Beowulf a mézengúzokat is lenyomta

2007.11.19. 13:37
Pénteki bemutatója után 28,1 millióval rögtön a heti bevételi lista élére ugrott a tengerentúlon az Angelina Jolie aranycickóit és Sean Bean hasonmását felvonultató animációs film. A valós szereplők rajzfilmesítése miatt is a Beowulfot sokan 300-nyúlásnak tartják (mi is tettünk ki ilyen videót), a kritikusok viszont egyértelműen jobbnak ítélték a szörnyvadász hős történetét a perzsákat kaszaboló alsógatyásokénál. Mivel az alapanyag mindkét esetben ütős volt (Neil Gaiman forgatókönyve ill. Frank Miller képregénye), az érdemet egyértelműen a "Spielberg legjobb tanítványának" tulajdonítják, Robert Zemckisnek. Persze az érdeklődést a film reklámkampányának leghangsúlyosabb vonala, Jolie animált melle is fokozta. Bár a Rotten Tomatoeson egy kritikustól ezt idézték:
"Nem kell Angelina Jolie meztelenkedéséig várni, hogy felismerjük: ez a Beowulf-sztori sokkal jobb, mint amiről a középiskolában az irodalomtanár beszélt."



Második helyen a Mézengúz című DreamWorks-mese végzett 14,3 millióval, így már 93,9 milliónál tart a kaptár törvényei ellen lázadó méhecske sztorija. Ridley Scott Amerikai gengsztere alig egymillióval lemaradva csípte el a dobogót az eheti 13,2 milliós bevételével (két hét alatt behozta a százmilliós költségvetését).

12 millióval negyedik lett Vince Vaughn karácsonyi vígjátéka, a Fred Claus, amiben Mikulás tesóját játssza, és ami összesen 35,8 milliót szedett össze eddig. Az ötödik helyen is friss induló áll, a Mr. Magorium's Wonder Emporium10 milliós bevételt produkált a héten.  Ebben Dustin Hoffman egy játékgyár igazgatóját, Natalie Portman pedig egy beosztottját alakítja. 4,51 millióval hatodik a Dan in Real Life című romantikus vígjáték. Szerényen teljesített viszont a Coen-fivérek filmje a No Country for Old Men: csak a hetedik helyhez volt elég a 3,1 milliós heti bevétel. Igaz, eddig csak limitált kópiaszámmal ment, az igazi amerikai premierje november 21-én lesz.

Tom Cruise új filmje, a Gyávák és hősök viszont nagyot bukott, november 1 óta csak 11,6 milliót kapart össze, ebből 2,9-et ezen a hétvégén. Ilyen tempóban a Robert Redford rendezésében készült filmnek a 35 milliós gyártási költség is nehezen jön majd vissza, az elemzők szerint azért, mert "művészfilm". A kritikusok éppen Cruise-t nem szidják, szerintük politkus karakterében megnyerő és elkötelezett volt, Meryl Streep viszont idegesítő, a szintén szereplő Redford pedig nyársat nyelt.

 

A Fűrész negyedik része 2,33 millióval még elcsípte a heti toplista kilencedik helyét (jelenleg 61,9 milliónál tart), az utolsó pedig szintén egy frissen bemutatott film, a Szerelem a kolera idején című Márquez-adaptáció 1,88 millió dollárral, a Tűz serlegének rendezőjétől. (via IMDb)