Auguszta
-3 °C
2 °C

Még két magyar film Cannes-ban

Index
2005.04.26. 12:20
A Cannes-i Filmfesztivállal párhuzamos programok is nyilvánosságra hozták a 2005-ös filmlistákat. Mindkét válogatásban feltűnnek magyar nevek - derült ki az április 26-i sajtótájékoztatón Párizsban.

Kardos Sándor Résfilm című alkotása képviseli a magyar színeket a Rendezők Kéthete 2005-ös válogatásában Cannes-ban. A Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programját kiegészítő Rendezők Kéthetét (Quinzaine des Réalisateurs) 1968-ban alapította a Francia Filmrendezők Társasága Francois Truffaut és Jean-Luc Godard vezetésével. A 37. Rendezők Kéthete programjába a célfotó-kamerával felvett Résfilm kapott meghívást, mely a legjobb kísérleti kisfilm díját nyerte el a februári Filmszemlén. A film Akutagawa Zsebkendő című novellájának feldolgozása.

A 44. Kritikusok Hetén, a hivatalos Cannes-i programmal párhozamos másik válogatásba Tóth Barnabás Vonaton című kisfilmjét az "Európa rövidben" elnevezésű különprogramon mutatják be. A Vonaton című 11 perces alkotás egy magyar és egy finn srác nyelvi kálváriáját filmesíti meg egy nemzetközi járaton az európai éjszakában. A filmet számos fesztivál programjába választották be, díjakat Angers-ben, Aubagne-ban és Cottbus-ban nyert.

A Cannes-i filmünnep múlt héten nyilvánosságra hozott hivatalos programján két magyar film fesztiválos szereplését már nyilvánosságra hozták: Kenyeres kisfilmje a versenyprogramban és Mundruczó Johannája az "Un certain regard"-ban lesz.