A Mafilm lopatta el a Robin Hood-tekercset?

2006.09.27. 10:01
A Robin Hood-kazetták ellopásával gyanúsított egyik férfi védőjének feltételezése szerint "biztosítási csalás-szerűséget" akart elkövetni a Mafilm.

Baji Éva védőügyvéd feltételezését arra alapozza, hogy a filmgyár nem tájékoztatta arról a rendőrséget, miszerint megtörtént a kópiák egy részének visszavásárlása a tolvajoktól. Hozzátette: a visszavásárlás mikéntjéről szóló hangfelvételeket a filmgyár csak azután juttatta el a rendőrségre, miután a kópiákat a gyanúsított férfi visszaadta.

Ha a Mafilmnek is érdekében állt, hogy a kópiák minél előbb megkerüljenek, akkor miért nem vették igénybe a rendőrség közreműködését akkor, amikor a kazetták visszavásárlásáról "tárgyaltak" - tette fel a kérdést a védőügyvéd. "Sőt azt sem jelentették be, hogy ugyanazon a napon, amikor ügyfelemet elfogták, akkor lett volna a (filmek) maradék részének a visszavásárlása" - mondta Baji Éva.

A brit BBC televízió megrendelésére Magyarországon forgatott Robin Hood című sorozat elkészült kópiáit augusztus 7-én lopták el, a kazetták nem sokkal később Fót külterületén, egy bokros részen hiánytalanul megkerültek. Eszmei értékük meghaladja a 2 milliárd forintot. A lopás napján felhívták a filmgyár egyik munkatársát, hogy "bizonyos összegért" visszaszolgáltatják a kópiákat. Baji Éva úgy tudja, hogy a kópiákat 400 millió forintra biztosították, így amennyiben nem lettek volna meg a filmkazetták, ennyi pénzt fizetett volna a biztosító a Mafilmnek.

Az ügyvéd tudomása szerint 15 millió forintban egyezett meg a filmgyár a gyanúsítottal a visszavásárlás összegeként, s ennek csak a felét fizette ki a filmgyár.