Fábry: Laci, nincs erre időnk! Két hét múlva televízió sem lesz!

2007.03.07. 08:08
Pesty László megpróbálja magyar Michael Moore-ként bemutatni az október 23-i események összefüggéseit, ezért vérben tapicskol és bűnösök után kutat, aminek a nézők örülnek, mert erről napokig tudnak beszélni. A Megsebzett ünnep című dokumentumfilm premierje volt Fábry Sándorral dúsítva az Odeonban.

"Az utóbbi hetekben megjelent Gönczöl- és Morvai-bizottság munkája után egész más látni ezeket a hús-vér embereket a vásznon" - mondja bevezetőjében Pesty László, rendező, majd hozzátette: "A mítoszgyártás magyar nemzeti sport, ezt akarjuk helyretenni október 23-val kapcsolatban".

A már jól ismert imidzsének megfelelően bőrdzsekiben és farmerban van Pesty, aki sokáig rendszeresen jelentkezett tényfeltáró műsoraival a különböző országos televíziókban, tavaly nyáron pedig Tarlós István főpolgármesteri kampányát igazgatta. Pesty utolsó mondataiban elárulja, hogy a film nem kerül a mozikba, a hírTV adja le, illetve majd valamikor le lehet tölteni a honlapjáról, mire Fábry Sándor szólt közbe viccelődve: "Laci, nincs ennyi időnk! Ülsz három hónapja ezen a filmen, aminek nagyon hamar meg kell jelennie. Két hét múlva már televízió se lesz".


Katt!

Az agyműtött és a háromujjú áldozat

"Pesty László vagyok, riporter..." - így kezdődik a 29 perces Megsebzett ünnep, aminek az elején Pesty a szokásos fekete bőrdzsekis oknyomozóként kezd bele a történetbe, célja feltárni és bizonyítani a rendőrségi túlkapásokat. A rendező nem válogat eszközeiben, sorra mutatja be azokat a szerencsétlen embereket, akiket a rendőrök meglőttek, megvertek október 23-án.

A sokkoló képek annyiban mutatnak túl a lineárisan elbeszélt napi híreken, hogy meginterjúvolták az áldozatokat. És innentől kezdve mindenféle bulváreszközt bevetettek: a megvert pap magyar zászlóval nyilatkozik, egy ötgyermekes anya beszámol arról, hogy hogyan találta magát a gyerekeivel együtt az események közepében, egy egyetemi hallgató egy kis dobozból kapja elő kivert fogát, egy másik srác a sérült kézfejét mutogatja, amiről két ujj leszakadt, egy negyven feletti nő arról számol be, hogy négy rendőr megverésével vádolják. De volt
kilőtt szem, hátból kioperált gumilövedék és egy könnygáztól majdnem megfulladó tüdőrákos is.

A közönségből valaki szemétládázni kezdett, többen elfordultak, amikor azt az agyműtött férfit szólaltatták meg, aki azon az éjszakán sérült meg súlyosan. Az egész homlokát egy hatalmas vágás fedte, mert annyira fejbeverték, hogy kifolyt az agyvize. Így elbeszélve is borzalmas, de ezt még felerősítették azzal, hogy a kivett szemgolyó roncsolódott helyét ízléstelen közeliken mutogatták.


Katt!

A magyar poltikai dokumentumfilm

Pesty László nagyon ráérzett arra, amivel Michael Moore sikereit elérte: összeszedett rengeteg hiteles anyagot, megszólaltatott különböző embereket, ezeket a kedve szerint mutatja be, izgalmas zenéket pakolt a képek alá. Az utóbbi évek sikeres dokumentumfilmjeiben Bush, a McDonald's, és a fegyvergyártók is betöltötték a főbűnös szerepét, itt a rendőrök, Gyurcsány és Gergényi voltak kénytelenek. A film felétől folyamatosan reagáltak a nézők a láttottakra, Gyurcsányt például kinevették.

A dokumentumfilm nagy hibája, hogy egyáltalán nem mutatja meg, hogyan szerveződtek a tüntetők és utána mit tettek, így nem a folyamatot, hanem a végeredményt ismerhetjük meg. Pesty a filmben többször megjegyzi, hogy a kormány és a rendőrség is elzárkózott a nyilatkozattól, ami igen felületessé teszi a filmet.

"Ez döbbenet" - szólalt meg valaki a végén, amit hosszú beszélgetés, kormányfikázás és a sérelmek felsorolása követett. Az tisztán látszik, a film beszélgetésre ösztönöz. A hangulat egyre feszültebb lett, sokakat elragadott a hév és súlyos politizálás kezdődött.

A kutyám se tartja be a törvényeket

"Ebben az országban bármit meg lehet csinálni, mert a kutyám sem tartja be a törvényeket - mondja feldúltan Seszták Ágnes, a Magyar Nemzet publicistája. -Ezt minden ünnepen meg fogják ismételni."


Katt!

"Öt éve kiraktak két országos tévétől, nem tudnak velem mit csinálni" - mondja Pesty egy néző kérdésére, aki azt kérdezte, mennyire fél a rendező a támadásoktól. Seszták közbeszólt: "Dehogynem tudnak, gumibotoznak". Itt már én is barikádot akartam építeni, de Pesty megnyugtatta az egybegyűlteket: "Ez nem rendőrség-ellenes film, mert a rendőrség jelentős része nem azonosul az ott történtekkel".

Egyedül Kőszeg Ferenc, a magyar Helsinki bizottság volt elnöke mondta azt hozzászólásában, hogy ez nem hat éve kezdődött el, hanem "legalább tizenhat éve csinálja ezt a rendőrség, és nincs jelentősége, milyen kormány van hatalmon". Kőszeg nem provokációnak szánta a mondatot, de rögtön lehurrogták: "Hol volt ilyen régebben?", "Ezeket a jelentéseket ti raktátok össze!", "A többit mond el a pártbizottságban!". Majd Seszták is beleszólt: "Talán azért bukott meg az Orbán-kormány, mert nem így viselkedett. Ezek nem akarják elkövetni ezt a hibát."

A kocsmai hangulatot Fábry próbálta oldani: "Egy mondatot szeretnék szólni, mielőtt politikai lakógyűléssé válik a bemutató. A jelenlévőknek az a feladata, hogy minél több helyre eljusson a film, én például szólok az RTL-nél a Kotroczó Róbertnek." Ehhez kapcsolódóan Pesty elmondta: "Nagy nyugati PR-offenzíva lesz", mert a Megsebzett ünnepnek van többnyelvű feliratos változata, így eljuthat Washingtonba, Brüsszelbe, Strasbourgba, Párizsba vagy az Amnesty Internationalhez.


Katt!

"Magyarországon alkotmányos diktatúra van", tudtuk meg Pósa Zoltán, a Magyar Nemzet újságírójának felszólalásából. Ekkor döntöttünk úgy, hogy távozunk a helyszínről. A Megsebzett ünnep egy nagyon hatásos dokumentumfilm az október 23-i eseményekről, még ha politikai aktusként talán fontosabb.