Már Velence is díjazza a melegeket

2007.08.01. 11:42
Berlinben már huszonegy évvel ezelőtt bevezették az Arany Mackó-díjat, idén a Velencei Filmfesztivál a Meleg Oroszlánnal zárkózik fel, és díjazza a legjobb melegfilmet.

Négy év halogatás után az idei Velencei Filmfesztiválon gazdára találhat az első Meleg Oroszlán, jelenti a Reuters. A díjat a program bármelyik meleg témájú filmje megkaphatja, de a győzelemhez egy meleg mellékszereplő is elég lehet.

"Nem a következő Brokeback Mountaint keressük - nyilatkozta Daniel Casagrande fesztiváligazgató. - Olyan filmeket szeretnénk látni, amik valósan ábrázolják a melegeket."

A 64. Velencei Filmfesztivál augusztus 29-én kezdődik, és a huszonkét versenyfilmből és a több tucat itt vetített alkotásból Casagrande szerint nagyjából 10-12 díj lehet esélyes a Meleg Oroszlánra.

A díjon az oroszlán fekete lesz, szárnya pedig szivárványszínű, mint a meleg büszkeség zászlója. A Berlini filmfesztivál már huszonegy éve oszt ki hasonló elismerést, az Arany Medve testvérét, az Arany Mackót (Teddy Awards).

Versenyfilmek, sztárdömping

Az Arany Oroszlánért idén Nyikita Mihalkov a Tizenkét dühös ember-verziója, Peter Greenaway Éjszakai les című filmje, Ken Loach Ez a szabad világ című angliai bevándorlós drámája, Brian de Palma iraki mozija, Wes Anderson és Kenneth Branagh versenyez. Woody Allen versenyen kívül mutatja be a Cassandra álmát, és Velencébe érkezik George Clooney, Brad Pitt, Jude Law, Richard Gere, Susan Sarandon, Charlize Theron, Cate Blanchett és Tilda Swinton. A zsűri elnöke a Zhang Yimou, a Hős és Repülő Tőrök klánja rendezője.