De ki az a Zanussi?

2007.10.04. 22:20
Szerda este az utolsó vonattal érkeztem meg Pécsre, ahol már napok óta tart a Moveast és a Central European Pitch Forum. Hátizsákkal, kiéhezve és izzadtan estem be a pécsi Trafik nevű szórakozó- és vendéglátóegységbe, ahol már javában ünnepelték magukat a pitchfórum résztvevői.


Ragályi Elemér

Első alkalommal rendezték meg a Central European Pitch Forumot Pécsen a Fade In szervezésében. Mi a pitchfórum? Egy nemzetközi filmötlet-börze, ami először hozza össze a régió legtehetségesebb fiatal forgatókönyvíróit Európa fontos producereivel, abban a reményben, hogy határokon átívelő munkakapcsolatok és szakmai ismeretségek alakulnak ki, melyek előrelendítik a kontinens és szűkebb környezetünk filmiparát.

Az eddigi kedvenc történetem: „Te is írsz?” – kérdezte az Overnight című film osztrák producere a pécsi filmfesztivál, a Moveast híres zsűrielnökétől Krzysztof Zanussitól. „Néha írogatok” – válaszolta a neves rendező, aki a kínos beszélgetésnek akkor tudott véget vetni, amikor átnyújtotta a névjegyét az osztrák producernek.


A nyertesek

A nyertesekről se feledkezzünk meg: a legjobb kelet-európai forgatókönyv díját a Tóth Csaba-Gál Péter szerzőpáros kapta a Weekendért, Madarász István pedig a Loop című szkriptje alapján a legjobb rövid prezentációt, azaz pitch-et produkálta, derült ki a játékfilmes és televíziós forgatókönyvírással foglalkozó, Fade In által szervezett pitchfórum díjátadóján. Az olasz Paolo Poti a nemzetközi zsűri különdíjával, a Svájcban élő makedón Mitko Panov pedig a legjobb forgatókönyv díjával távozhatott Pécsről.

A magyar nyertesek a díjátadó után elégedettek voltak: az Előbb-utóbbat jegyző Madarász Istvánnak az orosz producerek ajánlották fel segítségüket, míg Tóth Csaba thrillerére, a Weekendre is nagy volt az érdeklődés. Ebben egy vadásztársaság kirándul Erdélyben, és meglehetősen arrogánsan viselkednek a csángókkal, súlyos sértéseket vágnak a fejükhöz, amit ezek a derék emberek ősi törvényeik szerint torolnak meg, vagyis gyilkossággal.


Krigler Gábor és Köbli Norbert

A rendezvényen Köbli Norbert a 9 és fél randi forgatókönyvírója vezetésével megalapították a Magyar Forgatókönyvírók Egyesületét. A képen Köbli felolvassa a 12 pontot.