Paul Newman visszavonul

2007.05.27. 11:10
Hollywood egyik élő legendája, Paul Newman az ABC tévécsatornának adott interjújában bejelentette, hogy visszavonul a filmezéstől.

"Már nem tudok úgy dolgozni színészként, ahogy szeretnék. Kezdek felejteni, elhagy az önbizalmam, nincsenek új ötleteim" – magyarázta döntését a 82 éves színész. Newman ezentúl jótékonysági alapítványaival foglalkozik majd – a színész korábban is sokat tett élelmezési problémák megoldásáért és beteg gyerekek rehabilitációjáért és táboroztatásáért.

Nincs több nagy balhé

Az ohiói születésű Newman bő fél évszázad alatt több mint 50 filmben szerepelt, többek között A nagy balhéban és a Macska a forró bádogtetőn-ben. Tízszer jelölték Oscarra, 1987-ben meg is kapta a díjat A pénz színében nyújtott alakításáért. A Golden Globe-díjért hatszor mondhatott köszönetet. Utolsó munkái közül a Senki bolondja és a Kárhozat útja emelkednek ki, illetve az Empire Falls című tévéfilm, amivel Newman Emmy-díjat nyert.

Legemlékezetesebb filmje az 1969-es Butch Cassidy és a Sundance kölyök volt, amelynek egyik címszerepét ő, másikat Robert Redford játszotta. Redforddal később A nagy balhéban is együtt szerepeltek.

A színészlegenda első feleségétől kilencévi házasság és három gyerek után vált el 1958-ban, és még abban az évben összeházasodott Joanne Woodward színésznővel, akitől szintén három gyereke született.