Lions for Lambs: Redford oroszlánja ugrani készül

2007.08.14. 16:36


A Lions for Lambs-ban Tom Cruise elnök-aspiráns politikusként, Meryl Streep szenzációhajhász újságíróként, Derek Luke és Michael Pena Afganisztánban állomásozó katonaként szolgálja Amerikát. De vajon Robert Redford Oliver Stone és Coppola Vietnám-ellenes opuszainak nyomdokaiba lépve rá akarja irányítani a figyelmet az afganisztáni és az iraki "békefenntartást" övező erkölcsi és politikai visszáságokra? Vagy a terrorizmus elleni harcot a régivágású háborús filmek jó-gonosz küzdelmeként fogja fel, és besöpör érte két-három Oscart?

Ki kíváncsi a csillagsávos lobogó előtt tisztelgő hős katonákra, akik megvédik az ártatlan kecskepásztorokat a hegyekben bújkáló gaz terroristáktól, aztán rabláncra verik az egész Al-Kaidát, és csókot hintő hurik gyűrűjében dózerolják le a mákültetvényeket, Afganisztán eslőszámú bevételi forrását? Mi biztosan nem. Ide a sivatag közepén aknára futott Hummer kell, a nagy semmit fürkésző láncdohányos közlegénnyel, idegbeteg őrmesterrel (abból a fajtából, aki Rommelnek hívja otthon a kutyáját) és néhány lúzer puhapöccsel, akik nem a Bush-beszédek miatt csatlakoztak a sereghez, hanem mert gallyra ment a párkapcsolatuk, a toborzótiszt meg sok lóvét ígért.

Redford az Elnök embereiben, a Watregate-botrányt kirobbantó Bob Woodwardként egyszer már szembement a republikánus vezetéssel. Reméljük, a Lions for Lambs forgatásakor sem veszítette el politikai érzékenységét, és összehozott egy pöpec kis háborúellenes filmet. Novemberben minden kiderül.