Harry Potter egy kókler gyerek

2007.07.05. 11:13
Harry Potter szülei rákban haltak meg? Gary Oldman egy vérfarkas? Az ötödik rész díszbemutatóján a kamaszvarázslók univerzumának alapvetéseire kerestük a választ. Pontosabban három Harry Potter-es kérdéssel teszteltük le a Lurdy Házba csődített RTL Klub-os celebeket.

Elsőként Vágó Istvánról, akit eddig a felkészültség mintaképének gondoltam, derült ki, hogy fogalma sincs az egészről. "Keverem a Gyűrűk Urával" - jelentette be előre a filmekben bevallottan járatlan Vágó, aki ezek szerint a könyveket sem olvasta. Bár klasszikus műveltségére alapozva a dementorok kilétét megpróbálta latintudásából visszafejteni: Nem tanárok? Mellétrafált. A Legyen ön is Milliomos exműsorvezetője, aki feleségével érkezett, hármas kudarca után visszavette a válaszadó szerepét, és megkövetelte, hogy felmondjam neki a helyes megfejtéseket.

"A melleidet fotóztasd, ahogy ágaskodnak" - hallottuk meg VV Leó-t, amint cool tévés műsorvezető társát, Orosz Barbarát heccelte. Civil nevén Nagy Zsolt előre leszögezte, hogy nem ismeri a Harry Pottert, de mikor a dementorokra ugyanazt a tippet adta, mint Vágó, büszkén jelentette ki: "Akkor nem vagyok olyan hülyegyerek". Azért belehúzott, és elmondta, hogy Harry Potter szülei rákban halhattak meg, és az ötödik film címét adó Főnix rendjéről kifejtette: "gondolom egy ragadozó madárról van szó, aki el akarja fogni az egereket".

Az összes varázsigét kívülről fújtam


Kristófék töprengenek
Meglepetésünkre, Viva Kristóf minden egyes kérdésünkre helyesen válaszolt, ezért idézzük is a párbeszédet:

- Hogyan haltak meg Harry Potter szülei?
- Voldemort megölte őket.
- Mi a Főnix rendje?
- Egy csapat varázsló, akik Harry Pottert védik, és felesküdtek a Voldemort elleni harcra.
- Kik a dementorok?
- Olyan lények, akik kiszívják az emberből az életenergiát. Aki csókot kap tőlük, az meghal.

"Én nagyon művelt vagyok ebben, egy időben a Gyalogló Harry Potter-chatszobájának is nagy látogatója voltam - mondta az Ancsi barátnőjével összhangban trendi halálfejes ruhákat és kiegészítőket viselő műsorvezető. - Az összes varázsigét kívülről fújtam." Aztán Kristófon is sikerült kifogni, telefonos segítséggel. Nagy Zoltán kollégánk lánya, a 14 éves Nóra súgta nekünk a kérdést, hogy "milyen alakú Hermione patrónusa?", erre már ők sem tudtak válaszolni.

Miután Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója már nem emlékezett a filmek tartalmára, Berkes Gábort kérdezgettem, akire tűsarkúban több mint harminc centit vertem rá magasságban. Ezért zavaromban rögtön elnézést kértem, amivel sikerült őt is zavarba hozni. Az Első emelet és a Rapülők volt billentyűse minden részt látott már legalább egyszer, Harry Potter szüleinek haláláról ennyit mondott: "a gonosz hogyishívják megölte őket". A dementorok kilétét lírába illően foglalta össze: "repkedő fekete csuhás lélekfosztók".

Gary Oldman, a vérfarkas


"Gary Oldman egy vérfarkas" (Horváth Éva)
Mivel színészek nem vegyültek a társaságba, és a szinkronhangok közül is csak Dumbledore magyar hangjának, Makay Sándornak az unokáját találtam meg, a celebeket faggattam tovább. Be is futott Horváth Éva, aki az est legkisebb ruhadarabját viselte, így a dekoltázsából és a combjaiból is szép nagy felület maradt szabadon. Az exszépségkirálynő a fotósok utasításait szó nélkül követve pózolt varázspálcával, varázssapkával, karton-Harry Potterrel, majd a főszereplőről kinyilatkoztatta: "én csak kókler gyereknek hívom".

A történettel viszont egészen tisztában volt, az ötödik részt leszámítva. A Főnix rendje így neki is nehézséget okozott. "Ez a film? Erről szól?" - kérdezte, miközben szemével a plakátot kereste. A dementorokat viszont nagyon szépen felmondta, bár Sirius Blacket, akit Gary Oldman játszik, levérfarkasozta.

Viva Kristóf után Szinetár Dóráról derült ki, hogy Harry Potter-rajongó. A terhes musicalénekesnő párjával érkezett laza, házias viseletben. Fehér kardigánjában és világoskék nyári ruhájában ő is igyekezett a fotósok kedvére tenni, és bátortalanul lába közé dugott egy seprűt, de úgy tűnt, hogy nem nagyon érzi magát otthon a szerepben.

"Virág, gyere má' ide a Harry Potterek közé" - figyeltünk fel az utolsók között befutott Győzikére, aki két kislányát terelte össze éppen egy közös fotóra a varázslóruhás hoszteszek közé. A Velvet celeblistájának első helyezettje berakta a családot az időközben elkezdődött vetítésre, majd egy őszinte vallomással kápráztatott el minket, miközben folyamatosan tömte magába a "Roxfort menüként" osztogatott popcornt.

Az érzelmes filmek éve

"Egy részt sem láttam, nem olvastam, nem ismerem, nekem nem jön be ez a műfaj - jelentette be, aztán hamar elkanyarodtunk Pottertől. - Engem 2007-ben már nem a szépség fog meg, meg a külső. Eldöntöttem, hogy nekem az érzelem a legfontosabb. Ezt egy barátomtól hallottam: régen fiatal voltam, jóképű, vagány, gazdag, de mára ez mind elmúlt. Én 2007-ben az érzelmes filmeket kedvelem." Mint például? "A Story tévén nézem a szappanoperákat, amikor José Armandó beleszeret a másikba, az olyan, mint a Győzike Show, magamra ismerek" - mondta, miközben beértünk a teltházas 1-es terembe. (A Lurdy ház összes termében Potter-vetítés folyt).


Roxfortba lépnek

A film után mindenki lelkesen számolt be, még a nagyon durcás Erdélyi Mónika is azt mondta, hogy 10-ből 10-et ad rá. "RTL-es vagyok, nem mondhatok mást" - magyarázta a jelenséget VV Leó. Így egyedül Viva Kristóf adott nyolc pontnál kevesebbet a tízből, konkrétan hármat. Kristóf közben Hermione patrónusát is megfejtette (vidra alakú), és azt azért kiemelte, hogy Drákó, akivel szerinte sokban hasonlítanak egymásra, "nagyon szexi, és Dolorest is jól eltalálták". A celebek java viszont nem esett neki azonnal a svédasztalnak, Vágó István és Mónika is azonnal lelépett.