Drakula grófot lovaggá ütötték

2009.06.15. 12:46 Módosítva: 2009.06.15. 12:50
christopher lee1

Drakula gróf hivatalos megszólítása szomabttól Sir Christopher Lee, II.Erzsébet királynő születésnapi meghívóján már Sir előtaggal szerepelt a 87 éves színész.

Christopher Lee-t a legtöbben a Gyűrűk Ura Szarumánjaként, és az új Star Wars-filmek Dooku grófjaként ismerik, pedig már a 60-as években is nagy sztár volt. Karrierjét a Hammer stúdió filléres B-horrorjaival kezdte: ő volt a szörny az 57-es The Curse of Frankensteinben, és a múmia az 59-es The Mummy-ban. A nagy áttörést az 58-as Dracula hozta meg neki, és onnantól szinte minden horrorjában ugyanaz volt a szereposztás: ő az ördögien gonosz teremtmény, Peter Cushing (Tarkin kormányzó a Star Wrasból) pedig a Van Helsing-típusú szörnyvadász.

Peter Jackson és George Lucas is nagy rajongója a Lee-féle vámpírfilmeknek, és azoknak a B-kategóriás fantasy-knek, amikben a színész játszotta Fu Manchut, a gonosz kínai varázslót. Ezért adta később mindkét rendező Lee-nek Szarumán, illetve Dooku gróf szerepét.

draculee

A több, mint 260 filmben szereplő Christopher Lee jelenleg egy westernhangulatú horrort forgat Cowboys for Christ címmel, de láthatjuk majd Tim Burton 2010-re elkészülő Alice Csodaországban-feldolgozásában is. (via Daily Mirror)