Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

De ki az a Zanussi?

2007.10.04. 22:20
Szerda este az utolsó vonattal érkeztem meg Pécsre, ahol már napok óta tart a Moveast és a Central European Pitch Forum. Hátizsákkal, kiéhezve és izzadtan estem be a pécsi Trafik nevű szórakozó- és vendéglátóegységbe, ahol már javában ünnepelték magukat a pitchfórum résztvevői.


Ragályi Elemér

Első alkalommal rendezték meg a Central European Pitch Forumot Pécsen a Fade In szervezésében. Mi a pitchfórum? Egy nemzetközi filmötlet-börze, ami először hozza össze a régió legtehetségesebb fiatal forgatókönyvíróit Európa fontos producereivel, abban a reményben, hogy határokon átívelő munkakapcsolatok és szakmai ismeretségek alakulnak ki, melyek előrelendítik a kontinens és szűkebb környezetünk filmiparát.

Az eddigi kedvenc történetem: „Te is írsz?” – kérdezte az Overnight című film osztrák producere a pécsi filmfesztivál, a Moveast híres zsűrielnökétől Krzysztof Zanussitól. „Néha írogatok” – válaszolta a neves rendező, aki a kínos beszélgetésnek akkor tudott véget vetni, amikor átnyújtotta a névjegyét az osztrák producernek.


A nyertesek

A nyertesekről se feledkezzünk meg: a legjobb kelet-európai forgatókönyv díját a Tóth Csaba-Gál Péter szerzőpáros kapta a Weekendért, Madarász István pedig a Loop című szkriptje alapján a legjobb rövid prezentációt, azaz pitch-et produkálta, derült ki a játékfilmes és televíziós forgatókönyvírással foglalkozó, Fade In által szervezett pitchfórum díjátadóján. Az olasz Paolo Poti a nemzetközi zsűri különdíjával, a Svájcban élő makedón Mitko Panov pedig a legjobb forgatókönyv díjával távozhatott Pécsről.

A magyar nyertesek a díjátadó után elégedettek voltak: az Előbb-utóbbat jegyző Madarász Istvánnak az orosz producerek ajánlották fel segítségüket, míg Tóth Csaba thrillerére, a Weekendre is nagy volt az érdeklődés. Ebben egy vadásztársaság kirándul Erdélyben, és meglehetősen arrogánsan viselkednek a csángókkal, súlyos sértéseket vágnak a fejükhöz, amit ezek a derék emberek ősi törvényeik szerint torolnak meg, vagyis gyilkossággal.


Krigler Gábor és Köbli Norbert

A rendezvényen Köbli Norbert a 9 és fél randi forgatókönyvírója vezetésével megalapították a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületét. A képen Köbli felolvassa a 12 pontot.