Közben Darth Vader zihál

2007.02.07. 15:40
Egy japán szerző, Misima Jukio darabját mobilfilmesítette meg Kamarás Iván, akit a vásznon elég régen láthattunk. Darth Vader-i zihálás, féltékenység, horrorisztikus elemek a színész első mobil(filmes) rendezésében.

Kamarás Iván Sóhajok című mobilfilmjével hívta fel magára figyelmet az idei szemlén, alig tíz évvel azután A miniszter félrelépben mellizommozgásával tűnt fel. Ehhez mindössze egy mobiltelefon és Vasvári Emese Lakásszínházának Aoi című darabjára volt szüksége. Az előadást Szombathelyen vették fel a Színházbarátok klubjában. A darabot azóta a Lakásszínházban játsszák, legközelebb február 15-én.


"Az előadás felvétele után vágóképeket forgattunk hozzá, megvágtuk, összeraktuk" - magyarázta a szemle után az Indexnek a mobilforgatás folyamatát Kamarás, aki mint elmondta, a tavalyi kapolcsi Mobilfilm Fesztiválon Szőke Andrással zsűrizett. A Sóhajok a szemlén nyolcvan perces hossza miatt nem került versenybe, de szerepelt a mobilfilm a kísérleti és kisjátékfilmek információs vetítésén.

Ziháló japán szerető

A Sóhajok a sejtelmes vágóképektől eltekintve nem sokkal több, mint a darab Kamarás Iván szemszögéből felvéve. "Megvolt a koreográfia, hogy mikor hová nézek. A visszaemlékező jelenetekben azért én is benne vagyok" - mondta el nekünk Kamarás, aki a hétfői bemutatón nem tudott résztvenni. A történet szerint a felesége beteg, és minden éjjel egy titokzatos hölgylátogató jelenik meg nála. Kiderül, hogy a férj fiatalkori szeretőjének szelleme kísért a klinikán, mert nem tudja elengedi egykori szerelmét.

Az első kísérlet
A színész két éve kísérletezett először hasonló eszközzel, akkor a fényképezőgépével vett fel egy "backstage filmet" az Alföldi Róbert által rendezett Stuart Mária szereplőivel, többek között Eszenyi Enikővel és Szőcs Artúrral. "Meginterjúvoltam őket. Elég jó anyagok születtek, de nem úgy beszélt senki, mintha kamerába beszélne, hanem mintha velem" - mutatott rá Kamarás, hogy ez a kisfilm a személyessége miatt nem került nyilvánosság elé.
A mobilosan rossz minőségű képeken hol Vasvári Emese élénkre rúzsozott száját látjuk totálban, máskor az új Jancsó filmekből ismert színésznő Kamarás térdén zihálva adja elő a japán szeretőt. Péter Kata és Vasvári Emese álombéli, erotikus tusakodása intimmé teszi a filmet. Mikor jeleztük Kamarás Ivánnak, hogy mi sokkal hororisztkusabbra vettük volna a filmet, elmondta, hogy szeinte ez "magától is elég horroros."

Lesz folytatás

"Nagyjátékfilmben nem hiszem, hogy lehet gondolkozni" - vonta le a mobilfilmezés tanulságát. De folytatná. "Most egy dokumentumfilm van a fejemben, másik lehetőség ez a színházi, szubjektív vonal." Kamarás nem cseréli le a színészetet a mobilrendezőségre, legközelebb várhatóan áprilisban forgat egy dogmafilmben, mint színész, de erről többet nem árult el.