Roman Polanski liliomtiprási ügye elejtését kéri

2008.12.03. 10:59
A rendezőt harminc éve ítélték el egy tizenhárom éves lány megrontásáért. Akkor ötven évet kapott, így inkább elmenekült az igazságszolgáltatás elől. Az elfogatóparancs még mindig érvényben van ellene, ezért Polanski ügyvédje most a Los Angeles-i bíróságot kéri, hogy semmisítsék meg az ügyet.

A ma 75 éves Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező 1978-ban lépett meg az Egyesült Államokból, miután bűnösnek vallotta magát egy 13 éves kislánnyal létesített szexuális kapcsolat miatt. A rendező addigra már olyan klasszikusokkal alapozta meg hírnevét, mint a Kés a vízben, a Rosemary gyermeke vagy a Kínai negyed. Franciaországban telepedett le, ahol állampolgárságot kapott, és tovább folytathatta filmes pályafutását (Őrület, A zongorista), ám azóta sem térhetett vissza választott hazájába.

A ügyvédje szerint az idén bemutatott Roman Polanski: Wanted and Desired című dokumentumfilm új bizonyítékokkal támasztotta alá, hogy a filmrendező perében olyan "bírói és eljárási hibák történtek, amik tévútra terelték a jogi eljárást, ezért az igazság érdekében teljes egészében törölni kell az ügyet".

A dokumentumfilmben megszólaló Roger Ganson egykori ügyész, aki a Polanski elleni vádat képviselte, azt állította, hogy maga is megszökött volna a rendező helyében. Az ítéletet meghozó bíróval kapcsolatban pedig felmerült, hogy számos eljárási hibát követett el. A rendezőt képviselő új védők kedden nyújtották be hivatalosan a bűnügy megsemmisítési kérelmét a Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságra. Az első meghallgatást 2009. január 21-én tartják.

A harminc évvel ezelőtti eljárás során eredetileg több vádpontot hoztak fel Polanski ellen (köztük azt, hogy a kislányt előbb elkábította, és úgy erőszakolta meg), ám a vádalku után egyedül a kiskorúval folytatott törvénytelen viszony miatt vonták felelősségre. Akkoriban mindenkit megdöbbentett, hogy a vádlott a maximális, 50 év börtönbüntetést kapta. Az elfogatóparancs még mindig érvényben van a filmes ellen, így öt évvel ezelőtt Hollywoodba sem utazhatott el, hogy A zongorista című holokausztdrámájáért átvegye az Oscar-díjat.

Samantha Geimer, az akkor 13 éves áldozat sohasem kérte Polanski elítélését. A Hawaiin élő háromgyermekes anya idén júniusban megerősítette, hogy Polanskit fel kellene menteni, és szerinte nem veszélyes a társadalomra. A rendező védői súlyos hibának tartották, hogy sem annak idején, sem azóta nem vették figyelembe az áldozat véleményét.