Tovább nyomoznak a macskagyilkos film után

2007.05.29. 14:17
Még két hónapig vizsgálódik a rendőrség Toepler Zoltán filmszemledíjas alkotásában látható macskagyilkosság miatt. A rendező szerint az állatot 2003-ban ölték meg, amikor még nem volt bűncselekmény az állatkínzás.

Hatvan nappal meghosszabbították az állatkínzás gyanúja miatt Toepler Zoltán Álszent című kisjátékfilmjével kapcsolatban indult rendőrségi nyomozást - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. A tájékoztatás szerint szakértők bevonásával tovább vizsgálják az ügyet.

A Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület(HEROSZ) állatkínzás miatt április 26-án tett feljelentést, mert a 38. Magyar Filmszemlén bemutatott Álszent című kisjátékfilm egyik jelenetében megölnek egy kölyökmacskát.

Az egyesület feljelentése nyomán a főváros VIII. kerületi rendőrkapitánysága indított büntetőeljárást állatkínzás megalapozott gyanúja miatt.

Toepler Zoltán akkor azt állította, hogy egy 2003 decemberében készült amatőr felvételről van szó, amelyet felhasznált filmjéhez. Arról, hogy ki vette fel a jelenetet, nem akart nyilatkozni. Hozzátette azonban, hogy a felvétel azelőtt készült, hogy az állatkínzást bűncselekménnyé nyilvánították volna. Így nem történt bűncselekmény - hangsúlyozta a rendező.

Toepler Zoltán, aki Nicolaus Myslicki néven jegyzi a filmet, alkotásáért a 38. Magyar Filmszemlén a kísérleti film kategória különdíját kapta a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért.

A kísérleti és kisjátékfilmes zsűri azt közölte, "amennyiben egyértelműen bebizonyosodik, hogy az állatot a filmkészítés során, a felvétel kedvéért elpusztították" a filmtől utólagosan megvonják az általuk odaítélt díjat.