Megjelenik DVD-n a The Grateful Dead Movie

2004.10.18. 17:27
A The Grateful Dead Movie koncertfilmjének restaurált változata és az eredetiből kimaradt részek a Monterey Videó cégnél november 9-én jelennek meg.
A kaliforniai pszichedelikus rock úttörői, akiket Allen Ginsberg és Ken Kesey is megörökített, 1974 októberében búcsúkoncert-sorozatot tartottak a friscói Winterlandben. A felvételeken Jerry Garcia, a zenekar néhai vezetője és Susan Crutcher vágó több mint két évig dolgozott, de sikerült megőrizniük nemcsak az előadás kirobbanó hangzását, hanem egy-egy Dead-koncert utánozhatatlan hangulatát is, amelynek köszönhetően a banda körül rajongók több tízezres kommunája alakult ki.

A The Grateful Dead Movie 1977-ben jelent meg, és ugyanolyan klasszikussá vált a zenekar történetében, mint két korábbi élő albumuk, az 1970-es dupla LP-n kiadott Live/Dead vagy a két évvel későbbi tripla Europe '72. Most a koncert 30. évfordulójára újították fel a filmet az eredeti negatív alapján, és javították fel hangját. A DVD első lemezén hallható-látható az eredeti film. A rajongók három különböző audiováltozat között válogathatnak: az eredeti Winterland-beli keverés nyomán készült Dolby Digital 5.1 mellett rendelkezésükre áll a mesterszalagokon használt Dolby Digital 5.1 és a Dolby Digital 2.0 keverés is. A filmet Susan Crutcher és John Nutt kommentálja.

A második lemezen 95 percnyi, eddig ismeretlen koncertfelvételt gyűjtöttek össze, köztük olyan darabokból, mint a Sugaree, a Scarlet Begonias, vagy a kultikus Dark Star. Az extrák között lesz több rövid dokumentumfilm, egy 1974-ben készült tv-reklám, fotók és interjúk a banda életben lévő tagjaival. A 310 percnyi anyaghoz tartozik még egy 24 oldalas színes füzet, amely Bruce Polonsky és Dave Patrick fotóit, továbbá Dennis McNally esszéjét tartalmazza.

A Grateful Dead, amely ott volt az 1967-es monterey-i és az 1969-es woodstock-i fesztiválon, és elsőként adott 1978-ban fény és hangkoncertet a gízai piramisoknál, nemcsak a rockra, hanem az egész ellenkultúrára, költészetre, képzőművészetre is mély hatást gyakorolt. Az énekes-gitáros Garcia 1995-ben megkövetkezett halála után a Dead Head hátramaradottai, Phil Leish, Mickey Hart, Bill Kreutzmann és Bob Weir, valamint Robert Hunter, aki a zenekar szövegírójából nőtte ki magát elismert költővé, viszik tovább a Dead örökségét. A restaurált The Grateful Dead Movie teltházas premierjét San Franciscóban, a Mill Valley filmfesztiválon tartották október 15-én, majd a következő hetekben a hippik "szent földje" körüli nagyobb városokban mutatják be nagy színházakban és mozikban.