A Honfoglalás rendezője a Tankcsapdáról forgat

2005.02.14. 13:00
Koltay Gábor rendező a debreceni Tankcsapdáról készít filmet. "A rendszerváltás óta eltelt 15 esztendőnek ez kimagaslóan a legjobb zenekara" - indokolta döntését az Indexnek a Honfoglalás és a Trianon rendezője. További részleteket csak a bemutató napján árul el, ami még az idén várható.
"A vállaltan jobboldali elkötelezettségű rendező munkáinak ismeretében meglepő, hogy Koltay Gábort napjaink egyik legsikeresebb, elementáris erejű punk&rollt játszó zenekara foglalkoztatja. A Tankcsapda dalaiban nem találni direkt aktuálpolitikai utalásokat, és a zenekar nem számít az úgynevezett nemzeti rockot játszó formációk közé sem" - írja a Népszabadság.

Tenkcsapda Lukács László, a zenekar vezetője, alapító tagja megerősítette a hírt: valóban készülőben van egy munkájuk Koltay Gáborral. "Amikor bemutatjuk, csak akkor árulunk el további részleteket, és ez még idén várható" - tette hozzá a Honfoglalás rendezője, akinek munkái közül utoljára talán az 1982-es Koncert volt ehhez hasonló megközelítésű, kortárs zenével foglalkozó mozi.

"Az a megállapodásunk a zenekarral, hogy a bemutatóig nem nyilatkozunk" - tette hozzá. A rendező csak annyit árult el, hogy azóta foglalkozik a filmtervvel, amióta a debreceni zenekar megalakult, vagyis 15 éve. A film a Tankcsapda történetét mutatja be.

Koltay a zenekarhoz fűződő kapcsolatáról viszont nem tett hallgatási fogadalmat: "A legpontosabban fejezik ki az ezredforduló világát. Renkdívüli tehetségű három zenészemberről van szó, akik különleges intuíciókkal rendelkeznek" - mondta végül.