Hunter S. Thompson életrajzi filmjével startol a Sundance

2007.11.29. 11:17

A 2008-as filmfesztiválon mutatják be először a Fulladást is, ami a Harcosok klubja írójának regényéből készült. Főhőse egy szexfüggő férfi (Sam Rockwell), aki abból él, hogy éttermekben rosszullétet tettet, majd hetekig a megmentőjén élősködik. Később belezúg az anyját (Anjelica Huston) diliházban kezelő orvosnőbe (Kelly Macdonald), de ráébred, hogy pont azzal a nővel nem képes a szexre, aki iránt még érez is valamit. "Itt a szexfüggőknek szóló Harcsosok klubja" - írja az Independent On Sunday, és nem is téved nagyot: a Clark Gregg filmje ugyanolyan cinikus képet fest a fogyasztói társadalomról, mint David Fincher kultfilmje.

Az elsőfilmes Courtney Hunt drámája, a Frozen River a kanadai-amerikai határvidékre viszi a nézőt. A mohikán rezervátumban élő nő egyedül neveli tinédzser fiát, és csakhamar az embercsempészek könyörtelen világában találja magát. A film érdekessége, hogy az a Melissa River játssza benne főszerepet, aki már egy másik "határvidék-konfliktust" boncolgató filmben, a Melquiades Estrada három temetésében is szerepelt.

Alex Gibney, az Oscar-jelölt dokumentumfilmes ezúttal Hunter S. Thompson életét és halálát mutatja be archív felvételek segítségével, a nemes egyszerűséggel csak Hunternek elkeresztelt munkájában. A gonzo újságírás apostolaként is emlegetett, alkohol- és kábítószerfüggő Thompson amellett, hogy új felfogást és stílust hozott a modern újságírásba, olyan kultuszkönyveket írt, mint a Félelem és reszketés Las Vegasban, a Rumnapló vagy A Pokol Angyalai. 2005-ben lőtte magát fejbe vadászpuskájával.

Marina Zenovich Roman Polanski: Wanted and Desired (kb. Az üldözött és szeretett Roman Polanski) című dokufilmjének is a Sundance-en lesz a világpremierje. A téma természetesen a lengyel származású rendezőzseni, akit a közvélemény istenít olyan filmjei miatt, mint a Kínai negyed vagy A zongorista - de 1978 óta nem utazhat az Egyesült Államokba, mert megrontott egy 13 éves lányt. (via blog.spout.com)