Frank "Felkapott" Miller nem akar társrendező lenni

2007.08.14. 13:13
A Sin City és a 300 atyja, aki a két sikeres mozifilm óta az elsőszámú képregényrajzolónak számít Hollywoodban, megelégelte a másodhegedűs szerepét. Legközelebbi filmjét, a The Spiritet már saját maga írja és rendezi, Robert Rodriguez és Zack Snyder atyáskodása nélkül.
Természetesen szó sincs arról, hogy Miller és a rendezők között elmérgesedett volna a viszony, a rókaképű író-rajzoló egyszerűen csak megunta a folyamatosan tolódó Sin City-folytatásokat övező bizonytalanságot, és szeretne ismét egy képregényadaptáción dolgozni, ha már így belejött a filmezésbe.
A Spirit-film főhőse egy ballonkabátos nyomozóba oltott Robin lesz - részletek a klikk után.



A fedorakalapos, zorróálarcos Denny Colt, azaz Spirit kalandjai eredetileg 1940 és 1952 között jelentek meg az Egyesült Államokban, különböző napilapok hétvégi mellékleteként. Azóta számos újrakiadást megélt, ennek köszönhetően valóságos kultusza van Amerikában, és több európai országban is. A maszkja miatt leginkább egy ballonkabátos nyomozóba oltott Robinra emlékeztető hőst az a Will Eisner találta ki, akiről később a képregényipar legjelentősebb elismerését, az Eisner-díjat is elnevezték. A 2005-ben elhunyt író-rajzoló eredeti történetefüzére inkább volt a klasszikus szuperhősöket, a hidegháborút, és a Máltai sólyom trónjára törő film noir-okat kifigurázó stílusparódia. Frank Miller ezt a kitűnő alapanyagot szeretné átültetni a Sin Cityből és a Batman: Year One-ból megismert korrupt és mocskos nagyvárosi környezetbe.

Miller mozifilmjének alaphangulata a '40-es évek film noirjait fogja idézni. A Hartigan nyomozóra hasonlító, ballonkabátos Denny Colt megrendezi a saját halálát, majd álarcot öltve, mélyen a szemébe húzza Stetson-kalapban, túlvilági kísértetként nem éppen törvényes módszerekkel kezdi felszámolni Central City utcáin a bűnözést.
A Variety úgy értesült, hogy a Zorro-maszkos igazságosztót Gabriel Macht játszaná. A jó pásztor sokadik mellékszereplője, és az itthon most futó borzalom, a Férjhez mész mert azt mondtam Johnnyja akár még egy igazi színészkarriert is csinálhat egy jól összerakott Spirit-film főszerepével.

Frank Miller alighanem mindent meg fog tenni, hogy a The Spirit kegyetlenül jó film legyen, hiszen a Sin Cityt megelőző hollywoodi próbálkozásai (a Robotzsaru 2-t és 3-at forgatókönyvíróként, az Elektrát ötletgazdaként jegyzi) szánalmasan rosszra sikeredtek, és még elég sokan emlékeznek rájuk. Miller ezért a jövőben személyesen kíván részt venni minden olyan film elkészítésében, amit valamelyik képregénye alapján  forgatnának le. A pletykák szerint a Sin City trilógiává bővülése utáni következő nagy dobása a Ronin, egy modern nagyvárosba került középkori szamuráj vendettája lesz.