Polanski ma súlyosabb büntetést kapna

2009.10.01. 13:54
  • Kiderült, hogy hazudott az az ügyész, aki azt állította: a Polanski ügyét vivő bíró az ő tanácsára rúgta fel a vádalkut 78-ban. David F. Wells a Roman Polanski: Wanted and Desired című dokumentumfilmben beszélt arról, hogy miatta kapott volna mégis börtönt a rendező. „Csak azért mondtam ezt, hogy feljavítsam az anyagot” – tagadta meg a korábbi nyilatkozatát, pedig Polanski ügyvédjei részben erre alapozták beadványukat, amiben 2008 decemberében az ügy ejtését kérték. „Hazudtam, és szégyellem magam miatta – tette hozzá Wells. – Sok pluszköltséget és bosszúságot okoztam ezzel a Los Angeles-i ügyészségnek.” Ezt állítása szerint hónapokkal ezelőtt az ügyészségen be is jelentette, és bocsánatot kért. Mentségként még hozzátette, hogy azt hitte, a dokumentulmfilmet csak Európában mutatják be. (via AP)
  • Ma jóval súlyosabb büntetést kapna Polanski, állítják jogi szakértők. „Ma sokkal szigorúbban ítéljük meg a szexuális bűncselekményeket, főleg azokat, amiket kiskorú ellen követtek el. Polanskit ma hosszú évekre börtönbe zárnák” – mondta Stan Goldman jogászprofesszor. A kaliforniai törvények is változtak, azóta legalább tizenöt év börtön jár annak, aki kiskorúval fajtalankodik, és emellett még drogot is ad neki, de életfogytiglant is kiszabhatnak ilyen esetekben. Bár 78-ban elengedték az öt súlyosabb vádpontot, hogy az áldozatot megkíméljék a médiától, a szakértők szerint ma ezt sem úszhatná meg ennyivel Polanski. (via AP)
  • Az LA Times cikke szerint ha Polanski kéri, hogy ejtsék az ügyét, vagy visszavonja a korábbi vallomását, akkor akár meg is úszhatja a börtönt, és az ügy nagyon elhúzódhat. Ha viszont egyik lehetőséggel sem él, akkor hamar lezáródhat a tárgyalás, és maximum 16 hónap börtönt kaphat. (via LA Times)
  • Megszólalt az ügyben Debra Tate, Polanski második feleségének testvére. Szerinte Polanski ügyét nem fogják igazságosan tárgyalni az amerikai bíróságok, mert az amerikai jogrendszer rosszul működik. Emellett kitartott amellett, hogy a lány nem kényszerből szexelt Polanskival, pedig Samantha Geimer vallomása ennek ellentmond. (via New York Post)