Sas Tamás filmstúdiót épít Pécsen

2008.01.02. 19:20
Filmstúdió és médiaközpont épül Pécsen: a mintegy kétmilliárd forintból, 2009-re megvalósuló fejlesztés a hazai és délkelet-európai filmgyártásnak ad helyszínt, közölte Tasnádi Péter, Pécs polgármestere a sajtóval szerdán. Erről az Index Sas Tamást kérdezte, hisz az ő nevével fémjelzik a projektet.

"A Sas Tamás nevével fémjelzett Greenhill Filmstúdió a volt mecseki szénbányák hét hektáros területén építkezik majd. Az egykori szénosztályozó és villamos üzem ingatlanait újítja fel, s egy új kiszolgáló épületet is emel" - jelentette be szerdán a pécsi polgármester. "Igen, én kavarom a dolgot, a titulusom vezérigazgató - erősítette meg az információt az Indexnek a rendező. - A volt erőmű egyik épületében, egy 600 négyzetméteres turbinacsarnokot alakítunk át, és építünk mellé egy 1500 négyzetméteres épületet"

A végleges finanszírozási konstrukción még dolgoznak. Van egy konzorcium, aminek egyik tagja elkötelezte magát, a másik tagjával a héten találkoznak, vázolta a pécsi stúdió jelenlegi helyzetét Sas. A projekt költségeinek több mint a fele magántőkéből és hitelből, fennmaradó része a Pólus program európai uniós és hazai forrásaiból valósul meg a polgármester szerint, erről Sas csak annyit árult el, hogy még idén elkezdenek építkezni, illetve nekiállnak a felújításnak.

"Ha Etyek mellett több komplexum van: Pomáz, Pécs, az együtt életképesebb a nemzetközi piacon is. Bár eddig csak Etyeken lehet minőségi filmgyártást vállalni, Pomázon kevésbé: túl közel van a Hév, kicsik az utak" - részletezte a rendező a jelenlegi magyar stúdiókörképet, majd felsorolta a pécsi reménybeli előnyeit: szép épületkomplexum, műemlékjellegű ipari létesítmény, jó megközelíthetőség, munkalehetőség biztosítása. Emellett még kevés a konkurencia: "Európának ebben a térségében kevés nagy stúdió van", és olcsó a helyszín: "egy ideig az adókedvezménnyel is lehet számolni, és Pécs amúgyis 20 százalékkal olcsóbb, mint a főváros".

És hogy mi lesz a magyar felosztás? "Etyek szuperpordukciókra koncentrál: nagy amerikai filmekben rentábilis, mi a közepes, kis költségvetésű költségérzékeny filmekre specializálódunk: olyan produkciókra, amiknek az, hogy jó körülmény között olcsóbban forgassanak fontosabb, mint luxusszállodák biztosítása. Szuperprodukcióból van vagy 20 darab évente, középkategóriából viszont több ezer" - mondta. - "És az is a célunk, hogy magyar filmeknek is méltó helyszínt teremtsünk."

Sas Tamás arról, hogy Szentendrén is építene a Greenhill Filmstúdió egy komplexumot, ami a terveik szerint tízszer akkora lenne, mint a pécsi, többet nem árult el: "Nem szeretnék erről nyilatkozni, ez még elég képlékeny, és nem szeretnénk úgy járni, mint az etyeki stúdió, hogy a bejelentés után évekkel később valósul csak meg" - mondta, de azért azt hozzátette, hogy párhuzamosan épülne a két komplexum.