Potter több mint százmilliót kaszált

2005.11.21. 01:31
Pénteken mutatták be az amerikai mozik a Mike Newell rendezésében készült negyedik Potter-filmet, a Harry Potter és a Tűz Serlegét. A vasárnap éjjel nyilvánosságra hozott becslések szerint a varázslótanonc három nap alatt 101,4 millió dollárt hozott készítőinek, ami csúcs a Potter-franchise történetében.

A 101,4 millió dolláros eredmény minden idők negyedik legjobb nyitóhétvégéjét is jelenti: ennél jobban csak a 2002-es Pókember (114,8 milló dollár), a Star Wars III. része és a Shrek 2 (mindkettő 108 millió dollár) teljesített bemutatása első három napján.

A kiugróan magas látogatottság persze megállította az amerikai mozilátogatók számának több hete tartó hanyatlását is: 19 százalékkal több néző volt kiváncsi a toplista első tizenkét filmjére, mint tavaly ugyanezen a hétvégén, amikor nagy meglepetésre a Nicolas Cage főszereplésével készült kincskereső kalandfilm, A nemzet aranya debütált az első helyen 35,1 millió dollárral.

A negyedik Potter-film az első korhatáros mozi a sorozat történetében: Amerikában 13 éven aluliak csak szülői felügyelet mellett nézhetik meg. Úgy látszik azonban, ez a korlátozás sem állhatott a rajongó útjába.

Ellenállhatatlan

"A Potter-filmek egyszerűen ellenállhatatlanok a moziba járók szemében" - jelentette ki Paul Dergarabedian, a mozibevételeket mérő Exhibitor Relations elnöke az Associated Press-nek. "A könyvek sikere és a mozi varázsa - a kettő együtt érte el ezt a fantasztikus eredményt."

A Harry Potter és a Tűz Serlegét nemcsak a nézők, de a kritikusok is szeretik: a legtöbben egyetértenek abban, hogy Mike Newell - az első brit, aki Potter-filmet rendezhetett - nem hagyta cserben a sorozat rajongóit. A film azért is érdekes, mert ebben a részben jelenik meg először Harry főellensége, a rettenetes Lord Voldemort (Ralph Fiennes).

Dan Fellman, a Warner Bros. forgalmazásért felelős részlegének igazgatója az AP riporterének úgy nyilatkozott, hogy a 101,4 millió dolláros bevétel meghaladta a stúdió legmerészebb álmait is - a harmadik rész, a Harry Potter és az Azkabani fogoly tavaly 93,7 millió dollárral debütált.

A hétvégi amerikai listán a második helyet A Harry Potter és a Tűz Serlege mögött a Johnny Cash életéből készült zenés mozi, A nyughatatlan szerezte meg a maga 22,4 millió dollárjával. Harmadik az előző két hét győztese, a Disney 3D-s technikával készült rajzfilmje, a Csodacsibe.

A Harry Potter és a Tűz Serlege december 1-jén kerül a magyar mozikba.