Visszatér a Király visszatér

2004.12.20. 12:01
Ahogy eddig minden évben, idén is karácsonyra futott be az aktuális Gyűrűk ura epizód túlburjánzott változata. Itt a vége, nincs tovább, lehet gyúrni a félnapos megamaratonra, néhány igazságtalanul kihagyott, de főként feleslegesen meghosszabbított vagy bevágott lelkizős jelenettel.
Peter Jackson megmutatta, hogyan lehet elegánsan geeknek lenni, hogyan lehet eljutni minden idők legvéresebb, legundorítóbb és egyben legviccesebb horrorjától (Hullajó) 11 órányi tömény fantasy-ig. Vannak, akiknek még ez sem elég, hisz annyi minden kimaradt a könyvből, dehát korábban kellett volna aláírást gyűjteni a tévésorozatért.

Négy óra egyhuzamban

#alt#
Klikk a képre!
A trilógia befejező darabjának extra változata a mozihoz képest további 50 percre teszi mozgásképtelenné a rajongókat. A kibővített illetve vágószobából megmentett jelenetek a korábbi részekkel ellentétben - így a végkifejlet felé - kevesebbet tesznek hozzá a filmhez, mint amennyire belassítják a cselekményt.

Jackson jobbára kisebb karaktereket húz vastagabbra vagy a történet másodszintű réseit hidalja át, kivéve néhány érdekes momentumot. Ilyen például Szarumán halála, amit a moziváltozatból érthetetlen, miért vágtak ki (utcát, szobrot Christopher Lee-nek!), de Szauron szája is érdekes figura.

Rengeteg apró jelenet menekült meg a könyvből, melyek ugyanúgy nem jelentenek semmit azoknak, akik nem olvasták a trilógiát, sőt néha kifejezetten zavaróak dramaturgiailag is. Az emberré vált tünde Arwen szenvedése például teljes ködben marad (a film azt sejteti, mintha haldokolna a terjedő sötétség miatt, pedig nem is), míg a harcias Eowyn luvnyává degradálódik, aki miután szívszerelme, Aragorn "kidobja", összejön a következő csávóval, akit meglát.

Embert próbáló hosszúságáért cserébe viszont olyan a két lemezre vágott film képe, hogy minden pixelét megnyalhatja, aki elég széles tévén/vásznon látja. Ennyi pénzért rendes házimozi-erődemonstrációt kapnak a szomszédok, a csatajelenetek basszuslöketeit még sokáig emlegetik majd a lakógyűléseken.

Extrák vég nélkül

A pepecselős, szőrszálhasogatós nyolc évig tartó munka eredményét sokan ismerik, a harmadik és negyedik lemezről az is kiderül, hányan, meddig, mit, hol, merre, mivel szenvedtek, hogy a Tolkien-fanoknak soha többé ne kelljen elmenniük otthonról.

#alt#
Klikk a képre!
Minden háttéranyag kapott magyar feliratot, a kommentárokat leszámítva - ami pedig ott is jól jött volna, ehelyett az éppen mikrofonhoz jutott stábtag vagy szereplő neve kerül a kép tetejére. A színészek kommentárja a legviccesebb, míg a legtöbb érdekesség meglepő módon Peter Jackson és forgatókönyvírói bandájának csevelyéből derül ki.

Az első kiegészítő korongról a Király készítésének kulisszatitkai ismerhetők meg (a WETA-művek kisfilmjei különösen érdekesek a makettekről és a jelmezek háttérsztorijairól), míg a második lemezen az egész trilógia összegzése/számadása kapott helyet. Némileg elüt a többi anyagtól, de Peter Jackson a lemez végén még fejet hajt a tizenéves új-zélandi filmes, Cameron Duncan előtt, akivel a forgatás alatt futott össze egyszer, és sajnos még a befejezése előtt elhunyt rákban.

Ha valaki teljes egészében fel akarja fedezni a négy lemezt, annak rámegy egy egész hétvégéje: az ötször négy órás film után még nyolc és fél órányi extrát kap összesen. Legviccesebb az egészben, hogy érdemes.