Nyugodt próbáltam maradni a sok hormonnal telített nő között

2006.10.16. 10:34
"Eljátszhatom, hogy sikeres moviestar vagyok, de az nem az én stílusom" - mondja az Amerikában élő Gáti Kati, aki, mikor elértük, éppen Beverly Hills-i lakásában pihente ki a Született feleségek forgatását. Az itthon a Sose halunk meg Nusikájaként ismertté vált színész a felvarrt nőktől és a drogos sztároktól távol építi A-kategória határát alulról súroló karrierjét.

"Egy szelíd, kedves, vallásos anyukát játszottam a Született feleségekben, akinek a kisfia vasárnapi iskolába jár a templomba, és akinek virágboltja van - kezdte az élménybeszámolót Gáti Kati, mikor felhívtuk, hogy a Született feleségekben játszott szerepéről faggassuk, ami "olyan, mint a borsó: kicsi, de erős". - Próbáltam nyugodt maradni a forgatáson és a szerepemre figyelni. Ez segített megteremteni azt a légkört, ami életben tartott ilyen sok hormonnal telített nő között."

"A sorozat egy epizódját két hétig forgatják, én a harmadik évad hetedik részében játszottam - mondta el azonnal az alapinformációkat a színésznő, aki egyébként blogján jelentette be először, hogy szerepel a szériában. - Hat napig vettük fel. Hosszú napok voltak: tűzforró napsütésben dolgoztunk 12-14 órákat. San Fernando völgyben forgattunk ugyanis, ami mindig kábé tíz fokkal melegebb mint a tengerpart vagy Beverly Hills." A külső helyszínek mellett egy óriási műteremben forgattak a Universal Stúdiónál, még a bevásárlóközpontot is itt kreálták újra. "Például, az egyik oldal a virágos boltom volt - ecsetelte -, és szemben csak a bolt lefotózott hátterét tették ki egy 100 méteres vászonra".


Gáti Kati és Felicity Huffman
Hogy milyen volt Nusikával a stáb? "Bár a stáb és a színészek is nagyon helyesek voltak, azért sokszor szorongtam. Vannak 'macskapillanatok' a felvételek alatt, de ott nem tapasztaltam személyesen túl sok rosszalkodást. A legtöbb jelenetben Felicity Huffmannal forgattam, de Teri Hatcherrel, és Nicolette Sheridannel is voltak helyzeteink. Se a Marcia Cross , se Eva Longoria nem az én napjaimon forgattak. De hallom, hogy Felicity mellett Marcia és Eva a legkedvesebbek, legközvetlenebbek a csapatból. Az biztos, hogy Teri Hatcherrel és Nicolette-tel egy szót sem beszéltünk." És hogy a többiekkel miről? "Várakozás közben a diétákról, tornagyakorlatokról. Felicitynek pedig azzal keltettem fel először az érdeklődését, hogy hallott magyarul telefonálni. 'Ez meg milyen nyelv? Ilyet még nem hallottam' - lépett hozzám nevetve. De a legkedvesebb a szerepe szerinti férje, Doug Savant volt velem. Vele egyik nap hosszabban is beszélgettünk, mesélte, hogy négy gyerekére egy magyar au-pair vigyáz, Zita, aki ismer engem a magyar filmekből."

Felvarrt sztárok

Gáti Kati mostanában Emmy-díjas sorozatokban szerepelt, de mint mondja, ez nem elég: "Ez teljesen más szakma: jó sok munka van, de művészként nem vagyok kielégítve. A Született feleségekben volt egy-két olyan jelenetem ugye az Oscar-jelölt Huffmannal, amikor éreztem, hogy az egész lénye benne van a jelenetben, és ez remek volt" - folytatta, majd behatárolta a karrierjét: "Jó színésznek számítok, közvetlenül az A-listás sztárok mögött tartanak számon. Nem olyan szerepeket kapok és nem olyan pénzeket, mint ők. A Vejedre ütök című filmben kábé 50 millió dollárt keresett összesen a négy főszereplő, míg mi mögöttük négyen ötvenezret."

Huffman és Dustin Hoffman mellett már játszott Ben Stillerrel, Kiefer Sutherlanddel és Kevin Kline-nal is. Milyenek ők a valóságban? "A forgatáson nem lehet érezni a különbséget. Az elején úgy nézel rá, mint egy sztárra, de öt perc múlva már egy csapat vagytok: hirtelen mindenki fontos lesz. Kiefer Sutherlanddel például együtt buliztam egy Halloween-partyn. A Született feleségek színésznői is olyanok, mint bármelyik nő Hollywoodban, egy nap tükörbe néznek, és rájönnek, hogy felvarratásra, botoxra van szükségük." Konkrétabbat erről később sem árult el: "Hát van köztük, aki egy kicsit meg van csinálva, gondolom azt lehet látni a tévében, de a többi nő az komolyan diétázik, tornázik, jár bőrgyógyászhoz, egy kis botox itt-ott, de amúgy elég igazi nők, családos emberek, anyukák, feleségek."

"Most a Született feleségek alatt éreztem meg viszont, milyen az, amikor nagyon szeretnek egy színészt - tért vissza a sztárság pozitív oldalaira -. A fél ország ott várt minket egy bevásárlóközpontnál, amikor a külső jelenetek helyszínét valaki elkotyogta a stábból. Ez egy nagy Julius Meinl-szerű élelmiszerbolt volt, amit négy napra béreltek ki. Ez a hírek szerint kábé másfélmillió dollárba került a produkciónak, mert a bolt kimaradt napi bevételét is ki kellett fizetniük. A konzerv és a kávés sorokban készítették a sminkünket, meg ott ültünk és várakoztunk a jelenetek között. A legrosszabb nap az volt, amikor a csokisorba ültettek minket, akik ugye mind diétázunk."

Nem öltek meg!


A 24-ben
A színésznő nem zárta ki, hogy később is felbukkan a sorozatban, ugyanis hasonló történt vele a 24 című krimiszériában : az ötödik évad három epizódjában kellett eljátszania az orosz First Ladyt, Anya Suvarovot. A munka olyan jól sikerült, hogy a helyszínen átírták a forgatókönyvet, és még három részben szerepelhetett, amiért tízszer annyi pénzt kapott. Pedig ennek az ellenkezőjére is van példa: "Tudok olyan színészt a 24-ben, akit leszerződtettek egy-két évre, és az első vagy a második epizódban megölték. Engem még nem öltek meg!"

- A Született feleségekben is voltak olyan cselek, mint a 24-nél: hogy mindig legalább háromféle forgatókönyvet csináltak?
- Nem, itt egy forgatókönyvet kaptál, és elég konkrétan úgy is maradt. Persze minden reggel kapod a napi változásokat és imádkozol hogy ne a te szöveged legyen átírva. Ha igen, és erre volt nálam is példa, tanulhatod újra a helyszínen.

"Az embernek tudnia kell, mi a specialitása, ha nem nagy sztár - folytatta. - Például az orosz akcentust még a balettanáraim kifigurázásából tanultam meg, ami nagy segítségemre volt a 24-nél. A talentumomat a magyar vérnek és a történelemnek köszönhetem: az én életemben sok a történelem. A drámai szerepek sokaságának ez lehet az oka" - mondta Gáti, aki szülei emigrálása miatt Kanadában született és nevelkedett.

Nusika a parfümös

Beszélgetésünk közben vadul csönget a 91 éves szomszédja a bejáratnál, mert visszahozta a fazekat. Gáti főz rá ugyanis, ha ráér. "Elég magányos ez a szakma és a város is - mondja, majd miután visszajött, folytatja: Van egy-két haverom itt, de az igazi barátnőm Magyarországon van. Sokszor a haverokkal nem lehet találkozni, mert épp nézik a kedvenc műsorukat. Nem tudom hibáztatni őket, mert sokszor olyan sorozatot néznek, amiben talán éppen szerepelek!"

"Mindig nagy színésznő akartam lenni, Hollywoodban vagy New York-ban szerettem volna lakni és balettozni. A háromból kettő összejött már, már csak az első hiányzik. A nappalimban van egy Sose halunk meg-plakát. Óriási élmény volt ez otthon, Nusikaként szólítottak meg az utcán, nagyon szerettek, de nem volt kielégítő szakmai kihívás számomra. 1998-ból eljöttem. Azóta senki sem hív Magyarországról filmezni. Márai Sándor életét feldolgozó Minden másképp van című film volt az első az utóbbi időben." A színésznő búcsúzásképpen még elmondta: "Ez a szakma hullámzó. Sok nagy sztár nem viseli ezt el, és elkezd kábítószerezni vagy keményen inni. Rugalmasnak kell maradni és megtanulni a hullámokat elviselni. Senki nem gondolná, de nem mindegyik színész bulizik annyit, mint Paris Hilton!"