Mundruczó Kornél Deltája Európai Filmdíjra is esélyes

2008.09.04. 14:49

Mundruczó Kornél Deltája is bekerült az Európai Filmakadémia (EFA) díjaira esélyes 44 film közé, közölte a Magyar Filmunió. Az alkotások közül az EFA 1800 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit a következő néhány hétben. A végleges listát a sevillai filmfesztiválon, november 8-án hozzák nyilvánosságra, a díjakat pedig december 6-án Koppenhágában, a dán királyi család jelenlétében adják át.

A Delta premierje a 39. Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Aranyorsót, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix) és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. A nemzetközi közönségnek a cannes-i filmfesztiválon mutatták be a Deltát, itt elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, augusztusban pedig Szarajevóban kapta meg az ART Mozik Nemzetközi Szövetségének (CICAE) díját. A filmet a hazai mozik szeptember 11-től játsszák.

A Deltában látható házat szeptember 5-én, pénteken a készítők felépítik az Erzsébet téren, a Gödör mellett, este héttől. A munkálatokba besegít Jancsó Miklós, Gáspár Sándor, Török Ferenc és Schilling Árpád is, sötétedés után a film készítői kimaradt jeleneteket és werkfilmet vetítenek.