Kedden derül ki, újratárgyalják-e Polanski perét

2009.02.17. 12:13 Módosítva: 2009.02.17. 13:36
Folyik a kötélhúzás, hogy vajon meg kell-e jelennie a tárgyaláson személyesen a rendezőnek. Ha igen, egyből letartóztathatják.

Kedden határoz arról egy Los Angeles-i bíróság, hogy Roman Polanski távollétében is újratárgyalható-e pere. A filmrendezőt szexuális bűncselekményért ítélték el 31 évvel ezelőtt.
Az Oscar-díjas, veterán filmes a liliomtiprásért kiszabott börtönbüntetés elől annak idején Franciaországba szökött, azóta ott él és dolgozik. Az elfogató parancs máig érvényben van ellene, ha az Egyesült Államok területére tenné a lábát, valószínűleg azonnal letartóztatnák.

Ügyvédei azt szeretnék elérni, hogy távollétében tárgyalják újra ügyét. Mint mondták, a 75 éves rendező a számára kedvező ítélet esetén sem szándékozik többé visszatérni az Egyesült Államokba.
Jogi képviselői a tavaly bemutatott Roman Polanski: Wanted and Desired című dokumentumfilmben elhangzott új adatok alapján indítványozták decemberben a Polanski-ügy újratárgyalását. A nyilatkozatokból kiderült, hogy a bíróság elfogultan ítélkezett és eljárási hibákat követett el.
Pat Dixon államügyész-helyettes azonban pénteken ismételten leszögezte: amennyiben Polanski nem jelenik meg személyesen a bíróság előtt, "nem kérheti a bíróságot, hogy bármit is tegyen".