Gálán ennyit még nem nevettek

2008.02.06. 12:42
A 39. Magyar Filmszemle díjátadó zárógáláján élőben láthattuk, ahogy Mundruczó Kornél előre megírt beszédet rögtönöz a fődíjának, Gigor Attila szerényen veszi át a Moziverzum-díjat, a negyvenes Paczolay Béla kicsit meglepődik, hogy a legjobb elsőfilmes lett és Hajós András életet lehel a zárógálába. A fogadáson meg kint kapdostuk a résztvevőket a Jövő Háza előtt. Riport és videó.

Az első botránymentes szemlés ünnepséget ülhettük végig: nem fordította félre a tolmács a külföldi zsűri mondatait (mint két éve), nem mondott a fődíjas hülyeségeket (mint szintén két éve Pálfi György), nem menekült a fotósok elől Szabó István (tavalyi szemlenyitó) és Grunwalsky Ferenc nehezen érthető szavaira sem szólt be a közönség (mint az idei szemlenyitón). A díjat átadók olyan ismert filmesek voltak, mint Törőcsik Mari, Jancsó Miklós vagy Makk Károly, akik egy-két mondatig tartották csak fel a gála menetrendjét, és ami a legfontosabb a kimért műsorvezető Bényi Ildikót is lecserélték Hajós Andrásra, aki a szokásos fennakadásokból is viccet csinált.

Díjazottak hátulról - klikk

A közönség vele nevetett, nem rajta. Például amikor azt mondta Jancsónak: "Van, aki előtt szívesen hasalok" - miközben fekve tartotta a rendezőnek a mikrofont. (Makk Károly közönségfilmdíjast felvezető vicce például nem aratott ilyen osztatlan hahotát: "Kurosawa nem találta a köszönő cetlijét az életmű Oscar-díj átvételekor, mire azt mondták neki: bezzeg Pearl Harbort megtaláltátok.")

Pedig azért bakik voltak rendesen, kezdve ott, hogy háttal álltak a közönségnek és a fotósoknak a díjazottak, mert a középső lépcsőn kellett felmenniük, azon át, hogy egy rendezőt hívtak ki az operatőre díjáért (kisfilmesek között Gerő Marcell) egészen odáig, hogy a kreatív dokumentumfilmes kategóriában nem a versenyző film kapott díjat (hanem Forgács Péter más kategóriában indult filmje). Bár ez utóbbi még most is érthetetlen.

Herendi Gábor feszültséget tervezett a rendezvényekre, ez sikerült is, a díjazottak tényleg nem tudták, hogy díjat kapnak: a fénycsóva sem mindig találta a színpad felé igyekvőket, és néhányan (Lajkó Félix - legjobb zeneszerző, Ragályi Elemér - legjobb rendező) el sem jöttek átvenni az elismerést. Így is hallottunk frappáns megjegyzést: Kovács Zoltán Aranyollóval díjazott vágó például annyit mondott a mikrofonba: "A nyomozó a legjobb film". Egyedül Mundruczó Kornél beszéde kerülte az improvizatív-jelleget, holott mikor Lajkó Félix díját vette át, még azt mondta "Félix Palicson van, és az is véletlen, hogy én itt vagyok." Viszont mikor a fődíjat vette át már úgy tűnt, mintha előre készült volna: "Nekem ez a díj a túlélésről fog szólni. Viszontagságos volt az ötéves forgatás és a szemlés vetítés is. De nálam áttörés történt, ennyi civil még nem dicsérte a filmet. Remélem az Aranyorsó nem, mint Csipkerózsikát, elaltat, hanem felráz."

Azért is jegyeztük le a fődíjas szavait, mert a fogadáson, ahol csak az RTL Klub kamerái lehettek jelen, nem jött ki nyilatkozni a Jövő Háza elé a kint sertepertélő Indexnek, de a Moziverzum-díjas Gigor Attila szívesen beszélt a kameránkba is, ahogy az elsőfilm-díjas Paczolay Béla is megosztotta velünk, hogy azt hitte Gigorral fordítva kapják meg a díjaikat. Egészében véve mindenki elégedett volt: "gálán ennyit még nem nevettek" - mondta például egy filmes. Persze név nélkül.

A díjazottak listája itt. A díjhoz mellékelt összegek 300-400 ezer forintosak voltak átlagban, a legnagyobbak a 25 milliós ORTT-díj, a 25 milliós Moziverzum-díj és a 27 millió forintos fődíj.

Díjazottak

Zöld Holló: A nyomozó
Mozisok Országos Szövetségének díja: S.O.S Szerelem (Sas Tamás)
ORTT díj: Szabadság szerelem (Goda Krisztina)
Film.hu díj: Pánik
Gene Moskowitz-díj: Delta (Mundruczó Kornél) 
Kreatív-dokumentumfilmes díj Von Höfler vagyok (Werther variáció) Forgács Péter 
Legjobb dokumentumfilmes díj Hosszú utazás Böszörményi Zsuzsa-
Kai Salminen 
Játékfilm kategória:
Aranymikrofon Tejút: Beke Tamás 
Aranyolló A nyomozó: Kovács Zoltán  
Látványtervezői díj Overnight: Hujber Balázs 
Játékfilm-produceri díj Nincs kegyelem, A nap utcai fiúk: Szekeres Dénes
Legjobb eredeti filmzenének járó díj Delta, Lajkó Félix 
Legjobb forgatókönyvírói díj A nyomozó, Gigor Attila 
Legjobb férfialakítás A nyomozó, Anger Zsolt 
Legjobb női alakítás Pánik, Gubik Ágnes 
Különdíj Tejút (Fliegauf Benedek) 
Simó Sándor-emlékdíj Kalandorok, Paczolay Béla 
Moziverzum díj A nyomozó
Játékfilm-operatőri díj Fövenyóra, Tejút Pohárnok Gergely 
Legjobb rendezői díj Nincs kegyelem, Ragályi Elemér 
Aranyorsó Delta (Munduczó Kornél)