Jóbarátok light - sztárvendég extrákkal

2004.12.20. 15:49
Ehhez már fanatikusnak kell lenni. De egy megrögzött Jóbarátok-rajongót semmi sem tántoríthat el a pénztártól, mikor megjelenik az újabb évad. Én is így jártam. A Jóbarátok 8. és 9. évadját már megnéztem magyarul is, majd angolul is és a kedvenc részeimet mégegyszer magyarul. És ha lenne még néhány nyelv, lehet, hogy már szlovákul is belenéztem volna. De nincs. Sőt extrákat is elfelejtettek tenni a sovány magyar kiadásokba. Így be kell érnünk a sztárvendégekkel.
Túl a 8. és 9. szezon megjelenésén újra izgulhatunk, hiszen november 30-án már az utolsó, 10. évad került a boltokba, ezzel pedig szinte teljes az összeségében közel százezer forintért megvásárolható gyűjtemény. Csak szinte, ugyanis a dvd-k díszdobozán találhatunk egy + jelet, így van remény, hogy az eddig megjelentek minimális extra-tartamát egy 11. extralemezzel kárpótolja majd a Warner Bros forgalmazó.

A szuperkék 8.

Jóbarátok 8 - 9. évad
Klikk a képre!

De kezdjük a szeptember 29-én megjelent 8. évadnál, aminek a bejelentkező, homályos képén sikerült a színészek arcát is kékre festeni a háttérrel együtt. Ez az összes eddigi kiadvány minőségét is minősíti, amit a hanghibákra utalva legfeljebb hullámzónak nevezhetünk.

A teljes nyolcadik évad három lemezén található 23 rész sztoriját áthatja az a tény, hogy Rachel nem csak terhes, de Rosstól vár babát. Láthatjuk Brad Pittet, amint Emmy-díjra jelölt alakításban utálja a Rachelt alakító feleségét, Jennifer Anistont (aki egyébként a legtöbb díjat begyűjtő Jóbarátok-sztár: 2003-ban például Arany Glóbuszt kapott.) Követhetjük Joeyt, az Életünk napjai szappanopera sztárját, ahogy beleszeret a terhes Rachelbe. Ross szokásához híven egyszerre keveredik kínos és szórakoztató szituációkba, a kamera másik oldalán viszont a Rosst alakító David Schwimmer kiegyensúlyozottan szerepelt: a 8. szezon 2. 8. és 12. epizódját rendezte.

A dvd végén az eddigi összes évad lemezein is megtalálható extrát találhatjuk, a Rembrandts I'll Be There For You című videóját. Ez már másodszorra is unalmas. Hát még nyolcadszorra. És hát még ha tudjuk azt is, hogy más országok kiadványaiban interjúk, vicces kihagyott jelenetek, játékok is találhatók.

Emma születésétől a dinókig

Az október 29-én megjelent 9. évadban az extrák helyett egy mellékszereplő baba, kusza baráti-szerelmi viszonyok és remek vendégsztárok árnyalják a megszokott hangulatot. Feltűnik Paul Rudd Phoebe barátja Mike szerepében, Jeff Goldblum, John Stamos, bébicsőszként Freddie Prinze Jr. és Ross vetélytársaként az Álljon meg a nászmenet!-ben befutott Dermot Mulroney is. Míg Rachel kisebbik, hetedik évadban feltűnt húgát a Dr. Szösziként megismert Reese Witherspoon alakította, a nagyobbik, Amy a kilencedik évadban lép a Jóbarátok életébe Christina Applegate - Emmy-díjjal jutalmazott - alakításában.

Sajnos elég sok a stábkímélő visszaemlékező rész is, kárpótlásként viszont kijutunk a New York-i Central Perk-ből Tuslába Chandler új munkája miatt és egy barbadosi dinó-konferenciára. És ezúttal nem Joey szeret bele Rachelbe, hanem fordítva, és Charile személyében megismerhetjük azt a nőt, aki Joey helyett inkább Rosst választja. Ilyen is van.

Egy igazi Friends-rajongó a dvd-t rágja

Az igazi Friends-rajongó persze nem foglalkozik olyan apróságokkal, mint hang, nyelvek és extrák, de azért néhány dolgot érdemes megjegyezni, amit így a 9. szezon környékén már krónikus és idegesítő hibának tarthatunk. A dvd, mint adathordozó viszonylag nagy kapacitású, így elég érthetetlen, hogy miért csak magyar és angol nyelv van rajta.

Jóbarátok 8 - 9. évad
Tekintse meg képeinket!

De ami ennél még érthetetlenebb, hogy miért nem lehet közvetlenül váltogatni azt a két nyelvet. Ahhoz, hogy megnézzem, hogy egy vicc hogyan is hangzott eredetileg a félrefordítása előtt, vagy ha unom hogy Ross Galambos Péter hangján nyávog, vagy meg akarom hallgatni, mennyire hamisan énekel igazából Phoebe, vagy milyen mély a Joeyt alakító Matt LeBlanc hangja, le kell állítanom, és az átállítás után a menüből kezdhetem előlröl nézni az egész lemezt. (Ez lejátszófüggő - a szerk..)

Természetesen szeretjük a sorozatot, ami ráadásul tizenhárom Emmy-jelölésből ötöt meg is nyert, ezért mindennek örülünk és a kétoldalú dvd-k szélét rágva tudomásul vesszük, hogy semmi sem tökéletes. A fontos az, hogy bármikor megnézhetjük kedvenc epizódjainkat, és nemsokára már a teljes sorozat a magyar piacra kerül.