Alain Delon él!

2008.01.24. 13:13
Pedig először szomorúan vettük észre, hogy a neves francia sármőr, Alain Delon váratlanul, titokban, két mínuszos hír árnyékában elhunyt. Az Asterix az Olimpián című film plakátján ugyanis bekeretezve láttuk a nevét, amit Magyarországon egyféleképpen lehet értelmezni: a bekeretezett meghalt.



Itt az eredeti, amin a jobb felső sarkot kell figyelni:



Elszontyolodtunk, hiszen a trailerben láthatóan lubickol Julius Ceasar szerepében Delon, és nem feledem, amikor apám fekete-fehér, újságból kivágott képeket mutatott a Nagy Francia Színészről, akiért apám mellett minden létező nő is rajongott. Közben azért gyanús lett, hogy mégiscsak értesülnünk kellett volna a szomorú hírről, ezért felhívtuk a film forgalmazóját, az SPI Internationalt. "Meghalt Alain Delon?" - kérdeztük, amire egy eléggé profán kuncogás és ez volt a válasz: "Nem halt meg, csak külföldről így kaptuk a plakátot, amin nem változtathattunk semmit, csak magyaríthattuk. Így akarták kiemelni Alain Delont." Sikerült kiemelni, mi mindenképpen így érezzük.

A gyászkeret kulturális sajátosságunk, így az is magyarításra szorult volna: külföldön valóban csak a színész nevének kiemelésére szolgál, de itt nálunk most nagyon hülyén néz ki.