Jenő
-3 °C
6 °C

Nem mehet hátrafelé Oláh Ibolya

2007.04.24. 12:22
Egy bőgatyás, baseballsapkás srác lépett hozzánk a filmgyár Gyarmat utcai bejáratánál, hogy ő lesz Laci-barát 3. Tímár Péter készíti elő itt a Casting című filmet, amiben Oláh Ibolya és Kern András lesz a főszereplő. Retróhangulat a hetvenesévek zenéivel: Tímár Péter viszatér a Csinibaba sikerreceptjéhez.

"Elkezdtük az előkészítéseket, de csak ilyen kamikazeszerűen lehet filmet forgatni Magyarországon" - mondja nagy lendülettel Tímár Péter, aki 200 millió forintra saccolja a Castingot, és a pénzből elég sok hiányzik még. "Ha már elkezdtük a felvételeket, akkor könnyebben támogatnak a Magyar Mozgókép Közalapítványnál. „Persze, a producer, Losonczi Gábor mindig azt mondja, hogy nyugodjak meg, megvan a pénz" - teszi hozzá mosolyogva.


Tímár Péter rendez
Fotók: Szécsi István

Helyzet volt

Februárig úgy tűnt, Kern András rendezi a filmet, sokáig Oláh Ibolya életének megfilmesítéséről is szó volt, de ebből nem lett semmi. A mostani történet szerint "egy öreg bárzongorista (Kern) beleszeret volt nője jó hangú lányába (Oláh). A lány elindul egy, a Megasztárra feltűnően hasonlító énekversenyen, amire az idős férfi készíti fel. A Megasztár világában játszódó Casting hat döntösről szól". Tímár szerint a film óhatatlanul fricskázza a kereskedelmi tévéket.

Miért cserélték le Kern Andrást a rendezői székben? „Februárban felhívott a producer, hogy helyzet van, és most döntsem el, akarok-e nyáron filmet forgatni a Kernnel.” De mi volt a helyzet? „Kern András és Pataki Éva írta az első forgatókönyvet, ami sokaknak nem tetszett, köztük a TV2 dramaturgjának sem. Akkor kerestek meg.”

„A zene miatt volt egy kis vitám a producerrel, mert ők tizennégy új dalt akartak, amit szerintem nem lehet megcsinálni. Én egy olyan énekversenyt szeretnék, amiben retró dalokat énekelnek.” Ez bejött a Csinibabánál is – jegyezzük meg. „Igen, ez volt a legjobb érvem nekem is, és ezért kértem fel Závodi Gábort, aki akkor is segített.”


Jellemfejlődés

A film egyik főszerepét Oláh Ibolya alakítja, akivel eddig csak próbán találkozott Tímár, de ott jó benyomásokat tett rá: „Mindenki ijesztget, hogy mennyire nehéz lesz vele. Az egyetlen, ami miatt izgulnom kell, hogy a nyár legnagyobb melegében kell forgatnunk.”

Az ember a gnóm gyerekét is szereti

„A Herceg haladéka tizenöt év hordaléka volt, a saját fontosságomat ott lezártam. Az embereknek iszonyatos igénye van a jó vígjátékokra, ezért mostantól csak vígjátékokat akarok készíteni.”

A Csinibaba 600 ezer nézőt vitt be a mozikba, ennyit még egy magyar film se addig, de becsúszott néhány kevésbé sikeres közönségfilmnek szánt darab. Legutóbbi próbálkozása, a tévéfilmnek készült Le a fejjelt ő sem tartja szerencsés alkotásnak: „A Le a fejjel nem sikerült, de behozott 150 ezer nézőt, és az ember a gnóm gyerekét is szereti.” Erre az önkritikus tagmondatra vonatkozó további kérdéseinkre csak egy magyar téveszmével válaszolt: „Egy forgatókönyvből nehéz megállapítani, milyen lesz a film.”


A filmben Oroszlán Szonja megint egy butucska szőkét alakít, most tévériporter lesz, Kulka János az énekverseny producere, Reviczky Gábor pedig egy képviselő, akinek a lánya elindul a versenyen. Tímár szerint a TV2 eddig nem nyomakodott a produkciónál, csak Puskás Pétert ajánlották a rendező szíves figyelmébe, aki "be is vált".

És ez most hagyományos közönségfilm lesz?. „A producer az elején kikötötte, hogy itt nem mehetnek hátrafelé a színészek. Én meghívott vendég vagyok ebben a produkcióban.” Akkor lassított mozgás sem lesz?, kérdeztünk tovább. "A Zimmer Ferinek is az volt a veszte, hogy ráerőltettem azt, ami a Csinibabában működött. A filmnek saját magának kell megteremtenie a stílusát, az biztos csak, hogy sokkal jobban fel fogom darabolni a jeleneteket.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?