amerikai korhatárbizottságot

2007.01.22. 14:40
Újításokra készül az amerikai filmes korhatárbizottság, miután a bizottság munkájának és kilétének titkosítását bíráló filmet bemutatták a Locarnói Filmfesztiválon, jelenti az AP. Márciustól már jobban átláthatják a megújult bizottságot a szülők és a filmkészítők.

"A rendszer kiválóan működik, de átláthatóbbá kell tennünk. Az új rendszerben nyilvános lesz a besorolást végző három főmunkatárs neve, de a többi tag kiléte továbbra is homályban marad - nyilatkozta Dan Glickman, az MPAA (Motion Picture Association of America) feje, aki hétfőn ül le tárgyalni a filmesekkel a Sundance Filmfesztiválon a korhatátbizottság változtatásairól. - Leváltjuk a tagokat is, a munkában mostantól csak olyanok vehetnek részt, akiknek iskoláskorú gyereke van, mert ők jobban érzik, mi kell a kicsiknek. A besorolások jelentését és az osztályozás szabályait egyértelműbbé tesszük, az információk felkerülnek a bizottság honlapjára."

A változások előmozdításában szerepe volt az Ez a film még osztályzásra vár (This Film Is Not Yet Rated) című alkotásnak, ami az Amerikai Filmszövetség tevékenységéről rántotta le a leplet. Kirby Dick filmjét 2006 őszén mutatták be a Locarnói Filmfesztiválon, és elsősorban a bizottság tagjainak anonimitását támadták benne. Az MPAA vezetője szerint az újítás ötletét nem a film adta, a változtatásokat azóta tervezi, hogy 2004-ben átvette Jack Valenti helyét, aki a 60-as években dolgozta ki a besorolások mai redszerét.

Továbbra is a nagyok járnak jól

A dokumentumfilmben bemutatott legnagyobb problémát viszont nem orvosolja az újítás. A rendszer ugyanis a nagy stúdióknak kedvez, a függetlenfilmek forgalmazását sokszor hátráltatja a szigorú besorolás. Az sem világos, hogy milyen alapon döntheti el tíz ember véleménye egy mozifilm sorsát.

"Ez nagyon apró lépés, minden nevet nyilvánosságra kellene hozni" - reagált a hírre Kirby Dick. Dan Glickman szerint viszont nincs szükség forradalmi átalakításokra. "Az Egyesült Államok alkotmányának alapelvei is változatlanok maradtak kétszáz éven keresztül, de kisebb módosításokat végrehajtottak rajta - nyilatkozta később a bizottság vezetője, majd hozzátette: Persze nem azt állítom, hogy az MPAA szabályzata az alkotmánnyal egyenlő."

A viszonyítás kedvéért, míg Harry Potter és a Tűz Serlege az Egyesült Államokban PG-13-as kategóriát kapott, vagyis 13 éven aluliak csak szülői felügyelettel nézhették meg, mert "a film vért ugyan nem, de erőszakot tartalmazott", Magyarországon a korhatáros megszorítás 12 év volt. A Fahrenheit 9/11-et kint 17 év felettiek tekinthették meg, itthon 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Itthon nem követelmény a gyerek
"A 2004-es mozgóképtörvény pontosan szabályozza, hogy a korhatárbizottság hány főből áll, és milyen képesítésű tagokat lehet kinevezni - tájékoztatta az Indexet a hazai helyzetről Taba Miklós, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Filmiroda Igazgatóságának vezetője, majd hozzátette: A saját gyermek nálunk nem feltétel." A bizottság tagjainak neve és az osztályozás szempontrendszere megtalálható a Filmiroda honlapján, ezzel elsősorban a forgalmazókat segítik, akiknek javaslatot kell tenniük filmjük kategóriájára. "A mi működésünk, mint közigazgatási hatóságé átlátható és nyilvános - mondta az igazgató. - Magyarországon a terjesztésre kerülő filmalkotások besorolása a kiskorúak védelme érdekében történik és kötelező, ezért állami igazgatási feladatként jelentkezik, akárcsak a többi európai országban. Az USA-ban ettől eltérő a szabályozás, ott a piaci helyzet maga kényszeríti a terjesztőket az amúgy önkéntes besorolásra, ennek hiányában a mozik nem vetítenék a filmet" - magyarázta az Indexnek. Az első magyar korhatárbizottság hároméves megbízása 2007 nyarán jár le, az új tagokat pályázat útján választják, erre a régiek is jelentkezhetnek.