Vicces filmet akartak, de a szereplők drámáztak

2009.01.29. 17:19
  • "Ez csak ízelítő, ajánló a márciusban megjelenő háromlemezes dvd-hez" - mondta Pálfi György a legújabb filmje, a Nem vagyok a barátod sajtóvetítése után, amin az óvodások mikrotársadalmáról szóló részt még végigröhögte a közönség. A felnőttekkel forgatott rögtönzéses főfilm viszont gyorsfelmérésünk alapján a korábbi Hukkléval és Taxidermiával szemben nem lelkesítette az újságírókat. "Mi eredetileg egy vicces filmet akartunk csinálni, de a rögtönzéseknél más jött ki a szereplőkből" - jegyezte meg Ruttkay Zsófia társrendező arra, hogy ha folytatnák, kevesebb drámával, de ugyanezekkel a szereplőkkel még élvezetes sitcom válhatna ebből. Az alacsony költségvetésű film forgatása váratlan helyzetek sorozatából állt: az is előfordult, hogy bár a stáb egy órán belül felhajtotta az összetörhető autót és a megfelelő útszakaszt a levegőben lógó frontális ütközéshez, a szereplők mégis más irányba vitték el a sztorit. A Nem vagyok a barátod rövidebb változatát február 5-étől tizennégy e-cinemás mozi vetíti, a dvd-verzió 230 perces. "Nem akarjuk különösebben futtatni" - mondta még Váradi Gábor producer az esetleges fesztiválkörökről. 

    A Nem vagyok a barátod alkotói: Ruttkay Zsófia, Pálfi György, Réthly Attila, Szülek István és Váradi Gábor

  • Már tapsot is kapott (update: mert Pálfi is kapott tapsot, természetesen) Szabó Simon könnyedebb utcafilmje pozitívabb visszhangot kapott, pedig a kép sokat vibrált, és le is lógott a vászonról, de a rendező mindkettőt a vetítőgépre fogta. A közönség még a rángatózó kameramozgásra panaszkodott. "Ez belefért a Papírrepülők koncepciójába, hogy a kamera plusz egy szereplő, mintha a néző ott lenne a jelenetben" - magyarázta Szabó Simon, aki filmes sulit nem végzett, a Moszkva térből szivárgott át a filmgyártásba. A film főleg a pesti zenei underground körüli körökben, breakesek, drumandbass dj-k, graffitis tinik és cimbalmos romazenészek között játszódik, és ehhez híven a szemle csütörtök esti megnyitója utánra egy partyt is szerveztek hozzá.

    Szabó Simon

  • A megnyitó előtt egy órával a kongresszusi központban még a nagy a csend, csak a mellékbejáratnál  elődalolnak az énekesek, és az épület előtt parkol kisebb konvoj MTV-s közvetítőkocsikból. Az alagsori öltözős részen Törőcsik Marinak még nincs nyoma, a 40. Filmszemlét a színésznő és Kenyeres Bálint A repülés története című kisfilmje nyitja meg.